Ο Τσετσένος αντάρτης, οι ισλαμιστές και το «βιλαέτι του Καυκάσου»

Ο Τσετσένος αντάρτης, οι ισλαμιστές και το «βιλαέτι του Καυκάσου»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

«Πολέμησα δέκα χρόνια στα βουνά της Τσετσενίας. Σταδιακά όμως ο πόλεμος υπέρ της ανεξαρτησίας άρχισε να μετατρέπεται σε θρησκευτικό πόλεμο. Κυριάρχησαν ακραίοι μουσουλμάνοι που ονειρεύονταν ένα Χαλιφάτο στον Καύκασο. Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις κέρδιζαν έδαφος. Τότε, θεώρησα απαραίτητο να εγκαταλείψω τη χώρα».

Ο Τσετσένος αντάρτης Amaev Khavazi συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2014 με παράτυπους μετανάστες ανοικτά της Χίου. Θεωρήθηκε ύποπτος για διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ κατά την ανάκριση αποκαλύφθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των ρωσικών αρχών για δολοφονίες αστυνομικών. Εκτοτε, κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Περιμένοντας την τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσής του, ο 35χρονος αντάρτης μίλησε στην «Κ» για τη δράση των ακραίων ισλαμιστών στον Καύκασο και την ανάμειξή τους στον πόλεμο της Συρίας.

Ο Τσετσένος αντάρτης, οι ισλαμιστές και το «βιλαέτι του Καυκάσου»-1

Ο Khavazi στην πρώτη σειρά δεύτερος από αριστερά μαζί με άλλους Τσετσένους αντάρτες στον Καύκασο.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες Τσετσένων στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους. Αυτοί που πράγματι υποστηρίζουν τον ακραίο ισλαμισμό και άλλοι που θεώρησαν ότι μάχονται ενάντια στην καταπίεση των μουσουλμάνων από τη Δύση. Εγώ δεν ταξίδεψα ποτέ εκεί. Μου έφτασε ο δικός μας πόλεμος» λέει.

Υπαρκτή απειλή

Οι διασυνδέσεις των Τσετσένων ανταρτών με το Ισλαμικό Κράτος συνιστούν υπαρκτή απειλή για τη Ρωσία, που απαντά εντείνοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις της στη Συρία. Τον περασμένο Ιούνιο οι υποστηρικτές του Ι.Κ. στον Βόρειο Καύκασο δήλωσαν πίστη και υποταγή στον «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «Βιλαγιάτ Καφκάζ» (βιλαέτι του Καυκάσου). Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας βλέπουν σε τακτά χρονικά διαστήματα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, στα οποία Τσετσένοι εξτρεμιστές καλούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας. «Βλάντιμιρ Πούτιν, αυτά είναι τα αεροπλάνα που έστειλες στον Μπασάρ (αλ Ασαντ). Αν θέλει ο Αλλάχ, θα τα πάρουμε και θα απελευθερώσουμε την Τσετσενία και τον Καύκασο. Ο θρόνος σου απειλείται από εμάς. Ο Αλλάχ θα μας χαρίσει την επιτυχία, ερχόμαστε» ακούγεται να λέει σε ένα από αυτά Τσετσένος μαχητής του Ι.Κ.

Ο Τσετσένος αντάρτης, οι ισλαμιστές και το «βιλαέτι του Καυκάσου»-2

Ο Khavazi (αριστερά) μαζί με έναν συμπολεμιστή του που κρατάει το Κοράνι.

Ο Khavazi εντοπίστηκε την 1η Οκτωβρίου 2014 μέσα σε βάρκα με άλλους 45 μετανάστες μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Υπέβαλε αίτημα πολιτικού ασύλου χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία (Umar Shamaev), ωστόσο μετά τη λήψη των δακτυλικών του αποτυπωμάτων αποκαλύφθηκε η πραγματική του ταυτότητα καθώς και ότι σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των ρωσικών αρχών. O 35χρονος κατηγορείται ότι πήρε μέρος σε δύο ένοπλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά δέκα Ρώσους ή φιλορώσους στρατιώτες και αστυνομικούς.

«Στις 5 μ.μ. της 2ας Αυγούστου 2009, στο 21ο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου Τάζμπιτσι – Σαρόι της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Amaev Khavazi ενεργώντας στην ομάδα του Ταρχάν Γκαζίεβ μέσω χρήσης αυτόματων όπλων επιτέθηκε σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου που μετακινούνταν με τρία αυτοκίνητα με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό πέντε εξ αυτών και τον τραυματισμό άλλων πέντε» αναφέρει το διεθνές ένταλμα που είναι εν γνώσει της «Κ».

Το Νοέμβριο του 2014 το Εφετείο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε την έκδοση του Khavazi στη Ρωσία καθώς έκρινε ότι «το αίτημα δεν υποβλήθηκε με σκοπό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα ή την καταγωγή του». Την απόφαση έκδοσής του επικύρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αρειος Πάγος. «Το συμβούλιο δεν πείστηκε ότι στην αίτηση έκδοσής του υποκρύπτεται η εκδικητική βούληση των ρωσικών αρχών να τον τιμωρήσουν για τη συμμετοχή του στην ένοπλη αντίσταση κατά των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αποφάσισε το Συμβούλιο.

Τι λέει ο Khavazi

Ο Khavazi λέει στην «Κ» ότι το σημερινό καθεστώς της Τσετσενίας εξοντώνει τους αυτονομιστές αντάρτες και υποστηρίζει ότι ένας από τους «συντρόφους» του είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση από μυστικούς πράκτορες το διάστημα που και οι δύο παρέμεναν κρυμμένοι στη Γιάλοβα της Τουρκίας (2012 – 2014). Αποκαλύπτει ακόμα ότι το διάστημα παραμονής του στις ελληνικές φυλακές ανακρίθηκε από Ελληνες αξιωματούχους, οι οποίοι του υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στη φυγή του από την Τσετσενία, τη δραστηριότητά του στην Τουρκία κ.ά.

Στις 22 Απριλίου ο 35χρονος Τσετσένος προσέφυγε (μέσω του συνηγόρου του κ. Γιάννη Λαυρεντιάδη) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των αποφάσεων έκδοσής του, ενώ κατέθεσε αίτημα οικογενειακής επανένωσης στις γαλλικές αρχές (η 38χρονη σύζυγός του ζει στο Παρίσι και τον Οκτώβριο του 2014 είχε μιλήσει στην «Κ»), το οποίο απορρίφθηκε.

Ο Τσετσένος αντάρτης, οι ισλαμιστές και το «βιλαέτι του Καυκάσου»-3

Ο Khavazi μαζί με τη σύζυγό του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπέδειξε (σε επιστολή του) στην ελληνική κυβέρνηση να μην εκδώσει τον Khavazi πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαλούμενο «το συμφέρον των διαδίκων» και «την εύρυθμη διεξαγωγή της διαδικασίας». Μετά και σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος επιφυλάχθηκε να υπογράψει την απόφαση για έκδοση του Τσετσένου περιμένοντας –έως σήμερα– την ετυμηγορία από το Στρασβούργο.

Βίντεο: Η γυναίκα του Τσετσένου αντάρτη μιλάει στην «Κ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή