2 Φεβρουαρίου 2006

Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή -Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας- αποκάλυψαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι λειτουργούσε σύστημα παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων του πρωθυπουργού, των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και άλλων στελεχών και διοικητικών παραγόντων.

«Το επισφαλές του απορρήτου των επικοινωνιών κάθε τύπου που οι πολίτες υποψιάζονται, από χθες έγινε διεθνής είδηση, με απρόβλεπτες διαστάσεις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές, καθώς δεν εντοπίστηκε ποιος ωφελείτο από τη συνακρόαση των συνδιαλέξεων κυβερνητικών στελεχών, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ή ποιος είχε ενδιαφέρον να υποκλέπτει τις συνομιλίες πολιτών του αντεξουσιαστικού χώρου και υπόπτων για τρομοκρατία. Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, σε άγνωστο χρόνο. Ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό παρακολουθούνταν τα 100 τηλέφωνα, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση των καρτοκινητών-κλεφτών, από τον Ιούνιο του 2004 και εντεύθεν, δεν σημαίνει ότι προγενέστερα δεν γίνονταν υποκλοπές. [...]»

Φωτογραφίες
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης παρουσιάζει σχεδιάγραμμα για το σύστημα υποκλοπών (AP Photo/Thanassis Stavrakis).