5 Νοεμβρίου 1960

O Γ. Γρίβας ιδρύει την Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας

Με το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας (τον οποίο άρχισε) και τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου (με τις οποίες διαφωνούσε), ο Γεώργιος Γρίβας αναχωρεί για την Αθήνα. Εκεί αποφασίζει να ηγηθεί της Κίνησης Εθνικής Αναδημιουργίας, πολιτικού κινήματος στο οποίο προσχωρεί και το Κόμμα Φιλελευθέρων υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Μέσω του κινήματος στόχευε στην ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα και στην εφαρμογή μιας πολιτικής που θα οδηγούσε στη σωτηρία του κυπριακού Ελληνισμού, σύμφωνα με τις δικές του απόψεις.

«Χθες την πρωίαν συνεκροτήθη υπό την προεδρίαν του στρατηγού Γ. Γρίβα σύσκεψις, εις την οποίαν μετέσχον οι βουλευταί του κόμματος των φιλελευθέρων, που προσεχώρησαν εις το νέον πολιτικόν συγκρότημα. […] Κατά την σύσκεψιν ανεγνώσθη εις τελικήν μορφήν η διακήρυξις του στρατηγού Γ. Γρίβα προς τον ελληνικόν λαόν. […] “Δεν φιλοδοξώ να γίνω κομματικός ηγέτης. Επιθυμώ να ηγηθώ κινήσεως εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξυγιάνσεως του τόπου, μετά δε την εκπλήρωσιν της αποστολής μου αυτής να επανέλθω εις τον ιδιωτικόν βίον με τη συνείδησιν ήσυχον ότι έδωσα ό,τι είχα διά την Ελλάδα και συνέβαλα εις την ευημερίαν του μαρτυρικού λαού μας.»

Φωτογραφίες
Αρχές 1959: Ο ηγέτης της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας φθάνει στην Αθήνα μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου (πηγή: Ιορδάνης Καπασακάλης, 55 χρόνια φωτορεπορτάζ, Εκδόσεις Φερενίκη, Αθήνα 2003).