17 Ιουνίου 2018

Υπογραφή Συμφωνίας Πρεσπών

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ έθετε σε νέο πλαίσιο την αντιπαράθεση των δύο χωρών για το ονοματολογικό. Με αυτήν, η γειτονική χώρα αναλαμβάνει να αλλάξει τη διατύπωση του συντάγματός της σε «Βόρεια Μακεδονία» έως τα τέλη του 2018. Επίσης, η χρήση του νέου ονόματος, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», έναντι όλων εξαρτάται από την εισδοχή της στην Ε.Ε. Τέλος, συμφωνήθηκε η Ελλάδα να αποδεχθεί την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

«Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν έβαλε τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα, ούτε στους κραδασμούς που προκαλεί στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα ο αντίκτυπός της. […] Το ζήτημα της συμφωνίας δεν μονοπωλεί απλώς την επικαιρότητα, αλλά αναμένεται ότι θα παραμείνει επί μακρόν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, εξαπολύεται επικοινωνιακή αντεπίθεση για ανάδειξη των θετικών σημείων της συμφωνίας, και προς τούτο έχουν ενεργοποιηθεί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. […] Βεβαίως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του μικρού κυβερνητικού εταίρου, τις αντοχές των ΑΝΕΛ απέναντι στις ισχυρότερες πιέσεις που δέχονται. […].»

Φωτογραφίες
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς, υπογράφουν τη συμφωνία υπό τα βλέμματα των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα (AP Photo/Yorgos Karahalis).