1 Απριλίου 2019

Ήττα AKP στις δημοτικές εκλογές

Η οικονομική ύφεση κρύβεται πίσω από την ήττα του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) στις μεγάλες τουρκικές πόλεις. Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια οι ισλαμιστές έχασαν την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνητικός ανασχηματισμός, επανεξέταση των σχέσεων με τη Δύση τίθενται ψηλά στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου, στην προσπάθειά του να μπορέσει να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα.

«Στην πρωτεύουσα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς επικράτησε καθαρά με ποσοστό 50,9% έναντι 47,1% του κυβερνητικού ανθυποψηφίου του. Αντίθετα, στην Κωνσταντινούπολη η διαφορά ήταν οριακή, και για πολλές ώρες και οι δύο βασικοί υποψήφιοι -ο πρώην πρωθυπουργός του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αντίπαλός του Εκρέμ Ιμάμογλου- εμφανίζονταν ως νικητές. Χθες το μεσημέρι, τόσο ο Γιλντιρίμ όσο και ο Ερντογάν παραδέχθηκαν ότι ο Ιμάμογλου προηγούνταν με 25.000 ψήφους ή 0,3%. Ωστόσο, το AKP δήλωσε ότι θα καταθέσει ενστάσεις για μεγάλο πλήθος άκυρων ψηφοδελτίων στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, ευελπιστώντας πως η αναμέτρηση θα το ευνοήσει. [...] Στις πρώτες του δηλώσεις, τις πολύ πρωινές ώρες της Δευτέρας, από την Άγκυρα, ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το κόμμα του υπέστη ήττα σε αρκετές πόλεις, επειδή δεν “κατάφερε να αφουγκραστεί όσο έπρεπε τον λαό”, και προσπάθησε να γλυκάνει το πικρό χάπι επικαλούμενος την επικράτηση του AKP σε αριθμό ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο.»

Φωτογραφίες
Υποστηρικτές του ΑΚΡ κρατούν πανό με τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία μέρα μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη (ΑP Photo/Emrah Gurel).