18 Σεπτεμβρίου 2018

ΗΠΑ: Δασμοί σε κινεζικά προϊόντα

Στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, ανακοινώθηκε η επιβολή επιπρόσθετων δασμών (αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων) στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, από 1 Ιανουαρίου 2019. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν, παράλληλα, ότι θα επιβάλλουν δασμούς σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αν το Πεκίνο αντιδράσει και επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

«Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται. Το Πεκίνο απειλεί με επιβολή αντιποίνων μετά το νέο κύμα δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων. Έχει ήδη απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα υπό τη μορφή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων. Δεν έχει, όμως, διευκρινίσει ποια ακριβώς είναι αυτά. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η Κίνα εισάγει πολύ λιγότερα αμερικανικά προϊόντα και δεν μπορεί να απαντήσει με μεγάλη αυστηρότητα. Ως εκ τούτου, προεξοφλούν ότι το Πεκίνο θα κάνει χρήση ενός ευρύτερου αλλά βαρύτερου οπλοστασίου που διαθέτει. Ότι θα επιβάλει αυστηρές ρυθμίσεις σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά ή θα προβάλει εμπόδια σε συμφωνίες τους. […].»

Φωτογραφίες
22 Αυγούστου 2018. Πλήθος εμπορευματοκιβωτίων με κινεζικά προϊόντα σε λιμάνι του Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια (AP Photo/Marcio Jose Sanchez).