Στις 9 Σεπτεμβρίου 1948, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας, ιδρύθηκε άλλο ένα κορεατικό κράτος: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), γνωστή ως Βόρεια Κορέα. Η δημιουργία της Βόρειας Κορέας σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της κορεατικής χερσονήσου, το οποίο καθορίστηκε από τον ιδεολογικό διχασμό, την πολιτική ένταση και την εγκαθίδρυση ενός από τα πιο μυστικοπαθή και αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο.
Οι απαρχές του σχηματισμού της Βόρειας Κορέας μπορούν να εντοπιστούν στις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οταν η Ιαπωνία, η οποία είχε αποικίσει την Κορέα από το 1910 έως το 1945, παραδόθηκε (2 Σεπτεμβρίου 1945), η Κορέα απελευθερώθηκε αλλά έγινε αμέσως μία από τις εστίες του αναδυόμενου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ενωσης. Στο πλαίσιο μιας βιαστικής μεταπολεμικής διευθέτησης, η κορεατική χερσόνησος διαιρέθηκε κατά μήκος του 38ου παραλλήλου, με τη Σοβιετική Ενωση να καταλαμβάνει τον βορρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλαμβάνουν τον νότο. Η διαίρεση αυτή προοριζόταν αρχικά να είναι προσωρινή, με σχέδια για μια ενιαία Κορέα η οποία θα προέκυπτε μετά από κοινές εκλογές υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.
Τον Νοέμβριο του 1947, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για τη διευκόλυνση του σχηματισμού μιας ενιαίας κορεατικής κυβέρνησης μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Τα Ηνωμένα Εθνη ίδρυσαν την Προσωρινή Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κορέα (UNTCOK) για να επιβλέπει αυτή τη διαδικασία, με στόχο τη διοργάνωση εκλογών σε ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από τις εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου. Η Σοβιετική Ενωση, η οποία ήλεγχε το βόρειο μισό της χερσονήσου, αρνήθηκε να επιτρέψει στην UNTCOK να λειτουργήσει στη ζώνη της, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του ΟΗΕ παραβίαζε την κορεατική κυριαρχία και κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούσαν να επιβάλουν τη δυτική επιρροή σε ολόκληρη τη χερσόνησο.
Παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ, ο σοβιετικός αποκλεισμός απέτρεψε κάθε δυνατότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Με την άρνηση της Σοβιετικής Ενωσης να συνεργαστεί, τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εκλογές στο νότιο μισό της Κορέας, όπου είχαν δικαιοδοσία οι Ηνωμένες Πολιτείες και όπου αναγνωριζόταν η εξουσία των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν στις 10 Μαΐου 1948, αλλά ήταν αμφιλεγόμενες: πολλές αριστερές ομάδες στον νότο, καθώς και εξέχοντες εθνικιστές ηγέτες, έκαναν μποϊκοτάζ στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή ξεχωριστών εκλογών στον νότο θα εδραίωνε περαιτέρω τη διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου.
Παρ’ όλα αυτά, οι εκλογές διεξήχθησαν υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και οδήγησαν στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας (ΔΚ), στις 15 Αυγούστου 1948, με πρώτο πρόεδρο τον Σίνγκμαν Ρι. Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση του νότου ως τη «μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κορέα», με βάση τις εκλογές που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τη Σοβιετική Ενωση και τους συμμάχους της, οι οποίοι, αντίθετα, υποστήριξαν την εγκαθίδρυση μιας κομμουνιστικής κυβέρνησης στον βορρά.
Ενώ η Δημοκρατία της Κορέας σχηματιζόταν στον νότο, μια παράλληλη διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη στον Βορρά. Υπό σοβιετική καθοδήγηση, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ένας πρώην αντάρτης που είχε περάσει μεγάλο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σοβιετική Ενωση, επιλέχθηκε να ηγηθεί του βόρειου τμήματος της Κορέας. Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ παρουσιάστηκε ως εθνικιστής ήρωας που είχε πολεμήσει κατά της ιαπωνικής αποικιοκρατίας, αν και ο πραγματικός του ρόλος στην αντιιαπωνική αντίσταση ήταν σχετικά μικρός, σε σύγκριση με το πώς παρουσιάστηκε αργότερα από το βορειοκορεατικό κράτος. Με τη σοβιετική υποστήριξη, ο Κιμ ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας και άρχισε να εδραιώνει την εξουσία του.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1948 ιδρύθηκε επίσημα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), με πρώτο πρωθυπουργό τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να συμβολίζει μια νέα αρχή για τον κορεατικό λαό υπό σοσιαλιστικό καθεστώς. Η ίδρυση της ΛΔΚ θεωρήθηκε ως άμεση απάντηση στη δημιουργία της Δημοκρατίας της Κορέας στον νότο, παγιώνοντας ουσιαστικά τη διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου σε δύο ιδεολογικά αντίθετα κράτη.
Η νεοσύστατη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας οικοδομήθηκε στα θεμέλια μιας σοσιαλιστικής ιδεολογίας, επηρεασμένης σε μεγάλο βαθμό από τις μαρξιστικές-λενινιστικές αρχές. Το κράτος εφάρμοσε γρήγορα πολιτικές για τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό, την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας και την εθνικοποίηση των βιομηχανιών. Η Σοβιετική Ενωση παρείχε εκτεταμένη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας και της χρηματοδοτικής στήριξης, για να βοηθήσει στη δημιουργία των οικονομικών και στρατιωτικών δομών που ήταν απαραίτητες για την επιβίωση του νέου κράτους.
Ενας από τους βασικούς πυλώνες του βορειοκορεατικού κράτους ήταν η εγκαθίδρυση μιας άκρως συγκεντρωτικής, αυταρχικής κυβέρνησης υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Το νέο καθεστώς προχώρησε γρήγορα στην εξάλειψη των πολιτικών αντιπάλων, στην εδραίωση της εξουσίας και στην ανάπτυξη μιας προσωπολατρίας γύρω από τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ο «Μεγάλος Ηγέτης» και ο πατέρας του έθνους. Ενα σύστημα αυστηρών κοινωνικών ελέγχων, λογοκρισίας και προπαγάνδας θεσπίστηκε για να διατηρήσει το καθεστώς τη νομή της εξουσίας.
Η ίδρυση της Βόρειας Κορέας δεν σήμαινε απλώς μια νέα αρχή για την κορεατική χερσόνησο· σηματοδότησε επίσης την εμβάθυνση ενός εθνικού διχασμού που σύντομα θα οδηγούσε σε ανοιχτή σύγκρουση. Στα χρόνια αμέσως μετά τη δημιουργία της ΛΔΚ, οι εντάσεις μεταξύ βορρά και νότου κλιμακώθηκαν δραματικά. Οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε συνοριακές αψιμαχίες και προπαγανδιστικό πόλεμο και οι δύο κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ότι ήταν η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κορέας.
Οι εντάσεις αυτές πήραν εκρηκτικές διαστάσεις στις 25 Ιουνίου 1950, όταν οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, υποστηριζόμενες από τη Σοβιετική Ενωση και την Κίνα, διέσχισαν τον 38ο παράλληλο και εισέβαλαν στη Νότια Κορέα, πυροδοτώντας τον πόλεμο της Κορέας. Ο πόλεμος, ο οποίος διήρκεσε μέχρι το 1953, είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους, εκτεταμένες καταστροφές και μια ανακωχή που άφησε την κορεατική χερσόνησο διαιρεμένη κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) – μια διαίρεση που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα.
Η δημιουργία της Βόρειας Κορέας στις 9 Σεπτεμβρίου 1948 αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στην ιστορία της κορεατικής χερσονήσου και του κόσμου ευρύτερα. Σηματοδότησε την έναρξη ενός από τα πιο ανθεκτικά και άκαμπτα κομμουνιστικά καθεστώτα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον απομονωτισμό, τον μιλιταρισμό και τη σθεναρή αντιδυτική του στάση. Υπό την ηγεσία του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, η Βόρεια Κορέα ακολούθησε μια πορεία αυτοδυναμίας γνωστή ως «Juche», η οποία έγινε το ιδεολογικό θεμέλιο του κράτους και δικαιολόγησε την απομόνωσή της από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Σήμερα, η Βόρεια Κορέα παραμένει μια κλειστή και αυστηρά ελεγχόμενη κοινωνία, η οποία εξακολουθεί να κυβερνάται από τη δυναστεία των Κιμ. Η ίδρυση της χώρας στις 9 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως «Ημέρα της Δημοκρατίας», μια σημαντική εθνική εορτή που χρησιμεύει στην ενίσχυση της νομιμότητας του κυβερνώντος καθεστώτος. Η ημέρα συνεχίζει να σηματοδοτείται από μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, μαζικούς εορτασμούς και αφιερώματα στη διαρκή κληρονομιά του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και των διαδόχων του.
Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης