20 Σεπτεμβρίου 1960

Αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας εγκαινιάστηκε στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» ως εθνικό φεστιβάλ, με την ονομασία Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου. Η πρώτη διοργάνωση, με πρόεδρο της 19μελούς κριτικής επιτροπής τον ακαδημαϊκό Στρατή Μυριβήλη και μέλη, μεταξύ άλλων, τους Μάριο Πλωρίτη, Κατίνα Παξινού, Ελένη Βλάχου, Γιάννη Μόραλη και Ιωάννη Βελλίδη, έκλεισε με μεγάλους νικητές τις ταινίες Το ποτάμι (βραβείο σκηνοθεσίας για τον Νίκο Κούνδουρο και μουσικής για τον Μάνο Χατζιδάκι) και Μανταλένα (βραβεία σεναρίου για τον Γιώργο Ρούσσο και Α' γυναικείου ρόλου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη).

«Ο υπουργός Βιομηχανίας κ. Ν. Μάρτης, ομιλών κατά την έναρξιν της “Εβδομάδος του Ελληνικού Κινηματογράφου”, ετόνισεν, ότι η πολιτική της Κυβερνήσεως επί της αναπτύξεως του κινηματογραφικού κλάδου βασίζεται επί της αρχής ότι ο κινηματογράφος αποτελεί βιομηχανίαν και μάλιστα σημαντικήν, δοθέντος, ότι αναπτύσσεται ταχέως και διευκολύνεται από ωρισμένας συνθήκας της χώρας μας. […] Η Κυβέρνησις διά σειράς μέτρων δημιουργεί ευνοϊκάς συνθήκας και προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν εις την ανάπτυξιν του κινηματογράφου, ο οποίος παρουσιάζει τελευταίως αξιόλογον πρόοδον.»

Videos
Αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
Φωτογραφίες
Στιγμιότυπο από τη χοροεσπερίδα της 1ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε πρώτο πλάνο ο σκηνοθέτης Τάκης Κανελλόπουλος (Ψηφιακό Αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).