27 Νοεμβρίου 2019

Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις ΑΟΖ

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας. Η θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το μνημόνιο αυτό επεκτείνεται μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη, ενώ παραβιάζει τα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα, διεκδικώντας το δικαίωμα για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Σε ακόμη μία αναμενόμενη, αλλά εξαιρετικώς δυσμενή, κίνηση κλιμάκωσης προχώρησε η Αγκυρα, η οποία ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MOU) με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, βάσει της οποίας οι δύο χώρες συμφωνούν να συνεργαστούν για τον “καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών”. Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη και δημοσιοποιήθηκε χθες. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της τουρκικής επιστολής στον ΟΗΕ για προβολή διεκδικήσεων δυτικά του 28ου μεσημβρινού και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο που πρακτικά εκμηδενίζει την επήρεια της Κύπρου και του Καστελόριζου, η Άγκυρα προχωρεί και στην υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη, ολοκληρώνοντας την πλήρη προβολή των αξιώσεών της στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου. Στα ανησυχητικά –για την Αθήνα–σημεία του μνημονίου είναι το δικαίωμα που παραχωρεί η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Τουρκία να συνεργάζεται στο πεδίο».

Φωτογραφίες
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη Φαγέζ αλ Σαράζ μετά την υπογραφή του μνημονίου (Presidential Press Service via AP, Pool).