13 Σεπτεμβρίου 1993

Υπογραφή Συμφωνίας του Όσλο στην Ουάσινγκτον

Η Συμφωνία του Όσλο υποχρεώνει τους Παλαιστίνιους να παραδώσουν τα τρία τέταρτα της ιστορικής Παλαιστίνης, ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τη Συμφωνία του Όσλο και με τη διενέργεια εκτεταμένων εποικισμών εδραίωσε τον έλεγχό του στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ουάσιγκτον. Η χειραψία ανάμεσα στον ήρωα του Πολέμου των Έξι Ημερών και το “δαίμονα-τρομοκράτη” ή, διαφορετικά, μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν και του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ, στον κήπο του Λευκού Οίκου, υπό τα θυελλώδη χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, επισφράγισε χθες, εκτός από την υπογραφή της παλαιστινοϊσραηλινής συμφωνίας αρχών, και την οριστική κατάρρευση των προκαταλήψεων που συντήρησαν επί πολλές δεκαετίες την ανοικτή πληγή της Εγγύς Ανατολής και την έναρξη μιας νέας εποχής ελπίδας για την περιοχή.»

Φωτογραφίες
Γιτζάκ Ράμπιν (αριστερά) και Γιάσερ Αραφάτ δίνουν τα χέρια, υπό το βλέμμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο στον Λευκό Οίκο (AP Photo/Ron Edmonds).