3 Απριλίου 2019

Πιέσεις ΗΠΑ προς Τουρκία για S-400

«Παράτολμη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πέινς την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό οπλικό σύστημα S-400. Η απάντηση ήλθε διά του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή αν θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας».

«Σε ζήτημα “κλειδί” για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εξελίσσεται η προγραμματισμένη αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την απροσδόκητα δυναμική παρέμβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πέινς, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάλεσε την Τουρκία να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους πυραύλους του ισχυρότερου γεωπολιτικού ανταγωνιστή των ΗΠΑ. [...] Γεγονός είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρασε δύσκολες ώρες στην Ουάσιγκτον. Κατά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανικός ομόλογός του ξεδίπλωσε όλο το φάσμα των ανησυχιών των ΗΠΑ, από τις δικαστικές περιπέτειες Αμερικανών πολιτών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν στην Τουρκία μέχρι το Συριακό. Αίσθηση προκάλεσε ιδιαίτερα η προειδοποίηση του Πομπέο για ¨δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εάν η Τουρκία αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση εναντίον των Τούρκων στην ανατολική Συρία.»

Φωτογραφίες
Μέρη του οπλικού συστήματος S-400 ξεφορτώνονται από ρωσικό αεροσκάφος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Άγκυρα (Turkish Defence Ministry via AP).