10 Μαρτίου 1932

Κυβέρνηση Π. Τσαλδάρη

Ο Παναγής Τσαλδάρης, και η κυβέρνηση που σχημάτισε, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Διαδέχεται τον στρατηγό Αλέξανδρο Οθωναίο, ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινώς τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά το αποτυχημένο κίνημα του Πλαστήρα.

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσαλδάρης, ευθύς μετά την ορκωμοσίαν, προέβη προς τους αντιπροσώπους του Τύπου εις τας κάτωθι ανακοινώσεις: “Η κυβέρνησις ωρκίσθη όχι ολόκληρος διότι τινές μεν των υπουργών είνε απόντες, άλλοι δε ασθενείς. Από σήμερα η κυβέρνησις αναλαμβάνουσα τα καθήκοντά της, ένα έχει κύριον σκοπόν, να αποκαταστήση την πλήρη τάξιν και να εδραιώση την πεποίθησιν, ότι το Κράτος ευρίσκεται εις την κανονικήν του οδόν, μη εκτροχιασθέν καθόλου εκ του ατοπήματος της παρελθούσης Δευτέρας. Οφείλω να ομολογήσω ότι η προσωρινή υπηρεσιακή κυβέρνησις κατέβαλε πάσαν προσπάθειαν όπως το μικρόν επεισόδιον της Δευτέρας εξαλειφθή, επιτελέσασα κατά τούτο, σημαντικόν καθήκον χάριν της ησυχίας του τόπου”.»

Φωτογραφίες
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλ. Ζαΐμης, ο πρωθυπουργός Π. Τσαλδάρης, ο υπουργός Στρατιωτικών Γ. Κονδύλης και ο υπουργός Ναυτικών ναύαρχος Σοφ. Δούσμανης, τον Μάρτιο του 1935 (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα).