14 Νοεμβρίου 1961

Κήρυξη του «Ανένδοτου»

Έχοντας εξασφαλίσει το 1/3 των εδρών της Βουλής μετά τις εκλογές του 1961, η Ένωση Κέντρου καταγγέλλει τα αποτελέσματα ως νοθευμένα, κατηγορώντας το παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις. Παράλληλα, αρχίζει πολιτικό αγώνα -γνωστό ως «Ανένδοτο Αγώνα»- εναντίον της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με στόχο τη διενέργεια νέων εκλογών.

«Η πραγματοποιηθείσα χθες σύσκεψις της κοινοβουλευτικής ομάδος της Ενώσεως Κέντρου εις ουδεμίαν κατέληξεν ουσιαστικήν απόφασιν ούτε εις ό,τι αφορά την συγκρότησίν της εις ενιαίον κομματικόν οργανισμόν ούτε και διά τας ενεργείας εις τας οποίας θα προβή εν τη ενασκήσει της κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας πολεμικής της. Εις εκδοθείσαν μετά την σύσκεψιν ανακοίνωσιν, επαναλαμβάνονται αι αόριστοι διακηρύξεις περί αρραγούς ενότητος και ανενδότου αγώνος, χωρίς εν τούτοις να γίνεται μνεία περί των μέσων και των μεθόδων διά των οποίων θα καταλήξη  Ε.Κ. εις την εφαρμογήν της πολιτικής της αυτής.»

Διαβάστε: Ο Ανένδοτος Αγώνας, του Χρήστου Χρηστίδη (Η Καθημερινή, 17 Ιανουαρίου 2016).

Videos
Κήρυξη του «Ανένδοτου»
Φωτογραφίες
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ηγέτης της Ένωσης Κέντρου, σε συγκέντρωση του κόμματός του κατά τη διάρκεια του Ανένδοτου. Φωτ. Κ. Μεγαλοκονόμος (© Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα).