18 Μαΐου 1965

Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ

Η εφημερίδα της Λάρισας Ημερήσιος Κήρυξ δημοσιεύει στοιχεία για την αριστερών αποχρώσεων στρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ (Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατία, Αξιοκρατία). Ως πολιτικός αρχηγός της φέρεται ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναθέτει στον αντιστράτηγο Ι. Σίμο να προχωρήσει σε ανακρίσεις. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Σίμου, το οποίο δεν ικανοποιεί το Παλάτι, διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται για συνωμοτική οργάνωση αλλά για ολιγομελή ομάδα κατώτερων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν στόχο την εξυπηρέτηση των ατομικών συμφερόντων τους. Στους αξιωματικούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.

«Η Κυβέρνησις ωμολόγησε χθες ότι υπό την κάλυψιν των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών του στρατού, τους οποίους ο κ. πρωθυπουργός, θεωρών ως προσκειμένους προσωπικώς προς αυτόν, είχε τοποθετήσει εις τας καιρίας εμπιστευτικάς θέσεις του στρατεύματος, ελειτούργει μυστική οργάνωσις αξιωματικών επιδιώκουσα ιδίους πολιτικούς σκοπούς. Η οργάνωσις, κεντροαριστεράς ιδεολογικής κατευθύνσεως, φέρεται τελούσα υπό την πολιτικήν ηγεσίαν του υιού του κ. πρωθυπουργού. Άμεσος πολιτική επιδίωξις της οργανώσεως, ήτο η άσκησις δυναμικής επιρροής, διά την επιβολήν του υιού του κ. πρωθυπουργού εις την κυβερνητικήν ηγεσίαν, εις περίπτωσιν κατά την οποίαν θα ανέκυπτε θέμα διαδοχής. Η παραστρατιωτική οργάνωσις, απεκαλύφθη εκ της δραστηριότητος αξιωματικών, εμπίστων της Κυβερνήσεως, αποσταλέντων προσφάτως εις Κύπρον.»
«Δέκα κατώτεροι αξιωματικοί, εκ των 14, εις τους οποίους ο αντιστράτηγος κ. Ι. Σίμος καταλογίζει διά του πορίσματός του ευθύνας, ως προς την συνωμοτικήν οργάνωσιν “ΑΣΠΙΔΑ”, παραπέμπονται υπό του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Π. Γαρουφαλιά ενώπιον ανακριτικού συμβουλίου, με το ερώτημα της αποτάξεως. […] Παραλλήλως, αναμένεται εντός της ημέρας η άσκησις στρατιωτικής ποινικής διώξεως κατά παντός ενεχομένου εις την υπόθεσιν του “ΑΣΠΙΔΑ” και εις το περίφημον σχέδιον “Περικλής”».

Διαβάστε: Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, του Δημήτρη Παπαδιαμαντή (Η Καθημερινή, 6 Νοεμβρίου 2016).

Φωτογραφίες
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, ήταν για πολλούς ο πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης (Αρχείο Καθημερινής).