12 Σεπτεμβρίου 1975

Καταδίκη των βασανιστών της ΕΣΑ

Η δίκη των 32 ατόμων που κατηγορούνταν για τον βασανισμό Ελλήνων πολιτών στην ΕΣΑ κατά τη διάρκεια της Χούντας άρχισε στις 6 Αυγούστου. Οι αποκαλύψεις των μαρτύρων στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν συγκλονιστικές. Στους περισσότερους κατηγορουμένους –ιδιαίτερα στα ανώτερα στελέχη– επιβλήθηκαν βαριές ποινές.

«Αυστηρότης προς την διοίκηση του ΕΑΤ/ΕΣΑ και επιείκεια προς τα δευτερεύοντα πρόσωπα και τους στρατονόμους χαρακτηρίζει γενικά την απόφαση του Διαρκούς Στρατοδικείου που εδίκασε τους 32 κατηγορούμενους για βασανισμούς στην ΕΣΑ κατά την δικτατορία. Με την χθεσινή απόφαση η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι ο βασανισμός είναι βαρύτατο έγκλημα που προσβάλλει το στράτευμα, τον ανθρωπισμό και τις ελληνικές παραδόσεις. Το κατεδίκασε, με την αυστηρότητα που της επιτρέπουν οι ισχύοντες νόμοι, ως σύστημα ασκήσεως ομαδικής βίας. Ο καταπέλτης του νόμου υπήρξε ιδιαίτερα βαρύς προς την διοίκηση και τους επιτελείς, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα στην διαμόρφωση και στην πρακτική εφαρμογή των μεθόδων, ενώ απήλλαξε, εκτός από 4 στρατονόμους, τα όργανα που εκτελούσαν χωρίς προσωπικό ζήλο τις διαταγές των διοικητών. Χατζηζήσης 23 χρόνια, Θεοφιλογιαννάκος και Σπανός από 20, Τσάλας 15, Κόφας 7, Αντωνόπουλος 6, Πέτρου 6. – Ηθωώθησαν 15.»

Φωτογραφίες
Ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος ήταν εκ των κυριότερων κατηγορούμενων στη δίκη των βασανιστών (πηγή: Μ.Γ. Κατσίγερας, Ελλάδα 20ός αιώνας – Οι φωτογραφίες, Ποταμός, Αθήνα 2001).