Διασύνδεση ελληνικής και ιταλικής τρομοκρατίας

Διασύνδεση ελληνικής και ιταλικής τρομοκρατίας

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Νωρίς το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου, το τμήμα «ειδικών ερευνών» της ιταλικής αστυνομίας, γνωστό με το ακρωνύμιο DIGOS, έθεσε σε εφαρμογή μυστικό σχέδιο για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία – FAI». Η επιχείρηση είχε κωδική ονομασία «scripta manent» («τα γραπτά μένουν») και οδήγησε στη σύλληψη για τρομοκρατία πέντε Ιταλών αναρχικών και την προσαγωγή άλλων οκτώ.

Κατηγορίες για συμμετοχή στη FAI απαγγέλθηκαν και σε δύο φυλακισμένους Ιταλούς αντιεξουσιαστές. Τον 47χρονο Alfredo Cospito και τον 37χρονο Nicola Gai, που εκτίουν ποινή δέκα ετών για την ένοπλη επίθεση εναντίον του Roberto Adinolfi, στελέχους εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, τον Μάιο του 2012.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί με ενδιαφέρον η ελληνική αστυνομία. Aξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν ήδη απευθύνει αίτημα στους Ιταλούς συναδέλφους τους ζητώντας να ενημερωθούν για τα ευρήματα της έρευνας και τις τυχόν διασυνδέσεις Ιταλών και Ελλήνων αναρχικών – τρομοκρατών. Εξάλλου, στα επίσημα δικαστικά έγγραφα που συνέταξε το δικαστήριο του Τορίνο και βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν εκτενείς αναφορές στη σχέση της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας με τα φυλακισμένα στον Κορυδαλλό μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τον Νίκο Μαζιώτη ή ακόμα τον «βετεράνο» Ελληνα αναρχικό Χρήστο Στρατηγόπουλο.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις» σχολίασε Ελληνας αξιωματικός, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας Ελλήνων και Ιταλών τρομοκρατών».

Συλλήψεις και έφοδοι

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές, τις συλλήψεις των μελών της FAI πραγματοποίησε το τμήμα «ειδικών ερευνών» (DIGOS) του Τορίνο, υπό τις εντολές της Γενικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά Ιταλοί αναρχικοί και έγιναν έφοδοι σε δεκάδες σπίτια.

Βίντεο της ιταλικής αστυνομίας από τις συλλήψεις και τις έρευνες:

Η ιταλική αστυνομία συσχετίζει τους συλληφθέντες με τρεις βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη στην πολυτελή συνοικία Crocetta του Τορίνο, τον Μάρτιο του 2007 και οι άλλες δύο κοντά στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων καραμπινιέρων στο Φοζάνο, τον Ιούνιο του 2006. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος τους ήταν να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αστυνομικών που θα έσπευδαν στο σημείο, μετά την πρώτη έκρηξη.

Διασύνδεση ελληνικής και ιταλικής τρομοκρατίας-1

Φωτογραφίες από διακόπτες βόμβας.

Η έρευνα για την υπόθεση διήρκεσε τέσσερα χρόνια και ξεκίνησε κατόπιν εντολής του γενικού εισαγγελέα του Τορίνο, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare, Roberto Adinolfi. Την ευθύνη της επίθεσης, στην οποία συμμετείχαν οι Cospito και Gai, είχε αναλάβει ο «πυρήνας Ολγα» της FAI, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», Ολγας Οικονομίδου, που πραγματοποιούσε απεργία πείνας στις γυναικείες φυλακές Θήβας.

Στη διάρκεια της έρευνας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012, η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου, έθεσε υπό παρακολούθηση αντιεξουσιαστές, ενώ μελέτησε προκηρύξεις της FAI και κείμενα που δημοσιεύθηκαν σε παράνομα αναρχικά έντυπα. Mάλιστα, αποκαλύπτεται ότι το κατηγορητήριο εις βάρος των «επτά» στηρίχθηκε στα συμπεράσματα γραφολογικών μελετών και αναλύσεων του περιεχομένου των κειμένων. Εξ ου και ο τίτλος της επιχείρησης scripta manent.

Διασύνδεση ελληνικής και ιταλικής τρομοκρατίας-2

Οι Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν ιδιαιτερότητες στη γραφή του «R» και του «Ε» σε προκηρύξεις.

Το χρονικό

H FAI εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2003 με την τοποθέτηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών σε κάδους απορριμμάτων, κοντά στο σπίτι του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιταλού Romano Prodi και έκτοτε η οργάνωση φέρεται να έχει προχωρήσει σε πάνω από 50 βομβιστικές – τρομοκρατικές ενέργειες.

Στα επίσημα έγγραφά τους πάντως, οι Ιταλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η δράση της οργάνωσης διεθνοποιήθηκε την περίοδο 2009-2010. Επικαλούνται, ενδεικτικά, την αποστολή τον Απρίλιο του 2010 δέματος – βόμβας σε αστυνομικό τμήμα της Ρώμης, από μέλη του πυρήνα «Λάμπρος Φούντας», προς τιμήν του 35χρονου βιολόγου, που έπεσε νεκρός σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Ακόμα, κάνουν αναφορά στο κάλεσμα για τη διάδοση του «πολέμου» που απηύθυναν τον Δεκέμβριο του 2010 φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Ως «απάντηση» οι Ιταλοί σύντροφοί τους είχαν, τότε, εξαπολύσει ένα μπαράζ επιθέσεων με δέματα – βόμβες σε μια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας στην Ελβετία, τη βάση αλεξιπτωτιστών στο Λιβόρνο και τις φυλακές του Κορυδαλλού. Ο εκπρόσωπος της ιταλικής αστυνομίας Mario Viola επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι «από το δεύτερο μισό του 2011 η FAI ένωσε τις δυνάμεις της με τη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, δημιουργώντας την οργάνωση FAI/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο».

Στην Ελλάδα, με τη «σφραγίδα» της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας έγινε ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Αργος τον Ιούνιο του 2013, την αποστολή δέματος – βόμβας στον ειδικό εφέτη ανακριτή Δημήτρη Μόκκα κ.ά.

«Οσο κι αν είναι κανείς εξοικειωμένος με την ιδέα της αιχμαλωσίας, ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδεχθεί, δίχως ένα σφίξιμο στη καρδιά, τα δυσάρεστα νέα της σύλληψης συντρόφων, όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, μαζί με τον καθένα και την καθεμία στη ζωή των οποίων άνοιξε απότομα ένα νέο κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο Φυλακής» γράφουν σε κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου επτά φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Γραφολογικές ταυτοποιήσεις σε προκηρύξεις

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι η ιταλική αστυνομία συσχέτισε τις προκηρύξεις FAI με το περιεχόμενο δύο αναρχικών εντύπων, του «Αναρχικού Μαύρου Σταυρού» και ενός ακόμα με τίτλο KNO3, που παραπέμπει στον χημικό τύπο της πυρίτιδας.

«Το περιεχόμενο των κειμένων που δημοσιεύθηκαν στο έντυπο KNO3 συμπίπτει με τις προκηρύξεις της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας», διαπιστώνει το δικαστήριο του Τορίνο και μάλιστα προχωρά ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας ότι ο συντάκτης που υπογράφει ως «Pitοkos» δεν είναι άλλος από τον έγκλειστο Alfredo Cospito.

Με παρόμοιο τρόπο οι Ιταλοί DIGOS εμφανίζονται να «ταυτοποιούν» τον επίσης κατηγορούμενο Nicola Gai ως τον συντάκτη διαφορετικών αναρχικών κειμένων και προκηρύξεων που έχουν διαδοχικά δημοσιευθεί το 2002, το 2005 και το 2013. Οπως επισημαίνουν στις αναλύσεις τους, σε καθένα απ’ αυτά εντοπίζεται η φράση «με τρόπο περισσότερο ή λιγότερο συγκεκαλυμμένο, με τρόπο περισσότερο ή λιγότερο έξυπνο» (in maniera piu o meno velata, piu o meno intelligante).

Διασύνδεση ελληνικής και ιταλικής τρομοκρατίας-3

Αντίστοιχα, οι Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν γραφολογικές ιδιαιτερότητες στα κείμενα των προκηρύξεων της FAI, τις οποίες συσχέτισαν με τον Cospito και τη σύντροφό του, ιδιοκτήτρια στούντιο τατού και «κεντρικό» πρόσωπο της FAI Anna Beniamino. Eντοπίζουν ιδιαιτερότητες στη γραφή του «R» και του «Ε» και συσχετίζουν το εύρημά τους με υποκλαπείσες συνομιλίες των Cospito και Βeniamino στις οποίες ο 47χρονος ακούγεται να κάνει σχετικές επισημάνσεις στη σύντροφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή