Αρνίσιο μπούτι ψητό με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών «μπαχαράτ»

Αρνίσιο μπούτι ψητό με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών «μπαχαράτ»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλότητα και ευκολία. Ελάχιστα υλικά έχει αυτό το αρνάκι, όμως το ευωδιαστό μείγμα μπαχαράτ, ένα αραβικής προέλευσης πικάντικο μείγμα μπαχαρικών, το απογειώνει. Το βρίσκουμε έτοιμο στα μπαχαράδικα. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και μόνοι μας ως εξής: Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. σούπας καρδάμωμο (κακουλέ), 1 κουτ. σούπας μπαχάρι, 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό, 3 κουτ. σούπας κύμινο, 4 κοφτές κουτ. σούπας πάπρικα πικάντικη – όλα σε σκόνη. Χρησιμοποιούμε όσο μας ζητάει η συνταγή και το υπόλοιπο το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βαζάκι.

Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 2 ώρες

Υλικά (για 6-8 μερίδες, για μπουφέ)

  • 1½ κιλό μπούτι αρνίσιο, χωρίς κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι ανοιγμένο για ρολό
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στο γουδί με 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας μείγμα «μπαχαράτ»
  • τα φύλλα από 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Απλώνουμε σε μια λεία επιφάνεια ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω μια λαδόκολλα. Βάζουμε επάνω στη λαδόκολλα το αρνί και το αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο και το μείγμα σκόρδου-αλατιού ολόγυρα.

Το πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών από όλες τις πλευρές και σκορπίζουμε το δεντρολίβανο. Του κάνουμε μασάζ για λίγα λεπτά για να τραβήξει τις μυρωδιές και το τυλίγουμε σε ρολό. Έπειτα το τυλίγουμε πρώτα με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο, σφιχτά.

Το βάζουμε σε μέτριο, σχετικά βαθύ ταψί με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το αρνί. Το σερβίρουμε κομμένο σε λεπτές φέτες.

Τι πίνουμε: Αγιωργίτικο μονοποικιλιακό ή σε χαρμάνι με Cabernet Sauvignon.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή