Για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά

Για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζεστό κρασί, εκλεκτά κονιάκ και επιλεγμένα κρασιά για να συνοδεύσουν τη βασιλόπιτα και τις πιο γλυκές μέρες: την τελευταία του χρόνου που φεύγει και την πρώτη του χρόνου που έρχεται.

Κρατάω ένα ρόδι στο χέρι, να το σπάσω στην αυγή του νέου χρόνου και να ευχηθώ. Να είμαστε καλά λοιπόν, για να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να ανακαλύπτουμε μαζί τους θησαυρούς των βαρελιών του κόσμου και να πίνουμε εις υγείαν των φίλων, αλλά και των εχθρών.

Η γεύση της Πρωτοχρονιάς είναι γλυκιά

Αφού τελειώσουμε με τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα, έρχεται επιβλητική, μυστηριώδης και ολίγον παγανιστική η βασιλόπιτα. Ως αφράτη, ζαχαρένια Σταχτοπούτα, θα κάνει την εμφάνισή της μόλις το ρολόι χτυπήσει 12, προκαλώντας σε μια γευστική ρουλέτα, συνοδεία τσουγκρισμάτων και ευχών. Με απασχολεί ιδιαίτερα το περιεχόμενο των ποτηριών που θα τσουγκρίσουμε με τη βασιλόπιτα. Γιατί; Γιατί θέλω με κάθε τρόπο να αποφύγουμε το άνοιγμα μιας ξηρής εκλεκτής Σαμπάνιας, που είναι –πιστέψτε με– το πιο ακατάλληλο ποτό για τη συγκεκριμένη γεύση. Αυτές οι Σαμπάνιες είναι προτιμότερο να πίνονται ως απεριτίφ πριν από το δείπνο ή συνοδεύοντας φαγητό. Αν θέλετε λοιπόν μια καλή και γευστική συμβουλή, συνοδεύστε τη βασιλόπιτά σας φέτος με ένα ωραίο γλυκό κρασί από τα πολλά που προσφέρει ο ελληνικός αμπελώνας. (Κτήμα Γεροβασιλείου – Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου 2015, Κτήμα ΑΛΦΑ – Ωμέγα 2015, Κυρ-Γιάννη Χρυσογέρακας 2013, Vinsanto by Gaia 2006). Αν τώρα επιμένετε οπωσδήποτε σε αφρούς και φυσαλίδες, τότε διαλέξτε προσεκτικά Σαμπάνιες ή αφρώδη κρασιά γλυκά/ημίγλυκα (Wine expressions – Euphoria Αμπελώνες Μάρκου, το ισπανικό Freixenet Cava Nevada, Μοσχάτο Τυρνάβου Μίγας, Bianco Nero Τσιλιλή, Gancia Moscato d’Asti, Moscato d’ifestia Χατζηγεωργίου Λήμνος, Κυρά Φροσύνη Γκλίναβος.)

Βέβαια η μέρα – ή μάλλον η νύχτα– δεν περιορίζεται στη βασιλόπιτα. Τα «δύσκολα» σοκολατένια γλυκά που στραβομουτσουνιάζουν στη θέα του κρασιού θα χαμογελάσουν στη δροσερή Μαυροδάφνη και θα καταλήξουν σε ένα παθιασμένο αγκάλιασμα (Χόρταις 2007 Μερκούρη, Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Παρπαρούση 2003). Αν το γλυκό σας βασίζεται στο κάστανο, ανοίξτε ένα παλαιωμένο αρωματικό ρούμι (Appleton Estate 21 Years Old, Ron Zacapa 23 Centenario, Havana Club Seleccion de Maestros, Matusalem Gran Reserva 15 ετών).

Λευκά, κρεμώδη γλυκά, με αρώματα καφέ, πορτοκαλιού ή καβουρδισμένου αμυγδάλου, φλερτάρουν με παγωμένα Μοσχάτα (Μοσχάτος Ρίου Πατρών 2014 Οινοποιία Παρπαρούση, Nectar 2011 ΕΟΣ Σάμου, Epitome 2013 Οινοποιείο Nopera, Μελίτης 2014 Κτήμα Αβαντίς). Παγωμένα Μοσχάτα θα συνοδεύσουν τέλεια και τις δίπλες και τα παραδοσιακά μελομακάρονα.

Ώρα για καφέ

Μετά το τραπέζι, σερβίρουμε τον καφέ καθισμένοι αναπαυτικά στο σαλόνι. Μαζί θα βγάλουμε και μαρόν γλασέ, σοκολατάκια, αμυγδαλωτά και ό,τι εκλεκτό απόσταγμα τραβάει η ψυχή μας: ιστορικά κονιάκ και μπράντι (Remy Martin VSOP, Hennessy VS, Delamain, Frapin, Leopold Gourmel, Metaxa Grande Fine), θρυλικά αρμανιάκ (Armagnac Clés des Ducs VSOP, Armagnac Janneau VSOP), Kαλβαντός (Calvados Dauphin Fine, Calvados Boulard VSOP) και πάνω απ’ όλα εκείνα τα μοναδικά after dinner malt whiskies (Macallan, Lochnagar, Glenfarclas, Highland Park, Glenrothes, Oban, Tullibardine, Glenfiddich, Cragganmore). Επίσης, οι περιστάσεις σηκώνουν και κάθε είδους απόσταγμα σταφυλής, οίνου ή φρούτων παλαιωμένο και για όσους διαθέτουν το «γλυκό δόντι», υπάρχουν πάντα τα λικέρ, όπου τα σκήπτρα κρατούν παγκοσμίως τα Tia Maria και Kahlua.

Ένα ρόδι για γούρι

Δεν θα σπάσουμε όλα τα ρόδια στα κατώφλια. Θα κρατήσουμε μερικά για να ετοιμάσουμε πρωτοχρονιάτικες Μαργαρίτες.

1 + 3/4 φλιτζ. τσαγιού παγωμένος χυμός ροδιού / 1 + 1/2 φλιτζ. τσαγιού Tequila silver / 1 φλιτζ. τσαγιού Cointreau / 2/3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκος χυμός λάιμ παγάκια / 8 κορδέλες από φλούδα λάιμ, για ντεκόρ

Βουτάμε 8 ποτήρια του μαρτίνι σε λίγο χυμό ροδιού και μετά στο αλάτι, για να κάνουμε ένα φίνο rimming (στο χείλος του ποτηριού). Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις φλούδες λάιμ σε ένα μεγάλο σέικερ και χτυπάμε πολύ καλά. Σερβίρουμε στα ποτήρια, προσθέτουμε τα λάιμ και σερβίρουμε.

Φιλιά κάτω από το γκι

Βάλτε χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραγούδια να αντηχούν στο σπίτι, ντυθείτε γιορτινά και αρχίστε τις ευχές και τα φιλιά, έχετε δεν έχετε γκι. Γιατί, όσο κι αν μας ναρκώνει παρηγορητικά η ευωχία των ημερών, θα μας χρειαστεί πολλή τύχη μόλις σβήσουν τα φώτα της γιορτής. Φιληθείτε λοιπόν και επιστρατεύστε την καλή σας διάθεση, που κάνει τα παιδιά να μοιάζουν αγγελούδια και τις βαρετές θείες που περιμένετε για το οικογενειακό τραπέζι, καλοκάγαθες ηλικιωμένες νεράιδες με ανενεργά μαγικά ραβδιά.

Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε την οικογένεια.

Για να ζεστάνετε τις παγωμένες μύτες και τα κρύα χέρια τους, αλλά πιθανόν και την ελαφρά δροσερή καρδιά των «άσπονδων» συγγενών, ετοιμάστε ένα ζεστό κρασί.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο κόκκινο κρασί (Αγιωργίτικο, Merlot) μαζί με 130 γρ. ζάχαρη λευκή, 2 κουτ. σούπας μέλι, 3 ξυλάκια κανέλας, 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 4 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα, 3 γαρίφαλα, 2-3 κουτ. σούπας σταφίδες, τον χυμό και το ξύσμα 1 λεμονιού. Πρέπει να πάρει μόνο μία βράση και μετά να κρυώσει 2-3 ώρες. Όταν θέλετε να σερβίρετε, το ζεσταίνετε χωρίς να το βράσετε.

tip gourmand Έχω αδυναμία στα μπλε τυριά, αλλά περισσότερο στη δυνατή, αξεπέραστη γεύση του Fourme d’ Ambert (βελούδινο μπλε γαλλικό τυρί από αγελαδινό γάλα – το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα παντοπωλεία, όπως το Provence). Aνοίξτε τα κρασιά που του πρέπουν. Ευωδιαστά λευκά κρασιά όψιμου τρύγου Μοσχάτα, Gewürztraminer και Riesling. Οι πιο τολμηροί θα παίξουν και με ένα Fino Sherry, οδηγώντας τις γευστικές εμπειρίες εκτός κανόνων (Markus Molitor Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese Trocken, Domaine Weinbach Gewürztraminer Cuvée Theo 2015, Lustau Sherry Fino Jarana, Bodegas Hidalgo La Gitana).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή