6 Ιουνίου 1982

Ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο

Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στο Λονδίνο από την παλαιστινιακή οργάνωση Αμπού Νιντάλ, τα στρατεύματα του Ισραήλ, με εντολή του τότε υπουργού Άμυνας Αριέλ Σαρόν, εισβάλλουν στον Λίβανο. Στην πραγματικότητα, είχαν σκοπό να περιορίσουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που διέθετε στρατόπεδα στον νότιο Λίβανο.

«Το Ισραήλ απέρριψε χθες την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, και οι δυνάμεις του συνεχίζουν την προέλασή τους προς βορράν, φθάνοντας σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Βηρυτό. [...] Τα ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία ήδη ελέγχουν τη μεγαλύτερη περιοχή του Νοτίου Λιβάνου, προέλασαν χθες προς το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στη Βηρυτό, με στόχο την ορεινή πόλη Μπεϊτεντίν, 24 χλμ. νοτιοανατολικά της Βηρυτού. Ήδη η Τύρος έχει παραδοθεί στις φλόγες, και οι τελευταίοι Παλαιστίνιοι υπερασπιστές της έχουν προφανώς σκοτωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ειρηνευτικής Δυνάμεως.»

Φωτογραφίες
Ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού διασχίζει τα σύνορα του νότιου Λιβάνου, κατά την έναρξη της ισραηλινής εισβολής (AP Photo/Max Nash).