11 Νοεμβρίου 2019

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής ∆ημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σηματοδοτεί την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά και ο ρόλος του στο πλαίσιο των εμπορικών δρόμων που διαμορφώνονται από την Κίνα.

«∆ιάλογο για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά θα επιτραπεί να διευρυνθεί από τον τρέχοντα προϋπολογισμό των 600 εκατ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή ενός νέου τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, αναμένεται να ξεκινήσει η κινεζική εταιρεία με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, θα “τρέξουν” άμεσα όλα τα ήδη αδειοδοτημένα έργα, αρχής γενομένης από την επέκταση του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας και του νέου τερματικού σταθμού υποδοχής επισκεπτών, του οποίου έχει ολοκληρωθεί τόσο η διαδικασία ανάθεσης όσο και το χρηματοδοτικό σχήμα. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει για τον Πειραιά μετά τις δύο συναντήσεις κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κινέζο πρόεδρο, στη Σαγκάη και στην Αθήνα, αλλά και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Cosco.»

Φωτογραφίες
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον τερματικό σταθμό της Cosco στον Πειραιά (Οrestis Panagiotou/Pool via AP).