20 Ιουνίου 1922

Δίκη της Λαμίας

Το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου στον Ελεύθερο Τύπο και επικρίνει τη στάση των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό, προκαλεί αντιδράσεις. Δολοφονείται ο εκδότης του Ελεύθερου Τύπου Ανδρέας Καβαφάκης. Συλλαμβάνονται ο Α. Παπαναστασίου και οι άλλοι έξι που το συνυπέγραψαν, και παραπέμπονται σε δίκη. Δικάζονται στο Κακουργιοδικείο Λαμίας και καταδικάζονται σε τριετή φυλάκιση.

«Λαμία 22 Ιουνίου. Η δίκη των Δημοκρατικών εσυνεχίσθη και σήμερον. Η συνεδρίασις του Δικαστηρίου επαναλαμβάνεται την 9η πρωϊνήν. Λαμβάνει τον λόγον ο τελευταίος απομείνας συνήγορος κ. Πολιτόπουλος, όστις ομιλών διά μακρών παραβάλλει τους κατηγορουμένους προς τον Τρικούπην. […] Επίσης ομολογεί ότι η τυχόν αθώωσις των κατηγορουμένων θα εξεγείρη την κοινήν γνώμην, αλλά τούτο, λέγει, δεν πρέπει να προσέξουν οι κ. ένορκοι. Επιμένει εν τέλει ότι η προκήρυξις των δημοκρατικών δεν αποτελεί εξύβρισιν του Βασιλέως, αλλά έλεγχον της Κυβερνήσεως. […] Ο κ. Παπαναστασίου υπεραμύνεται της υπολήψεώς του, θιχθείσης παρά του εισαγγελέως, ειπόντος ότι προσωπικά ήσαν τα συμφέροντα τα οποία επεδίωξαν οι κατηγορούμενοι. Ο εισαγγελεύς, λέγει, ενεφανίσθη ως αντιπρόσωπος πολιτικής μερίδος, ομιλήσας μετά πάθους.»

Φωτογραφίες
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (δεύτερος από αριστερά, καθιστός) και οι συγκατηγορούμενοί του στη Δίκη της Λαμίας (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών).