7 Απριλίου 1989

Συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου είχε ως κύριες συνιστώσες τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς: το ΚΚΕ και την ΕΑΡ. Μερικούς μήνες πριν (Δεκέμβριος 1988) είχε δοθεί στη δημοσιότητα το «Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ», το οποίο αποτελούσε την πολιτική πλατφόρμα συγκρότησης του Συνασπισμού. Σε αυτόν προσχώρησαν προσωπικότητας και οργανώσεις από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, καθώς και πρώην στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

«Δικέφαλο θα είναι τελικά το ηγετικό σχήμα του Συνασπισμού της Αριστεράς, με πρόεδρο το Χ. Φλωράκη και γραμματέα το Λ. Κύρκο. Η λύση αυτή προκρίθηκε χθες από την Προσωρινή Πολιτική Επιτροπή, μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων με τον κ. Απ. Λάζαρη, ο οποίος τελικά δε θα μετέχει στο ηγετικό σχήμα του Συνασπισμού. Το “ηγετικό δίδυμο” θα πλαισιώνεται από Εκτελεστική Γραμματεία, αποτελούμενη εκ των κ. Γιάνναρου, Πιτσιώρλα από πλευράς ΕΑΡ, Ανδρουλάκη – Καραγκουλέ από πλευράς ΚΚΕ και Λεντάκη, Γιώτα, Νέστορα, Δρεττάκη, από τις άλλες δυνάμεις που μετέχουν στο Συνασπισμό.»

Φωτογραφίες
Λεωνίδας Κύρκος (μόλις διακρίνεται αριστερά), Χαρίλαος Φλωράκης, Μαρία Δαμανάκη και Μανώλης Δρεττάκης μετά τη δημιουργία του Συνασπισμού (πηγή: Μ.Γ. Κατσίγερας, Ελλάδα 20ός αιώνας – Οι φωτογραφίες, Ποταμός, Αθήνα 2001).