18 Σεπτεμβρίου 1964

Γάμοι Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας

Γίνεται στην Αθήνα ο γάμος του βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄ και της Δανής πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας. Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος επίσημος γάμος εν ενεργεία μονάρχη που έγινε στην Ελλάδα. Τη λαμπρή γαμήλια τελετή -ξεκίνησε στις 10 π.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών- παρακολούθησαν 1.200 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 18 βασιλείς, 7 διάδοχοι θρόνων, 2 βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες.

«Πολλαί εκατοντάδες χιλιάδων λαού εις ένα άνευ προηγουμένου συναγερμόν κατέκλυσαν χθες το κέντρον της πρωτευούσης διά να ίδουν, να επευφημήσουν και να ευχηθούν το νεόνυμφον βασιλικόν ζεύγος. […] Εις εν εκατομμύριον υπελόγισεν η αστυνομία το πλήθος που κατέκλυσε την περιοχήν διά να ίδη την πομπήν των πρώτων γάμων Έλληνος Βασιλέως εις τας Αθήνας. […] Αλλά η πλέον συγκινητική στιγμή υπήρξεν εκείνη κατά την οποίαν, μετά το γεύμα, η νέα Βασίλισσα εξέφρασε την επιθυμίαν όπως άμα τη αναχωρήσει της διά το γαμήλιον ταξίδιον, η γαμήλιος ανθοδέσμη της εναποτεθή επί του τάφου του αειμνήστου Βασιλέως Παύλου.»

Φωτογραφίες
Η γαμήλια τελετή του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής).