2 Απριλίου 1954

Παραίτηση Μαρκεζίνη από την κυβέρνηση Παπάγου

Ο πανίσχυρος μέχρι τότε υπουργός Συντονισμού Σπυρίδων Μαρκεζίνης υποβάλλει αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από την κυβέρνηση, με αφορμή οξύ φραστικό επεισόδιο που είχε με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνητικού Συντονιστικού Συμβουλίου τέσσερις μέρες νωρίτερα. Οι πραγματικές αιτίες της παραίτησης Μαρκεζίνη δεν έγιναν γνωστές.

«Τας πρώτας μεταμεσημβρινάς ώρας της χθες, δι’ εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και εκτάκτων εκδόσεων των εφημερίδων, ανηγγέλθη η παραίτησις του υπουργού του Συντονισμού κ. Σπ. Μαρκεζίνη. Η είδησις προεκάλεσε κατάπληξιν εις την πρωτεύουσαν και τας επαρχίας. Γενικόν ερώτημα υπήρξε ποίοι λόγοι υπηγόρευσαν την παραίτησιιν του κ. Μαρκεζίνη, δεδομένου ότι οι αναφερόμενοι εις το κυβερνητικόν ανακοινωθέν “λόγοι υγείας” δεν εγένοντο πιστευτοί.»

Διαβάστε: Η κρίση στις σχέσεις Παπάγου-Μαρκεζίνη, του Σωτήρη Ριζά (Η Καθημερινή, 15 Σεπτεμβρίου 2013).

Φωτογραφίες
Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης στο βήμα της Βουλής, τον Ιανουάριο του 1953, όταν ήταν υπουργός Συντονισμού. Διακρίνονται επίσης, από αριστερά, οι υπουργοί Άνευ Χαρτοφυλακίου Εμμανουήλ Τσουδερός και Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Φωτ. Κ. Μεγαλοκονόμος - Συλλογή Αναστάσιου Κανελλόπουλου / Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής).