Σαν Σήμερα: 15 Σεπτεμβρίου 1890 – Γεννιέται η Αγκαθα Κρίστι

Σαν Σήμερα: 15 Σεπτεμβρίου 1890 – Γεννιέται η Αγκαθα Κρίστι

Τα βιβλία της, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες, έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα, μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς του 20ού αιώνα υπήρξε η Αγκαθα Κρίστι. Συγγράφοντας δεκάδες αστυνομικά μυθιστορήματα και δημοσιεύοντας πολλές συλλογές με διηγήματα, κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστή, λαμβάνοντας μάλιστα τον τίτλο της «βασίλισσας του αστυνομικού μυθιστορήματος». Οι μεταφρασμένες σε πάνω από εκατό γλώσσες ιστορίες της, εξακολουθούν έως και σήμερα να συναρπάζουν το αναγνωστικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, έχουν πουλήσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα.

Η Αγκαθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 στο Τόρκεϊ του Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Ηταν το νεότερο από τα τρία παιδιά των μεσοαστών Φρέντερικ Μίλερ και Κλάρας Μπόεμερ. Η μικρή Αγκαθα έμαθε να διαβάζει στην ηλικία των τεσσάρων. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο ιστορίες, ορισμένες από τις οποίες αφηγούνταν η μητέρα της, πριν τον ύπνο. Κάποιες ήταν δραματικές και γεμάτες σασπένς, ενώ άλλες, τις οποίες αφηγούνταν η μεγαλύτερη αδερφή της, ήταν ιδιαίτερα τρομακτικές. Από μικρή σχετικά ηλικία άρχισε να δημιουργεί τις δικές της ιστορίες με τη βοήθεια της νταντάς της. Πρωταγωνιστές ήταν οι κούκλες της και τα κατοικίδια της οικογένειας.

Το 1912 γνώρισε τον Αρτσιμπαλντ Κρίστι, τον οποίο παντρεύτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914. Αμέσως μετά, το ζευγάρι αποχώρησε από την Αγγλία για το Δυτικό μέτωπο των επιχειρήσεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Κρίστι υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πυροβολικό και η Αγκαθα ως βοηθός σε υγειονομικές υπηρεσίες. Μετά τον πόλεμο, οι δυο τους απέκτησαν μια κόρη, τη Ρόζαλιντ. Ο γάμος τους, όμως, δεν άντεξε στον χρόνο. Το ζευγάρι χώρισε το 1926.

Η Αγκαθα διατήρησε το επώνυμο του πρώτου συζύγου της. Μετά τον χωρισμό της αποφάσισε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να αναρρώσει ψυχικά. Επιβιβάστηκε στο Οριάν Εξπρές και βίωσε την εμπειρία του ταξιδιού στα βαγόνια του. Προορισμός της ήταν η Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια η Βαγδάτη. Στη δεύτερη επίσκεψή της, στην καρδιά της Μεσοποταμίας, γνώρισε τον αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουαν, τον οποίο και παντρεύτηκε αργότερα. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από αυτά τα εξωτικά ταξίδια της αποτέλεσαν τη βάση για τη σύνθεση πολλών από τις ιστορίες που αφηγήθηκε στα έργα της.

Από τους ήρωες των μυθιστορημάτων της ξεχωρίζει ο Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς (1920). Ο Πουαρό είναι ένας ντετέκτιβ γνωστός για την ευφυΐα του και την ικανότητά του να επιλύει εγκλήματα βασιζόμενος στην παρατήρηση και την αναλυτική σκέψη παρά στη σωματική του δύναμη. Αγαπά την ακρίβεια, έχει εκλεπτυσμένο γούστο και είναι αρκετά ματαιόδοξος.

Αλλη πολύ γνωστή πρωταγωνίστρια των ιστοριών της Κρίστι ήταν η Μις Μαρπλ, μια ηλικιωμένη ανύπαντρη γυναίκα που ασχολείται ερασιτεχνικά με την εξιχνίαση εγκλημάτων. Η Μις Μαρπλ καθιερώθηκε ως κεντρικός χαρακτήρας στο μυθιστόρημα Εγκλημα στο πρεσβυτέριο (1930). Για την επίλυση των υποθέσεων χρησιμοποιεί την εμπειρία της στις ανθρώπινες σχέσεις. Παρατηρεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και συνδέει ασήμαντες φαινομενικά παρατηρήσεις με τα κίνητρα και τις πράξεις των ανθρώπων, εξιχνιάζοντας εγκλήματα, στα οποία συχνά αδυνατεί να βρει τη λύση η αστυνομία.

Το 1950 η Αγκαθα Κρίστι έλαβε την τιμητική θέση του μέλους της Βασιλικής Εταιρείας της Λογοτεχνίας και το 1956 το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1971 έλαβε το τίτλο της Κυρίας (Dame) του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η υγεία της Κρίστι άρχισε να επιδεινώνεται. Εφυγε από τη ζωή από φυσικά αίτια το 1976 στην οικία της στο Γουίντερμπρουκ.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT