3 Οκτωβρίου 1995

Απόπειρα δολοφονίας Γκλιγκόροφ

Το πρωινό της 3ης Οκτωβρίου 1995, ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρoφ, ενώ πήγαινε στο γραφείο του, έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης στο κέντρο των Σκοπίων. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα ανατινάχθηκε τη στιγμή που περνούσε το προεδρικό αυτοκίνητο, τραυματίζοντας σοβαρά τον Γκλιγκόροφ και σκοτώνοντας τον οδηγό του και έναν διερχόμενο πολίτη.

«Ατμόσφαιρα αβεβαιότητας επικρατεί από χθες στα Σκόπια, καθώς οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Γκλιγκόροφ ήταν συγκεχυμένες. Στην πολιτική ηγεσία αλλά και τον απλό πληθυσμό ήταν διάχυτη η αγωνία ότι η επίθεση κατά του κ. Γκλιγκόροφ θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονες αποσταθεροποιητικές τάσεις στο κρατίδιο. […] Πολιτικοί παρατηρητές υποδείκνυαν ότι η απόπειρα έγινε μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του Κίρο Γκλιγκόροφ με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, από τον οποίο ο πρόεδρος των Σκοπίων απέσπασε υπόσχεση για αναγνώριση του κρατιδίου, ενώ συνέπεσε με την έναρξη συνομιλιών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας στην Αθήνα.»

Φωτογραφίες
Απομεινάρια από την έκρηξη της βόμβας στο παγιδευμένο όχημα κοντά στο αυτοκίνητο του προέδρου της ΠΓΔΜ (ΑP Photo/Ceda Nenkovic).