20 Ιανουαρίου 1980

Μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας

Με αφορμή την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, το 1979, και μετά την απόρριψη του αιτήματός του περί απόσυρσης των σοβιετικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ ηγήθηκε του μποϊκοτάζ των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα. Στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν άλλες 64 χώρες• η Ελλάδα δεν ήταν μία από αυτές.

«[...] Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση, την Κυριακή, για την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών από τους Ολυμπιακούς της Μόσχας, αν η Σοβιετική Ένωση δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν σε έναν μήνα, και πρότεινε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών μόνιμα στην Ελλάδα, εκεί όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιάδες. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε χθες την παλιά της θέση να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, τονίζοντας, όμως, ότι επιμένει φέτος να γίνουν στη Μόσχα, όπου και έχουν προγραμματισθεί. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι τις θέσεις της Ελλάδος έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στις 8 Ιανουαρίου κατά τον λόγο του στη θεμελίωση του Ολυμπιακού Σταδίου της Καλογρέζας, όταν καταδίκασε τόσο την εισβολή στο Αφγανιστάν όσο και την αποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί, όπως είπε, η τελευταία ενέργεια αποτελεί απειλή ενός αιωνόβιου θεσμού.»

Videos
Μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας
Φωτογραφίες
Ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μιλά στους Αμερικανούς αθλητές που θα συμμετείχαν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, ζητώντας τους να στηρίξουν την απόφασή του για μποϊκοτάζ των αγώνων (AP Photo).