Ιστορίες που ζεσταίνουν την καρδιά…

Ιστορίες που ζεσταίνουν την καρδιά…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθηγήτρια Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Fullerton Αντι Στάιν, αυθεντία στο «φαινόμενο Disney», εξηγεί τη διαχρονική απήχηση του Μίκυ και της παρέας του. 

Το γραφείο της δρος Αντι Στάιν είναι διακοσμημένο με φιγουρίνια ηρώων Disney από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Από τις κορυφαίες ερευνήτριες του «φαινομένου Disney» και της επίδρασής του στην ποπ κουλτούρα, στην ψυχαγωγία, στο εμπόριο και στην οικονομία, η καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Φούλερτον της Καλιφόρνια έχει γράψει το βιβλίο «Why We Love Disney», μία από τις πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις της «αυτοκρατορίας» που έχτισε ο Ουόλτ Ντίσνεϊ. «Με πετυχαίνεις στην Ελβετία και μόλις μου έχει συμβεί κάτι διασκεδαστικό», μου γράφει. «Σ’ ένα κατάστημα σουβενίρ στη Βέρνη έπεσα πάνω σε μια ειδική έκδοση με τον Ντόναλντ και τ’ ανίψια του στο εξώφυλλο και τίτλο “Die Ducks in Den Alpen”. Μένει να μάθω Γερμανικά για να το διαβάσω!»

Αλήθεια, διαβάζετε ακόμη κόμικς Disney;

Η αλήθεια είναι ότι έχω πολύ καιρό, όμως ως παιδί ήταν κάτι που πάντα απολάμβανα. Μου άρεσε το διάβασμα κι έτσι ήταν η λογική εξέλιξη πρώτα να βλέπω τα κινούμενα σχέδια στην οθόνη και μετά να αναζητώ ιστορίες με τους ίδιους ήρωες στο χαρτί.

Και ποιος είναι ο αγαπημένος σας;

Ο Ντόναλντ Ντακ. Πάντα του τυχαίνουν αναποδιές και χάνει την ψυχραιμία του, κάτι που έβρισκα διασκεδαστικό, αλλά έχει καλή καρδιά, και αυτό φαίνεται τόσο στα κόμικς όσο και στα κινούμενα σχέδια.

Θα συνιστούσατε στα σημερινά παιδιά, που είναι μέσα στην τεχνολογία, να διαβάζουν τα ίδια κόμικς; 

Σαφώς. Παρά τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, το διάβασμα διατηρεί τη μαγεία του. Και τα κόμικς είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, καθώς συνδυάζουν μια ωραία ιστορία με υπέροχα σχέδια.

Ξέρω ότι στο βιβλίο σας η απάντηση αναπτύσσεται σε 300 σελίδες, αλλά… τελικά γιατί αγαπάμε ακόμα κλασικούς χαρακτήρες όπως ο Μίκυ και ο Ντόναλντ;

Διότι τους χαρακτηρίζει μια απλότητα, την οποία το κοινό πάντα θα εκτιμά. Είναι αναζωογονητικό να διαβάζεις ιστορίες με ήρωες που εμπλέκονται σε τρελές καταστάσεις, αλλά στο τέλος κάπως καταφέρνουν να τις φέρουν βόλτα. Μη σου πω ότι μπορεί και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν προοπτική και για τη δική τους ζωή!

Θα μείνουν δημοφιλείς, πιστεύετε, και για τα επόμενα 90 χρόνια; Και αυτό οφείλεται στο ότι η Disney δεν τους επιτρέπει να μεγαλώσουν;

O κοινός παρονομαστής σε ό,τι έχει να κάνει με το «σύμπαν» της Disney είναι η αφήγηση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας με χαρακτήρες που μας συγκινούν. Και, φυσικά, ότι πάντα έχει happy end. Χάρη σε αυτή την κλασική συνταγή, νομίζω ότι θα παραμείνει δημοφιλής. Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε μια ωραία ιστορία, ιδίως αν στο τέλος σε αφήνει με μια ζεστασιά στην καρδιά. Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ το συνειδητοποίησε αυτό από την αρχή και η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή