ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτοι μήνες της Μεταπολίτευσης

capture--23

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η οποία συγκροτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου 1974, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σειρά πιεστικών ζητημάτων. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ capture--23

Οι πρώτοι μήνες της Μεταπολίτευσης

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΨΗΣ*

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η οποία συγκροτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου 1974, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σειρά πιεστικών ζητημάτων. 

ΕΛΛΑΔΑ gkka_26_1201_page_1_image_0001

Κων. Καραμανλής: Boys, pray for me

ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Σπανίως στην ιστορία των εθνών σημειώνονται εξελίξεις τόσο δραματικές όσο εκείνες της 23ης προς 24η Ιουλίου 1974 στην Αθήνα. Στο μέσον μιας εθνικής τραγωδίας στην Κύπρο, η χούντα κατέρρευσε και αναγκάστηκε, τελικά, να παραδώσει την εξουσία στον πολιτικό κόσμο.

ΚΟΣΜΟΣ gkka_34_2912_page_1_image_0001

Από το πραξικόπημα στην εισβολή

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Το στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εκδηλώθηκε στις 8.20 το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974. Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς (μοίρες καταδρομών, τεθωρακισμένα και μικρό τμήμα του Ναυτικού) και οι διμοιρίες της ΕΛΔΥΚ που εκτέλεσαν το πραξικόπημα στη Λευκωσία, είχαν κύριους στόχους το Προεδρικό Μέγαρο και τον ίδιο τον Μακάριο, το αρχηγείο της Αστυνομίας, το στρατόπεδο του Εφεδρικού Σώματος, το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου), την Αρχιεπισκοπή, το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, το κεντρικό κτίριο της ΣΥΤΑ (ο κυπριακός οργανισμός τηλεπικοινωνιών), τις Κεντρικές Φυλακές και τον Αστυνομικό Σταθμό Πύλης Πάφου.

ΕΛΛΑΔΑ capture--57

Το πραξικόπημα Ιωαννίδη στην Κύπρο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΙΖΑΣ*

Το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν το αποκορύφωμα των τεταμένων σχέσεων στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Ο Ιωαννίδης και οι υποστηρικτές του αξιωματικοί, οι οποίοι εκτέλεσαν το πραξικόπημα, θεωρούσαν το Μακάριο το κύριο εμπόδιο για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

ΜΟΥΣΙΚΗ gkka_34_1512_page_1_image_0001

Οι ΑΒΒΑ κατακτούν τη Eurovision

ΞΕΝΟΦΩΝ ΡΑΡΑΚΟΣ*

Αν θελήσει κανείς να αναζητήσει τι είναι αυτό που έκανε τους ΑΒΒΑ ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της ποπ ιστορίας, μάλλον δεν θα εντοπίσει κάποια μουσική καινοτομία, ούτε πειραματισμούς που να εντυπωσιάζουν ή ακόμα, συνεργασίες που να εκπλήσσουν και παρασκήνιο που να προκαλεί. Τα δύο ζευγάρια από τη Σουηδία με την αστραφτερή εικόνα και τα φωτεινά χαμόγελά τους, δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να εκπληρώσουν τον βασικό κανόνα της ποπ. Τα τραγούδια τους να μπορούν να αφορούν το ευρύ κοινό. Να συντροφεύουν, να εκφράζουν τα συναισθήματα, να τραγουδιούνται. Και αυτό συμβαίνει για πάνω από σαράντα χρόνια τώρα.

ΚΟΣΜΟΣ capture--29

Η «επανάσταση των γαρυφάλλων»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ*

Οι Πορτογάλοι στρατιώτες που εμφανίστηκαν στους δρόμους της χώρας με τα γαρύφαλλα στις κάννες των όπλων, στις 25 Απριλίου 1974, δεν ήξεραν ότι εγκαινίαζαν το λεγόμενο «τρίτο κύμα εκδημοκρατισμού» της παγκόσμιας ιστορίας.

ΚΟΣΜΟΣ gkka_30_0112_page_1_image_0001

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΟΣ*

Η γέννηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνεργασίας (ΕΠΣ) οφείλεται στις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οδήγησαν την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε μια νέα φάση.

ΚΟΣΜΟΣ gkka_30_1711_page_1_image_0001

Η παραίτηση του Βίλι Μπραντ

ΒΑΪΟΣ ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ*

Ο Γερμανός καγκελάριος έδωσε τη θέση του στον Χέλμουτ Σμιτ, έναν ακόμη μεγάλο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.