9 Οκτωβρίου 2019

Η Τουρκία εισβάλλει στη βόρεια Συρία

Η «Πηγή της Ειρήνης», όπως ονόμασε ο Ταγίπ Ερντογάν την τουρκική επίθεση στη Συρία, ξεκίνησε. Η τουρκική εισβολή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ζήτησαν έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδικάζοντας την ενέργεια της Τουρκίας.

«Αφού επέτρεψε την εισβολή αποσύροντας τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Α&μερικανός πρόεδρος χθες υποστήριξε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υιοθετούν αυτή την επίθεση και έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για κακή ιδέα”. Εν συνεχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στις περιοχές των επιχειρήσεων. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να κρατήσει τους κρατουμένους του ISIS στις φυλακές. Οι Συριακές ∆ημοκρατικές ∆υνάμεις (SDF), κορμός των οποίων είναι η YPG, ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους πρώτους βομβαρδισμούς, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κουρδικά βλήματα έπληξαν τις τουρκικές πόλεις Τσεϊλανπιλάρ και Νουσαϊμπίν. Οι από αέρος και ξηράς βομβαρδισμοί ανοίγουν τον δρόμο για την εισβολή χερσαίων στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές. Στον ρόλο της δύναμης κρούσης αναμένεται να βρεθούν οι περί τους 18.000 άνδρες του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, ο οποίος στελεχώνεται κυρίως από Άραβες και Τουρκμένιους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται, εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία.»

Φωτογραφίες
Στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προετοιμάζονται για την τουρκική επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών, κοντά στην πόλη Αζάζ στη βόρεια Συρία (AP Photo).