26 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές – δημοτικές/περιφερειακές εκλογές

Η κάλπη των ευρωεκλογών κατέγραψε μεγάλη διαφορά (Ν.Δ. 33,28%, ΣΥΡΙΖΑ 23,85%) μεταξύ των δύο μονομάχων για την κυβερνητική εξουσία, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το ΚΙΝΑΛ (7,22%), ενώ η Χρυσή Αυγή (4,85) υποχώρησε αισθητά. Την τέταρτη θέση κατέλαβε το ΚΚΕ (5,72%). Κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα και Γ. Πατούλης στην Αττική, με υψηλά ποσοστά, πέρασαν στον δεύτερο γύρο – όπου και εξελέγησαν.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα εξέπληξε ορισμένους στα κέντρα αποφάσεων στο εξωτερικό. Θεωρούσαν ότι ότι ο κ. Τσίπρας θα παρέμενε ανίκητος ή η διαφορά θα ήταν πολύ μικρή. Τώρα έγινε αντιληπτό στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα. Γεγονός που σίγουρα ζύγισε και ο πρωθυπουργός πριν πάρει τις αποφάσεις του. Οι απόστολοι της νεοελληνικής μυθολογίας διακινούσαν, εξάλλου, διάφορα σενάρια για το πώς οι ξένοι θα “καθάριζαν” για λογαριασμό της κυβέρνησης. Φάνηκε, όμως, ότι στις κάλπες πηγαίνουν Έλληνες πολίτες. Το δικό της χέρι ρίχνει το ψηφοδέλτιο και όχι το μυθικό αόρατο χέρι οιουδήποτε. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι οι Πρέσπες έπαιξαν μεν ρόλο, αλλά όχι όσο καταλυτικό προέβλεπαν διάφοροι. Η απόρριψη ήταν συνολική.»

Φωτογραφίες
Από αριστερά, ο Γκερτ Βίλντερς (Ολλανδία), ο Ματέο Σαλβίνι (Ιταλία), η Μαρίν Λεπέν (Γαλλία) και Μπόρις Κόλαρ (Σλοβακία) συμμετείχαν στη συγκέντρωση των ηγετών των ευρωπαϊκών εθνικιστικών κομμάτων, που έγινε στο Μιλάνο πριν από τις ευρωεκλογές (AP Photo/Luca Bruno).