Αθήνα: Ευκαιρίες στις παρυφές της βραχυχρόνιας μίσθωσης
αθήνα-ευκαιρίες-στις-παρυφές-της-βραχ-563193652

Αθήνα: Ευκαιρίες στις παρυφές της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ενώ στο κέντρο τα ενοίκια φτάνουν ακόμα και τα 650 ευρώ για ένα δυάρι, σε περιοχές όπως πέριξ της Πατησίων και της Αχαρνών, όπου δεν υπάρχει «ανταγωνισμός» με τουρίστες η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 467 ευρώ

Νίκος Ρουσάνογλου
SPECIAL REPORT
Φοιτητική στέγη: Οι γειτονιές με τα χαμηλά ενοίκια και οι έξυπνες λύσεις
  1. Αθήνα: Ευκαιρίες στις παρυφές της βραχυχρόνιας μίσθωσης
  2. «Μην ψάχνεις σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου»
  3. Mπόνους 2.500 ευρώ για συγκατοίκηση
  4. Πού βρίσκονται τα έργα για την κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών

Ολο και πιο ακριβή παρουσιάζεται η ενοικίαση φοιτητικής στέγης, όχι μόνο στην Αθήνα, όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και σε άλλες «φοιτητούπολεις», σε αρκετές εκ των οποίων καταγράφονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων.

Ακόμα και μικρής επιφάνειας διαμερίσματα, τα οποία προτιμούν κατά κύριο λόγο οι φοιτητές για λόγους κόστους, αλλά και περιορισμένων αναγκών σε χώρο, οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 650 ευρώ, ανάλογα με την πόλη και την περιοχή
Στο πλαίσιο αυτό, λύσεις όπως η συγκατοίκηση, έχουν αρχίσει να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, χρόνο με το χρόνο. Η επιλογή αυτή επιτρέπει την ενοικίαση μεγαλύτερων ακινήτων, με καλύτερες παροχές και χαμηλότερο κόστος για τον κάθε φοιτητή. Η ύπαρξη ψηφιακών πλατφορμών που επιχειρούν να διευκολύνουν την εύρεση συγκατοίκου και ακινήτου, αποτελεί μια ακόμα διευκόλυνση, ώστε να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η συγκεκριμένη τάση, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, ιδίως μεταξύ φοιτητών. 
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί, για όσους το δικαιούνται και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο όχι μόνο «πριμοδοτεί» την συγκατοίκηση, αυξάνοντας το ποσό για κάθε φοιτητή, αλλά και την μετακίνηση σε πόλη της περιφέρειας. Αν δηλαδή, ο σπουδαστής επιλέξει άλλη πόλη από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, δικαιούται ακόμα περισσότερα χρήματα. Ασφαλώς όμως, το μεγάλο ζητούμενο για να μην παρατηρούνται φαινόμενα «ομηρίας» των φοιτητών από μερίδα ιδιοκτητών, που αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους, είναι η αύξηση της προσφοράς φοιτητικής στέγης. Αυτό θα γίνει τόσο με την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, όσο και με την γενικότερη αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων διαμερισμάτων για ενοικίαση. Το φαινόμενο της έλλειψης είναι ιδιαίτερα έντονο, τόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο και σε πόλεις της περιφέρειας, που έχουν κι έντονο τουριστικό χαρακτήρα, όπως τα Χανιά στην Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Εκεί, έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι ιδιοκτήτες προσφέρουν τα ακίνητά τους για 8-9 μήνες τον χρόνο σε φοιτητές, με την προϋπόθεση ότι τους υπόλοιπους μήνες αυτοί θα αποχωρήσουν (μέχρι π.χ. τα μέσα Σεπτεμβρίου της κάθε χρονιάς), προκειμένου το ακίνητο να νοικιαστεί σε τουρίστες. 

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Κυψέλη, περιοχές που προσφέρουν καλές προσβάσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς κι έτσι ανέκαθεν απολαμβάνουν την προτίμηση των φοιτητών

Με τιμές που φτάνουν ακόμα και τα 650 ευρώ για ένα δυάρι στο κέντρο της Αθήνας και αυξήσεις έως 19%, είναι εμφανές ότι το κόστος της φοιτητικής στέγης ξεφεύγει από τις οικονομικές δυνατότητες της μεγάλης πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Με βάση τα στοιχεία του Spitogatos Insights, στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή για την ενοικίαση ενός ακινήτου μικρής επιφάνειας (κάτω από 65 τ.μ.) φτάνει πλέον τα 11,7 ευρώ/τ.μ., αγγίζοντας τα 640 ευρώ. Σε σχέση με πέρσι καταγράφεται αύξηση κατά 19,1%.

Αθήνα: Ευκαιρίες στις παρυφές της βραχυχρόνιας μίσθωσης-1
Απο 7,4 ευρώ (στην Κομοτηνή) έως 12 ευρώ (στο Παγκράτι) κυμαίνεται η μέση ζητούμενη τιμά ανά τ.μ με βάση τα στοιχεία του Spitogatos Insights.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και σε επιμέρους δημοφιλείς συνοικίες του κέντρου, όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και η Κυψέλη. Πρόκειται για σημεία που προσφέρουν καλές προσβάσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς κι έτσι ανέκαθεν απολαμβάνουν την προτίμηση των φοιτητών. Eτσι, στο Παγκράτι η μέση τιμή/τ.μ. φτάνει φέτος τα 12 ευρώ, με αποτέλεσμα το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος 65 τ.μ. να απαιτεί 600 ευρώ. Η αύξηση από πέρσι είναι της τάξεως του 17%. 
Αντίστοιχα, στην Κυψέλη το μέσο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 16,2% φέτος κι ανέρχεται σε 9,5 ευρώ/τ.μ. Ετσι, θα χρειαστούν από 420 ευρώ για ένα στούντιο έως 500 ευρώ για ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. Στα γειτονικά Εξάρχεια, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 11,3 ευρώ/τ.μ., όντας 13,1% υψηλότερη από πέρσι. Το μέσο ενοίκιο κυμαίνεται μεταξύ 450 και 525 ευρώ. Στην πάντα δημοφιλή περιοχή του Ζωγράφου, ένεκα της Πανεπιστημιούπολης, φέτος, το κόστος ενοικίασης εμφανίζεται αυξημένο κατά 9,8% σε 515 ευρώ για διαμέρισμα μικρότερο των 65 τ.μ. 

Στην αγορά εκτιμάται ότι κάποια από τα διαμερίσματα που είχαν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση και ακριβώς επειδή είναι ήδη επιπλωμένα κι εξοπλισμένα με ηλεκτρικές συσκευές, θεωρούνται ιδανικά για φοιτητές

Από τις φθηνότερες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, εξακολουθεί να είναι το σημείο πέριξ των Λ. Πατησίων και Αχαρνών, καθώς πρόκειται για ένα τμήμα, όπου δεν υπάρχει ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κι έτσι, δεν υπάρχει και «ανταγωνισμός» με ξένους επισκέπτες. Ετσι, η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 467 ευρώ για ακίνητα μικρότερα των 65 τ.μ. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η αύξηση από πέρσι αγγίζει το 11,2%, δείγμα ότι και σε αυτές τις περιοχές, η προσφορά είναι περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως και τα ποσοστά αυξομείωσης της προσφοράς διαμερισμάτων μικρής επιφάνειας σε σχέση με πέρσι. Ειδικά στην περίπτωση του Ζωγράφου, παρατηρείται αύξηση του μέσου διαθέσιμου αποθέματος ανά μεσιτικό γραφείο, κατά 17,7%.

Αθήνα: Ευκαιρίες στις παρυφές της βραχυχρόνιας μίσθωσης-2
Αυξημένη είναι η προσφορά διαμερισμάτων σε κάποιες περιοχές, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς διαμερίσματα που είχαν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση. Στοιχεία: Spitogatos Insights

Στην αγορά εκτιμάται ότι κάποια από τα διαμερίσματα που είχαν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση και ακριβώς επειδή είναι ήδη επιπλωμένα κι εξοπλισμένα με ηλεκτρικές συσκευές, θεωρούνται ιδανικά για φοιτητές. Με δεδομένο ότι οι τιμές ενοικίασης καταγράφουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, οι κάτοχοι των διαμερισμάτων αυτών προτιμούν πλέον την λύση της μακροχρόνιας ενοικίασης, καθώς η απόδοση είναι υψηλότερη, ενώ δεν χρειάζεται να αφιερώνουν και προσωπικό χρόνο για την διαχείριση των ακινήτων, κάτι απαραίτητο σε περίπτωση που η αξιοποίηση γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. 
Μεγάλη αύξηση της προσφοράς εντοπίζεται επίσης και σε Γουδή και Βύρωνα με 16,6% και 14,7% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, πτώση της προσφοράς κατά 13,3% παρατηρείται σε Γκάζι-Μεταξουργείο-Βοτανικό, ενώ στην περιοχή της Πατησίων-Αχαρνών, η μείωση είναι περιορισμένη, καθώς δεν ξεπερνά το 2,7%. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT