ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική ανατροπή στη Βρετανία (Κ)

capture--20

Στις αρχές του 1974, και ενώ η χούντα Ιωαννίδη είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, το Λονδίνο κλυδωνιζόταν από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, όπως η επιβολή περιορισμών στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για εμπορικούς σκοπούς.

ΚΟΣΜΟΣ capture--20

Πολιτική ανατροπή στη Βρετανία (Κ)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ*

Στις αρχές του 1974, και ενώ η χούντα Ιωαννίδη είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, το Λονδίνο κλυδωνιζόταν από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, όπως η επιβολή περιορισμών στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για εμπορικούς σκοπούς.

ΕΛΛΑΔΑ 1r8a4940aaa

Στα άδυτα ενός άγνωστου αρχείου

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Η οικία Δέλτα στην Κηφισιά είναι ένα από αυτά τα κτίρια που ελπίζεις να βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης για να τα επισκέπτεσαι συχνότερα. Για τη μορφή του –χαρακτηριστικό δείγμα της όψιμης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα και άψογα συντηρημένο– αλλά και για το «περιεχόμενο»· ένας ζωντανός θύλακος της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

ΚΟΣΜΟΣ ap_8911110735

H περιπέτεια της ελευθερίας

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ Κ. ΤΣΟΥΚΑΣ*

Το 1989 το θυμάμαι καλά. Τέλειωνα το διδακτορικό μου στο Μάντσεστερ κι έκανα, με αισιοδοξία, σχέδια για το μέλλον. Κολλημένος στο BBC παρακολουθούσα με συγκίνηση το ραγδαίο ξήλωμα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

ΚΟΣΜΟΣ ap_611202011-thumb-large-thumb-large

9 Νοεμβρίου, μια σημαδιακή ημέρα

ΣΙΣΣΥ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΟΥ

Με ξύπνησε ο αδελφός μου για να το δούμε στην τηλεόραση. Εκλαψα, έκλαιγα. Οχι από χαρά αλλά με μια ενστικτώδη, ανεξήγητη στενοχώρια. Τίποτα δεν θα ήταν όπως πριν. Ποιος θα γινόταν το Αβαταρ του απόλυτου καλού και ποιος θα ενσάρκωνε το απόλυτο κακό; Στον βωμό ποιου θρησκευτικού υποκατάστατου θα θυσιαζόταν η επαχθής ατομική ελευθερία και πόση κριτική θα άντεχαν οι δυτικές αξίες τώρα που όλα θα ήταν «Δύση»;

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ capture--3

Το εξαφανισμένο τείχος κι εμείς

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Ο Λένιν γκρεμίζεται από τις πλατείες, τεράστιες αφίσες της κόκα κόλα καλύπτουν τους τοίχους, διαφημιστικά αερόστατα τσιγάρων με το μότο «Taste The West» πετούν στον ουρανό του Ανατολικού Βερολίνου, ενώ οι Μερτσέντες και οι BMW, παρότι σκουριασμένες από την ακινησία στις μάντρες της απόσυρσης, κερδίζουν κατά κράτος το ολοκαίνουργιο Τράμπαντ. 

ΚΟΣΜΟΣ capturen--2

«Χτίζοντας» στην άμμο όνειρα διαφυγής

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η γη κάτω από το Βερολίνο είναι άμμος, σκάβεται εύκολα. Ο μεγάλος Βρετανός ιστορικός Φρέντερικ Τέιλορ έχει χωρίσει το βιβλίο του «The Berlin Wall: A World Divided, 1961-1989» σε πέντε κεφάλαια: Αμμος, Αίμα, Συρματόπλεγμα, Τσιμέντο, Χρήμα.

ΕΛΛΑΔΑ capture--44

Ο θάνατος της Αξιώτη και του Βενέζη

ΜΑΡΙΑ ΡΩΤΑ*

Το 1973 η νεοελληνική λογοτεχνία αποχαιρέτιζε δύο εμβληματικούς εκπροσώπους της γενιάς του ’30: πρώτα τη Μέλπω Αξιώτη, που πέθανε στις 22 Μαΐου 1973, και σχεδόν δύο μήνες αργότερα τον Ηλία Βενέζη, στις 3 του Αυγούστου εκείνης της πολυκύμαντης ιστορικο-κοινωνικοπολιτικής περιόδου.

ΕΛΛΑΔΑ vevis09

Τι «είδαν» οι Γερµανοί κατακτητές στην Ελλάδα

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΕΒΗΣ*

Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι ιστοριογράφοι και ερευνητές όσο και οι συλλέκτες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους από τις φωτογραφίες των επίσηµων αρχείων σε έναν άλλο τύπο φωτογραφιών, αυτές που οι ίδιοι οι «ανώνυµοι» στρατιώτες τράβηξαν κατά τη διάρκεια του πολέµου.