Ο browser σας είναι παλιάς τεχνολογίας!

Αναβαθμίστε τον για να δείτε σωστά αυτό το site. Αναβαθμίστε τον browser σας τώρα!

×

Εξι θα έφευγαν από τον Κορυδαλλό

Η «Κ» αποκαλύπτει το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για το ελικόπτερο, το πεντάλεπτο δοκιμαστικό και την τοποθέτηση πλαστελίνης στα «φαγωμένα» σίδερα της φυλακής.

Scroll Down

Την Κυριακή το μεσημέρι, ένας αρχιφύλακας της Βορείου Ελλάδας έλαβε ένα τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Η Πολεμική Αεροπορία μάς ενημέρωσε πως ένα ελικόπτερο αγνοείται», τον ενημέρωνε. «Εχετε κάποια πληροφορία πως έρχονται προς εμένα;» ρώτησε ο αρχιφύλακας πανικόβλητος. «Οχι, αλλά ας έχετε τον νου σας», του απάντησαν κάπως «χαλαρά» από το υπουργείο.

Μέσα σε λίγη ώρα το ίδιο τηλεφώνημα έγινε και σε άλλες φυλακές, π.χ. πέριξ της Θήβας. Για κάποιο λόγο, ο Κορυδαλλός ήταν «υπεράνω υποψίας». Ισως γιατί αυτή θα ήταν η τρίτη απόδραση με ελικόπτερο από τη συγκεκριμένη φυλακή και θεώρησαν πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί θα απέτρεπαν οποιαδήποτε απόπειρα.

Η πλαστή ταυτότητα με την οποία η Πόλα Ρούπα νοίκιασε το ελικόπτερο.

Οταν έμαθαν πως στο ελικόπτερο ήταν η Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, ήταν σαφές –σχεδόν– σε όλους ότι προορισμός ήταν ο Κορυδαλλός όπου κρατείται το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Στην αρχή κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν τις αμφιβολίες τους: «Ο Μαζιώτης έχει το χέρι του σε νάρθηκα, πώς θα ανέβαινε;», «Το προαύλιο εκεί είναι ερμητικά κλειστό με σερπαντίνα (σύρμα)» έλεγαν.

Μέσα σε λίγες ώρες, και οι πλέον δύσπιστοι είχαν πειστεί. Από πληροφορίες της αστυνομίας αλλά και από την έρευνα που έγινε μέσα στη φυλακή, όλοι θεωρούν βέβαιο πως την Κυριακή οι φύλακες του Κορυδαλλού θα «αποχωρίζονταν» όχι μόνο τον Μαζιώτη, αλλά ακόμα πέντε συγκρατουμένους του. Τρεις άνδρες από την ίδια πτέρυγα και δύο νεαρές γυναίκες από γειτονική πτέρυγα.

Η «παρ’ ολίγον» απόδραση

Ο Μαζιώτης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2014 και τοποθετήθηκε στην ημιυπόγεια πτέρυγα των γυναικείων φυλακών για μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκεί κρατούνται σήμερα άλλα τρία άτομα, τα αδέρφια Τσάκαλου (μέλη των «Πυρήνων») και ο Πετρακάκος (ληστής του Διστόμου). Προαυλίζονται όλοι μαζί σε έναν μικρό ορθογώνιο χώρο (περίπου 200 τ.μ.). Στις 15.30, που θεωρητικά θα έφτανε το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό, ο προαύλιος χώρος θα ήταν μεν ανοιχτός στους κρατουμένους, αλλά η οροφή καλυμμένη με σύρμα από άκρη σε άκρη. Αναρωτιούνταν λοιπόν όλοι ποιο ακριβώς ήταν το σχέδιο...

Από προαύλιο της ίδιας φυλακής, αλλά από άλλη πτέρυγα είχαν γίνει στο παρελθόν δύο εναέριες αποδράσεις. Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2006. Τότε ήταν τόσο «πρωτόγνωρο» το θέαμα που ένας φρουρός βλέποντας το ελικόπτερο θεώρησε πως κάποιος «επίσημος» επισκεπτόταν τις φυλακές. Οταν κατάλαβαν ότι πρόκειται για σχέδιο απόδρασης του Βασ. Παλαιοκώστα και του Ριζάι, οι φρουροί πήραν τηλέφωνο τον αξιωματικό υπηρεσίας και θυμούνται πως εκείνος αμήχανα ψέλλισε να... «πράξουν τα δέοντα». Κανείς δεν ήξερε τότε πώς να αντιδράσει.

Ο Ριζάι συνελήφθη κάποιους μήνες ύστερα από εκείνη την απόδραση, ενώ ο Παλαιοκώστας δύο χρόνια αργότερα. Οταν το 2009, τέτοια εποχή, ξεκίνησε η δίκη τους για την εν λόγω υπόθεση μεταφέρθηκαν στον Κορυδαλλό. Το απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου του 2009 –μία ημέρα πριν από την κατάθεσή τους– ακούστηκε ξανά το βουητό του ελικοπτέρου που έκανε γύρους πάνω από το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών...

Υπάλληλος που βρισκόταν εκεί, θυμάται πως με το που είδε το ελικόπτερο έτρεξε ενστικτωδώς προς το προαύλιο των κελιών απομόνωσης της τρίτης πτέρυγας όπου κρατούνταν οι δύο άνδρες. «Το είχαν κάνει μια φορά με επιτυχία, τι τους εμπόδιζε να το ξανακάνουν» είχε σκεφτεί.

Οι δύο κρατούμενοι είχαν μπλοκάρει την πόρτα που άνοιγε στο προαύλιο με μια αυτοσχέδια κατασκευή και έτσι πριν καλά καλά προλάβουν να αντιδράσουν οργανωμένα οι φύλακες, εκείνοι είχαν ήδη επιβιβαστεί στο ελικόπτερο. Οσοι κρατούμενοι παρακολουθούσαν από τα παράθυρα των κελιών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Μέτρα ασφαλείας

Χρειάστηκε και η δεύτερη εκείνη απόδραση για να ληφθούν κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας στη φυλακή – κυρίως η τοποθέτηση διχτυών από σύρμα στο προαύλιο. Οπως φαίνεται βέβαια αυτό δεν αποθάρρυνε τους υποψήφιους... δραπέτες. Τέσσερα χρόνια μετά την «επαναληπτική» απόδραση Παλαιοκώστα - Ριζάι, ένα ελικόπτερο φτάνει στο προαύλιο των Τρικάλων. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανίζονται όλοι οι κρατούμενοι που έπαιζαν μπάσκετ πλην του Βλαστού και ενός συνεργού του.

Υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της φυλακής, που έχει στη διάθεση της η «Κ», δείχνει πως το ελικόπτερο προσπαθεί επίμονα να αιωρηθεί πάνω από το πλέγμα. Κάποιος πετάει μια ανεμόσκαλα, ο Βλαστός καταφέρνει να γαντζωθεί, προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει να περάσει πάνω από τα σύρματα. Τελικά πέφτει και τραυματίζεται.

Το σχέδιο με τα κάγκελα

Οταν πραγματοποιήθηκε έλεγχος στην πτέρυγα του Μαζιώτη και βρέθηκαν «σπασμένα» κάγκελα στο κοινόχρηστο κουζινάκι να έχουν αντικατασταθεί έντεχνα με πλαστελίνη, το σχέδιο της απόδρασης αποκαλύφθηκε. Αλλωστε πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα γνώριμη στον Κορυδαλλό...

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» το 2013, κρατούμενοι έχουν καταφέρει να «σπάνε» με ιδιαίτερη ευκολία τα κάγκελα των κελιών τους, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να βάλουν μέσα στη φυλακή αντικείμενα από «εξωτερικούς» συνεργούς ή να βγουν ανενόχλητοι στο προαύλιο οποιαδήποτε ώρα επιθυμούν.

Οπως δείχνει το βίντεο που είχε καταγράψει τότε η κάμερα ασφαλείας των φυλακών, και φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», ένας κρατούμενος «σπάει» τα κάγκελα του κελιού του και με τη βοήθεια ενός σκοινιού πηδάει στο προαύλιο της Γ’ πτέρυγας. Ψάχνει ανενόχλητος αυτά που λογικά μόλις του έχουν πετάξει οι συνεργοί του από τον δρόμο.

Τα εντοπίζει και χρησιμοποιώντας το ίδιο σκοινί σκαρφαλώνει πίσω στο κελί του. Η πληροφορία που είχε φτάσει τότε στους αρχιφύλακες ήταν πως σε μία από τις μεταμεσονύκτιες βόλτες στο προαύλιο εκτός από ναρκωτικά είχε «μπει» μέσα στη φυλακή και οπλισμός, τον οποίο θα χρησιμοποιούσαν για κάποια απόδραση. Πράγματι μετά δύο μήνες ερευνών βρέθηκαν ένα όπλο, δύο χειροβομβίδες και πέντε σφαίρες.

Στην περίπτωση του Μαζιώτη, ο τρομοκράτης και όσοι επρόκειτο να τον ακολουθήσουν θα μπορούσαν με μεγάλη ευκολία να πηδήσουν μέσα από τα «σπασμένα» κάγκελα της κουζίνας, να βγουν στον «τυφλό» διάδρομο και από εκεί να ανέβουν σε μία από τις ταράτσες όπου δεν υπάρχουν σύρματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όσοι συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν «προσομοίωση» και χρονομέτρησαν πόση ώρα παίρνει σε κάποιον να ανέβει στην ταράτσα της φυλακής: Το ρολόι τους έδειξε κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά...

Και... drones πάνω από τις φυλακές

Η χρήση ελικοπτέρου μπορεί να φαντάζει η πιο «σύγχρονη» μέθοδος απόδρασης, αλλά ήδη από το 1998 ένας Ισραηλινός έμπορος ναρκωτικών ονόματι Ντάλι είχε οργανώσει εναέρια απόδραση ενώ βρισκόταν εν πλω για να δικαστεί στη Σύρο. Η απόδραση δεν πραγματοποιήθηκε γιατί εν τω μεταξύ πρόλαβε να εξασφαλίσει χάρη και να φύγει για το Ισραήλ, αλλά το σχέδιο που αποκαλύφθηκε έκανε τότε εντύπωση.

Αλλη απόπειρα που έχει «μείνει» στην Ιστορία είναι αυτή του περιβόητου «λαγουμιού» του Κορυδαλλού. Το 2011, δεκάδες κρατούμενοι είχαν προμηθευτεί από τις αποθήκες εργαλεία και έσκαβαν επί μέρες. Αλλοι το έκαναν για το «μεροκάματο» (μια τηλεκάρτα) και άλλοι με την ελπίδα ότι θα έμπαιναν και αυτοί στο 30 μέτρων λαγούμι που θα τους έβγαζε εκτός φυλακής. Είχαν ήδη σκάψει εννέα μέτρα όταν τους ανακάλυψαν. Τους πρόδωσε κάποιος πληροφοριοδότης. Το υπουργείο θεώρησε τότε μεγάλη επιτυχία την αποφυγή της απόδρασης. Οταν ο πληροφοριοδότης το αντιλήφθηκε, για να τους «προσγειώσει» φέρεται να τους είπε: «Οταν τελειώσετε με τους πανηγυρισμούς, τραβάτε και στο κελί νούμερο 18 όπου σκάβουν εδώ και ένα μήνα ένα δεύτερο λαγούμι».

Οι σωφρονιστικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί στις ελληνικές φυλακές. Χρήση εκρηκτικών, ομηρίες, «ψεύτικοι» έρωτες με υπαλλήλους, απορριμματοφόρα που έκρυβαν μέσα κρατουμένους. Αν και σε μια συζήτηση προ ημερών κάποιος πέταξε μια «καινούργια» ιδέα: «Να δείτε που σε λίγο θα χρησιμοποιούν drones (χειροκίνητα μικρά ελικοπτεράκια) για να βάζουν οπλισμό μέσα στις φυλακές». «Στη Λάρισα έχει ήδη συμβεί, έχουν βάλει με αυτόν τον τρόπο ναρκωτικά» ήταν η αποστομωτική απάντηση ενός συναδέλφου του...

Η απόδραση

Βίντεο- ντοκουμέντα από το κλειστό κύκλωμα των φυλακών

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Μοντάζ: ΓΩΓΩ ΜΠΕΜΠΕΛΟΥ

Σχεδίαση σελίδας: VALENTINA VILLEGAS NIKAS

Για την Kαθημερινή της Κυριακής και το Kathimerini.gr.

Κυριακή 28.02.2016

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ