Η μυστική έρευνα για το καρτέλ κοκαΐνης

Η μυστική έρευνα για το καρτέλ κοκαΐνης

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Την πορεία της μυστικής έρευνας που κατέληξε στην κατάσχεση 233 κιλών κόκας και τη σύλληψη τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός μέλους του μεξικανικού καρτέλ, περιγράφει βήμα – βήμα σε ένορκη κατάθεσή του αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση. Εξηγεί ότι πριν δώδεκα περίπου μήνες περιήλθε σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορία για επικείμενη απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών στην Ελλάδα από κύκλωμα, επικεφαλής του οποίου ήταν δύο αδέλφια από το Μεξικό, ονόματι Gonzalez καθώς και υπήκοος ΗΠΑ με καταγωγή από το Λίβανο, υπό στοιχεία Jamel F. 

 
Καταθέτει συγκεκριμένα ότι «οι δύο Μεξικάνοι είχαν το γενικό πρόσταγμα στην αποστολή και μεταφορά των ποσοτήτων κοκαΐνης μέσω εμπορευματοκιβωτίων». Για τον Αμερικανο-λιβανέζο υποστηρίζει ότι «ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο της ανεύρεσης αγοραστών και του ξεπλύματος χρήματος». 
 
Δείτε αποκλειστικό βίντεο της «Κ»: Τι κρυβόταν στις βαλίτσες
 

 
Αρχές Μαρτίου η Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε από κλιμάκιο της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement Administration) στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι τα μέλη της οργάνωσης επρόκειτο να βρεθούν στην Ελλάδα προκειμένου να κανονίσουν τις λεπτομέρειες της εισαγωγής των ναρκωτικών. Κατά το διάστημα της παραμονής τους στην Αθήνα θα διέμεναν στο ξενοδοχείο Hilton. 

 
Επιβεβαιώθηκε ότι μεταξύ 4 και 11 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hilton διέμειναν ο 36χρονος Edgar G. (από την πόλη Colima του Μεξικού), ο μικρότερος αδελφός του Ricardo, 26 ετών και ο 36χρονος Αμερικανο-λιβανέζος συνεργός τους Jamel F., ο οποίος εμφανίζεται να έχει ως μόνιμο τόπο κατοικίας του την περιοχή Huntington Park του Λος Αντζελες. 

 
«Κατά τις επαφές τους αποφασίστηκε η ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα με αντικείμενο τη γενική μεταφορά προϊόντων με σκοπό την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης. Για να εξασφαλιστεί αυτό έπρεπε πρώτα η εταιρεία να εμφανιστεί ότι δραστηριοποιείται στη μεταφορά νόμιμων εμπορευμάτων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ώστε στο μέλλον να να μην ελεγχθεί το εμπορευματοκιβώτιο που θα περιείχε την κοκαΐνη», λέει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός. 

 
Πράγματι, από την έρευνα του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα συνέστησε μονοπρόσωπη εταιρεία με έδρα τον Πειραιά χρησιμοποιώντας στοιχεία άλλου προσώπου, άσχετου με την υπόθεση. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι κατόπιν παραγγελίας, πραγματοποίησε δοκιμαστική εισαγωγή 21 τόνων ανανά μέσα σε κοντέινερ – ψυγείο, το οποίο έφτασε μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας MAERSK στο λιμάνι του Πειραιά την 13η Αυγούστου. 

 
Το συγκεκριμένο φορτίο, υπό τα βλέμματα αξιωματούχων ΣΔΟΕ και Λιμενικού, ελέγθηκε και εκτελωνίστηκε κανονικά και επομένως το κύκλωμα αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην εισαγωγή δεύτερου φορτίου με ανανά (από την ίδια εταιρεία που εδρεύει στον Παναμά) μέσα στο οποίο θα απέκρυπταν την ποσότητα της κοκαΐνης. 
 
Η μυστική έρευνα για το καρτέλ κοκαΐνης-1
 
«Διαπιστώσαμε ότι την 27 Αυγούστου ήρθε στην Ελλάδα ο Jamel F., ο οποίος διέμενε σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Intercontinental μέχρι την 30η Αυγούστου, που έφυγε για Λίβανο. Ο σκοπός της παραμονής του στην Αθήνα ήταν να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού», καταθέτει ο αστυνομικός. 

 
Το δεύτερο φορτίο με τους 21 τόνους ανανά μέσα στο οποίο υπήρχαν κρυμμένα τα 233 κιλά κόκας έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά την 25η Σεπτεμβρίου, με το φορτηγό πλοίο Annamarie και εκτελωνίστηκε σε συνεννόηση με τις Τελωνειακές Αρχές, την 29η Σεπτεμβρίου. Από έλεγχο που πραγματοποίησαν νύκτα, εντός του σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, αξιωματούχοι των τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Λιμενικού, ΣΔΟΕ και Αστυνομίας προέκυψε ότι τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα με ταινία περιτυλίγματος σε 189 δέματα, κρυμμένα μέσα σε τέσσερις βαλίτσες και ένα ταξιδιωτικό σάκο.
 
Η μυστική έρευνα για το καρτέλ κοκαΐνης-2
 
Μεταφέρθηκαν αρχικά σε αποθήκη και από εκεί σε μεζονέτα – καβάτζα, στη συμβολή των οδών Νικηταρά και Ρόδου στη Βούλα. Προκύπτει από δικαστικά έγγραφα ότι χρέη φύλακα του χώρου απόκρυψης των ναρκωτικών εκτελούσε μυστικός αστυνομικός της δίωξης Ναρκωτικών, που είχε καταφέρει να διεισδύσει στο κύκλωμα. 

 
Επισημαίνεται ότι τα ναρκωτικά εκτελωνίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη μεζονέτα της Βούλας την 29η Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ricardo G. που είχε αναλάβει για λογαριασμό του κυκλώματος να παραδώσει την κόκα στους τελικούς παραλήπτες αφίχθη στην Ελλάδα (μέσω Γαλλίας) ένα μήνα αργότερα, στις 11.40 μ.μ της 28ης Οκτωβρίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, στη μεταφορά και αποθήκευση της κοκαϊνης ενεπλάκη άτομο, η ταυτότητα του οποίου φυσικά δεν έχει αποκαλυφθεί και βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

 
Ο μυστικός αστυνομικός
 
Η συνέχεια της κατάθεσης του αστυνομικού αποκαλύπτει λεπτομέρειες της μυστικής δράσης των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησαν βοήθεια για να ολοκληρωθεί η παραλαβή και περαιτέρω διάθεση της κοκαϊνης. Ο Ricardo G. ζήτησε αρχικά να μεταφερθεί στην οικία όπου είχαμε αποκρύψει τα ναρκωτικά, προκειμένου να σιγουρευτεί πως εκεί βρισκόταν όλη η ποσότητα που είχε αποσταλεί από τον Παναμά και να ενημερώσει τον αδελφό του πως όλα έγιναν όπως είχαν συμφωνηθεί». 

 
Πράγματι, το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Οκτωβρίου ο μυστικός αστυνομικός οδήγησε τον Ricardo G. από το σπίτι της οδού Πλαστήρα 57 στη Βούλα όπου διέμενε σε αυτό της οδού Νικηταρά και Ρόδου, όπου καταμέτρησε σχολαστικά όλα τα πακέτα με την κοκαΐνη χωρίζοντάς τα ανάλογα με τα λογότυπά τους, τραβώντας φωτογραφίες και στέλνοντας διαρκώς μηνύματα μέσω κινητού blackberry, που είχε, στον αδελφό του Edgar.
 
Η μυστική έρευνα για το καρτέλ κοκαΐνης-3
 
Δύο ημέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, ο 26χρονος Μεξικάνος ζήτησε από τον μυστικό αστυνομικό να τον μεταφέρει στην παραλιακή καφετέρια Vive Mare στη Βούλα, όπου είχε συνάντηση με δύο υποψηφίους αγοραστές. «Επρόκειτο για δύο ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν προς ερημικά χωριά της Καλαμάτας, όπου η επιτήρησή τους δεν συνεχίστηκε για να μην γίνει αντιληπτή η παρουσία μας» καταθέτει ο αξιωματικός της Δίωξης. 

 
Στην πορεία της μυστικής επιχείρησης προέκυψε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν ο 69χρονος Κολομβιανός (κατέχει Καναδικό διαβατήριο) Tobias Eduardo C. και ο 61 ετών «μπατζανάκης» του, Ελληνας υπήκοος Σωτήρης Φ., μόνιμος κάτοικος Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Στο διάστημα που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των ναρκωτικών, οι δύο άνδρες διέμεναν στο ξενοδοχείο Golden Sun στη Γλυφάδα. 

 
Από το περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσης προκύπτει ότι ο Ricardo G. αποκάλυψε, εν αγνοία του, στον μυστικό αστυνομικό, ότι τη συνεννόηση με τους δύο υποψηφίους αγοραστές είχε κάνει ο αδελφός του Edgar, καθώς και ότι «η συναλλαγή θα ολοκληρωνόταν αφού έπαιρνε ο Ricardo το αυτοκίνητο των αγοραστών, πήγαινε στο σπίτι που ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά, έβαζε ένα μέρος τους μέσα στο αυτοκίνητο και το επέστρεφε πάλι στους αγοραστές». 

 
Οι δυο dealers είχαν την πρόθεση, σύμφωνα με τον Ricardo G., «να πάρουν τμηματικά είτε το σύνολο είτε 150 από τα πακέτα με την κοκαΐνη (…) χωρίς όμως να εξακριβωθεί ο τρόπος καταβολής του αντιτίμου για την αγορά των ναρκωτικών». 
 
Οι συλλήψεις
 
Τελικά, το μεσημέρι της Τρίτης, ο 26χρονος Μεξικανός μετέβη μαζί με τον μυστικό αστυνομικό στη μεζονέτα – καβάτζα, φόρτωσε σε βαλίτσα 39 πακέτα με κόκα και κατά την έξοδό του συνελήφθη. Οι δύο αγοραστές συνελήφθησαν στην καφετέρια Vive Mare, όπου ανέμεναν την παράδοση των ναρκωτικών.
 
Την Παρασκευή οδηγήθηκαν και οι τρειος ενώπιον του ανακριτή. Με υπόδειξη του συνηγόρου τους, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου αρνήθηκαν να απολογηθούν περιμένοντας να τεθεί υπόψη τους το σύνολο του αποδεικτικού υλικού. 
 
Σε δήλωσή του στην «Κ» ο κ. Κεχαγιόγλου επεσήμανε ότι «η εξέλιξη (σ.σ. προφυλακίσεις) στο παρών δικονομικό στάδιο ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη. Η επιλογή να μην απολογηθούν επί της ουσίας οι δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι οφείλεται στη συνεχιζόμενη καθημερινά εισκόμιση νέων εγγράφων και στοιχείων στη δικογραφία. Οι εντολείς μου θα παράσχουν εξηγήσεις όταν τεθεί υπόψη τους το σύνολο του αποδεικτικού υλικού». 

 
Συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη οι δύο φερόμενο ως «εγκέφαλοι» της μεταφοράς των ναρκωτικών, ο 36χρονος Μεξικάνος Edgar G. και ο Αμερικανο – λιβανέζος Jamel F. O πρώτος φέρεται να βρίσκεται στο Μεξικό και ο δεύτερος σε Λίβανο ή Αίγυπτο. 
 
Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών Αστυνομίας, ΣΔΟΕ και Λιμενικού και η Αμερικανική DEA.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή