29 Ιανουαρίου 1960

Βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» στην Άννα Συνοδινού

Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, μετά το 1955, η κορυφαία δραματική ηθοποιός του θεάτρου βραβεύεται με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη», για την ερμηνεία της στους ρόλους Δόνα Ροζίτα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Κλυταιμνήστρα και Δυσδαιμόνα. Στην πέμπτη κατά σειρά διοργάνωση της απονομής του επάθλου, η κριτική επιτροπή είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 21 υποψήφιες –με επικρατέστερες τις Λαμπέτη, Κατσέλη, Ζαβιτσιάνου, Κυριακού και Συνοδινού– και η απόφασή της ελήφθη παμψηφεί.

«Εις το θέατρον “Κοτοπούλη” έγινε χθες η τελετή της απονομής του επάθλου που εθέσπισεν η μεγάλη τραγωδός διά να δίδεται κάθε δύο χρόνια εις την νέαν πρωταγωνίστριαν που είχε την καλυτέραν καλλιτεχνικήν επίδοσιν. Εφέτος το έπαθλον “Μαρίκα Κοτοπούλη” απενεμήθη εις την κ. Άνναν Συνοδινού, η οποία φαίνεται ανωτέρω λαμβάνουσα το έπαθλον από την Αντιγόνην Βαλάκου, εις την οποίαν είχε δοθή η ιδία τιμητική διάκρισις προ διετίας.»

Φωτογραφίες
Η Άννα Συνοδινού στη Δόνα Ροζίτα, που παρουσιάστηκε από το Βασιλικό Θέατρο το 1959, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού (πηγή: Άννα Συνοδινού, Πρόσωπα και προσωπεία – Αυτοβιογραφικό χρονικό, Αδελφοί Γ. Βλάσση, Αθήνα 1998).