22 Απριλίου 1931

Εγκαίνια Μουσείου Μπενάκη

Το νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1867-1868 στη διασταύρωση της οδού Κουμπάρη και της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας περιήλθε στον Εμμανουήλ Μπενάκη το 1910. Αυτόν τον χώρο επέλεξε ο γιος του, Αντώνης Μπενάκης, για να στεγάσει τις συλλογές του, τις οποίες συγκροτούσε ήδη από τα χρόνια που διέμενε στην Αίγυπτο. Μετά τα εγκαίνια του μουσείου, ο αρχικός πυρήνας των συλλογών θα εμπλουτιστεί με πλήθος νέων εκθεμάτων.

«Από χθες το απόγευμα το επί της λεωφόρου Κηφισσιάς ιδιόκτητον μέγαρον των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη εδωρήθη επισήμως, παρισταμένων των αρχών του κράτους εις το Ελληνικόν Δημόσιον, υπογραφείσης της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξεως. […] Ο κ. Α. Μπενάκης επί πλέον δωρεί όλας τας συλλογάς του εξ αντικειμένων καλλιτεχνικής, αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, τας οποίας κατήρτισεν από 30ετίας καταθέτων συγχρόνως και τα απαιτούμενα κεφάλαια προς συντήρησιν και λειτουργίαν του Μουσείου. […] Μετά το τέλος του αγιασμού, παραδίδων το Μουσείον εις την Κυβέρνησιν, εξεφώνησε τον εξής λόγον. […] Το Μουσείο Μπενάκη, έργον προσπαθείας ιδιωτικής, δεν δύναται βεβαίως να συγκριθή από απόψεως εκθεμάτων, προς τα μουσεία του Κράτους. […] Δεν νομίζω, εν τούτοις, ότι θα υπερέβαλον τα πράγματα, εάν έλεγον, ότι δεν υστερούμεν κατά πολύ άλλων Μουσείων του κόσμου, από απόψεως τουλάχιστον κεραμουργίας, υφαντικής τέχνης και κεντημάτων.»

Διαβάστε: Μουσείο Μπενάκη - Δωρεά μνήμης και πολιτισμού, του Τάσου Σακελλαρόπουλου (από τη σειρά της Καθημερινής «Ελλάδα - 20ός αιώνας», 1930-1940, τόμ. Β΄).

Videos
Εγκαίνια Μουσείου Μπενάκη
Φωτογραφίες
Το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Μπενάκη σε φωτογραφία του Μεσοπολέμου (Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη).