22 Μαΐου 1984

Πρωτοβουλία των Έξι

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Αργεντινής και της Τανζανίας σε κοινή δήλωσή τους παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους για την ειρήνη και τον διεθνή αφοπλισμό με στόχο την αποκατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας. Οι ΗΠΑ απέρριψαν αυτή την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι θα ενίσχυε την Σοβιετική Ένωση.

«Η κοινή δήλωση των ηγετών των έξη κρατών έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας των “Βουλευτών για την Παγκόσμια Τάξη”, ενός διεθνούς δικτύου δράσης πολιτικών από διάφορα κόμματα και με πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού συστήματος. Στην κοινή δήλωση οι έξη ηγέτες διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τη συμφωνία μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων. “Θα συνεχίσουμε”, αναφέρει η δήλωση, “να είμαστε σε επαφή με ο ένας με τον άλλον για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου και μέσου για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Θα προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πυρηνικών χωρών και με ηγέτες άλλων χωρών του κόσμου, επιπλέον δε θα επιδιώξουμε συζητήσεις και μέσα από τους διαύλους του ΟΗΕ”.»

Φωτογραφίες
Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας των Έξι για την ειρήνη και τον διεθνή αφοπλισμό στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1985 (Αρχείο Ιδρύματος Α. Γ. Παπανδρέου).