Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο

Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο

8' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειμωνιάτικη εξόρμηση για κάθε γούστο: από αγροτουρισμό και οινοτουρισμό μέχρι γεύματα- εμπειρία σε ορεινά απομακρυσμένα χωριά.

Ξέρετε ότι στην Κρήτη μπορείτε να επιδοθείτε σε freestyle σκι; Το κάνουν ήδη επισκέπτες και αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στις χιονισμένες πλαγιές του Ομαλού και του Ψηλορείτη. Ο χειμώνας στο νησί είναι γλυκός, συνήθως ήπιος, κι έτσι μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες στα βουνά και καταρρίχηση (canyoning) στα φαράγγια από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, μαζί με Ευρωπαίους επισκέπτες. Οι πιο «ατρόμητοι» μπορείτε ακόμα και να κολυμπήσετε στη θάλασσα, αφού η θερμοκρασία δύσκολα πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς. Είναι ιδανική εποχή να επισκεφτείτε τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως και μουσεία σε όλους τους νομούς, χωρίς να υποστείτε την αναμονή που επιβάλλουν οι ουρές το καλοκαίρι. Αξίζει να περιηγηθείτε στον Θαλασσόκοσμο-CretAquarium, το ενυδρείο που φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς από 200 διαφορετικά είδη. Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να γνωρίσετε με σχετική ηρεμία τις πόλεις- πρωτεύουσες του νησιού, να επισκεφτείτε τα οργανωμένα οινοποιεία στα Χανιά και στο Ηράκλειο και να ανακαλύψετε χωριά με παραδοσιακά καφενεία, να καθίσετε με παρέες δίπλα στο τζάκι και να τραγουδήσετε μαζί τους πίνοντας ρακή και τρώγοντας αυθεντικά, χωρίς βιασύνη.

Νομός Ηρακλείου

Ο Γιάννης στο Κυπαρίσσι

Μια εμπειρία ζωής είναι η ταβέρνα του Γιάννη Σωμαράκη. Γαληνεύεις εδώ, χωρίς ρεύμα, μόνο με φως κεριών και μια ωραία βαβούρα από τις παρέες, όλοι σχεδόν φίλοι και γνωστοί που σμίγουν πάνω από το φαγάκι του Γιάννη. Το τι θα φάτε το κανονίζει εκείνος, οι επιλογές δεν είναι πολλές, αλλά το σιγοψημένο φαΐ στο γκάζι και στη φωτιά είναι γλύκα. Τα υλικά είναι του μποστανιού, το κρέας από τα πέριξ του χωριού. Θα φάτε οφτό αρνί, πιλάφι καλοχυλωμένο, υπέροχη πατάτα στο τηγάνι. Και θα το θυμάστε αυτό το σπάνιο γεύμα για χρόνια ή μέχρι να ξανάρθετε.

Κυπαρίσσι Ηρακλείου, Τ/2810-871.451, καλοκαίρι κλειστά, περίπου 15 € το άτομο.


Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο-1

Στο Αρκαλοχώρι για μέλι

Τα διάσημα φαρμακευτικά βότανα της περιοχής του Αρκαλοχωρίου τρυγάνε τα μελίσσια του Μανώλη Στεφανάκη και φτιάχνουν ένα ολόγλυκο πυκνό προϊόν. Ο κ. Στεφανάκης από το 2003 παράγει με φυσικό τρόπο και τυποποιεί διάφορα είδη κρητικού μελιού, με το όνομα Μελίγυρις, από φασκομηλιά, μαλοτήρα, ρείκι, θυμάρι και λευκοθύμαρο. Από μια φυσική πρόσμειξη, που οφείλεται στο οικοσύστημα και στο σπουδαίο μικροκλίμα του νησιού, παράγεται μέλι από πευκοθύμαρο, ένα ιδιαίτερο φυσικό χαρμάνι που ευωδιάζει. Συνεργάζεται πια και με άλλους παραγωγούς της περιοχής και τυποποιεί το μέλι τους, που είναι γινωμένο στο ίδιο οικοσύστημα, με τα ίδια ποιοτικά κριτήρια. Τα προϊόντα του μπορείτε να τα βρείτε στα Duty Free των αεροδρομίων και των λιμανιών, αλλά και σε delicatessen στην Ελβετία, στην Ιαπωνία μέχρι και στον Καναδά και στο Χονγκ Κονγκ.

Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, τηλ. 28910-29.066.


Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο-2

Θαλόρη

Κάτω από τη μεγαλοπρεπή κορυφή του Κόφινα, στα Αστερούσια όρη, βρίσκονται τα Καπετανιανά, το χωριό που ξαναζωντάνεψε ο Μάρκος Σκορδαλάκης όταν αναστήλωσε δεκαπέντε παλιά σπίτια, τα οποία μετέτρεψε σε παραδοσιακούς ξενώνες. Με θέα στο Λιβυκό και στους καταπράσινους κολπίσκους θα απολαύσετε το πιο νόστιμο ερίφι στον ξυλόφουρνο, αλλά και καπρικό (χοιρινό) και πιτάκια με δικά τους τυριά ή άγρια χόρτα. Εξαιρετική οικοδέσποινα η σύζυγος του Μάρκου, Πόπη, όλη η ευγένεια και η γλύκα που έχει περνούν στη φιλοξενία που θα σας προσφέρει.

Καπετανιανά, Τ/28930-41.762, ανοιχτά καθημερινά, από 18 € το άτομο


Νομός Ρεθύμνου

O κήπος της Αρκούδαινας

Ο κήπος είναι όαση το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα η σάλα με το τζάκι θα σας αποζημιώσει σε αυτή την ταβέρνα. Φυσικά δεν θα έρθετε μόνο για τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα, αλλά κυρίως για το φαγητό. Αυτή η γουστόζικη ταβέρνα σερβίρει κρητική κουζίνα μεν, ντυμένη με νεωτερισμούς δε. Θα φάτε αυγά με απάκι, χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα, κόκορα με μακαρόνια ζέας και την περίφημη σαλάτα με τα 60 συστατικά, όλα καλοφτιαγμένα.

Επισκοπή Ρεθύμνου, Τ/28310-61.607, καθημερινά πλην Τρίτης από 13.00, περίπου 16 € το άτομο.


Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο-3

Αγροτουρισμός στον Ψηλορείτη

Η Κράνα είναι ένα χωριό κοντά στα Ζωνιανά. Στο Κρανιώτικο Αόρι βρίσκεται η αγροτουριστική μονάδα «Το σπίτι του βοσκού», όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες της αγροτικής ζωής, όπως το άρμεγμα, η τυροκόμηση, η αρτοποίηση κ.ά., ή να κάνει βόλτα στο κτήμα. Ο πάτερ Ανδρέας Κόκκινος, που είναι υπεύθυνος της μονάδας, μαζί με την οικογένειά του μαγειρεύουν εξαιρετικά και προσφέρουν την κρητική φιλοξενία απλόχερα. Μαζί τους μπορείτε να γευματίσετε με προϊόντα παραγωγής τους, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. Εφόσον φτάσετε έως εδώ, μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε το βατό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον Τίμιο Σταυρό, στα υψίπεδα του Ψηλορείτη.

Κράνα Μυλοποτάμου, Τ/6977-451.238.


Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο-4(Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Delina Mountain Resort

Το όνομα της ταβέρνας σημαίνει «καμαρωτή, όμορφη κοπέλα» – είναι το θηλυκό του ντελικανή. Στην κορυφή των Ανωγείων, η οικογένεια Σκουλά σάς περιποιείται και φροντίζει για την καλοπέρασή σας σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει έναν μοντέρνο ξενώνα, μποστάνια με κηπευτικά, μια τεχνητή λίμνη με ψάρια, βοτανόκηπους, στάβλο, παιδική χαρά, ένα πέτρινο θέατρο, εκκλησάκι, παραδοσιακό καφενείο και εστιατόριο. Στο πέτρινο καφενείο, με θέα μέχρι τη θάλασσα, θα απολαύσετε μεζέδες μπροστά στο τζάκι, ρακή και καλή μουσική, πολλές φορές ζωντανή, ενώ στο εστιατόριο είναι διαθέσιμος ένας πλήρης κατάλογος με τοπική κουζίνα, από πιλάφι και οφτό μέχρι λαδερά, πιτάκια και πολλά της ώρας. Κρασί από τον τοπικό αμπελώνα.

Ανώγεια Μυλοποτάμου, Τ/28340-31.701, από 14 € το άτομο.


Νομός Χανίων

Milia Mountain Retreat

Φανταστείτε πως είστε σε ένα παραδοσιακό πέτρινο χωριό, κατάφυτο, με ψηλά δέντρα, υπέροχη θέα σε μεγάλους ορεινούς όγκους και αετοφωλιές. Εδώ δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και όταν νυχτώσει όλα είναι σκοτεινά, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Μακριά από θορύβους, όλη μέρα ακούγονται νερά και πουλιά, ο αέρας μέσα από τα φύλλα και ο χαλαρωτικός ήχος της ησυχίας. Δεν πρόκειται για μέρος της φαντασίας, αλλά για τη Μηλιά, ένα χωριό φτιαγμένο στα πρότυπα του οικοτουρισμού. Εκτός από τον ξενώνα με αυτόνομα σπιτάκια, λειτουργεί κι ένα καφέ- εστιατόριο. Μαγειρεύουν με νερό από πηγή και προϊόντα παραγωγής τους. Το φαγητό είναι απλό, σπιτικό, με κάποιες συνταγές να γίνονται στον ξυλόφουρνο. Το ψωμί είναι χειροποίητο. Θα δοκιμάσετε, ανάλογα με την εποχή και την ώρα, από μαραθόπιτες και μυζηθροπιτάκια μέχρι χανιώτικο μπουρέκι, κουνέλι ριγανάτο, αλλά και χερίσια ζυμαρικά ή σούπες.

Βλατός, Κίσσαμος, Τ/28210-46774, καθημερινά από 12.30 έως 20.00, περίπου 15 € το άτομο.


Ντουνιάς

Όταν ο Στέλιος Τρυλιράκης αποφάσισε να αναλάβει την ταβέρνα των γονιών του, μάγειρας γαρ, ίσως να μην είχε στον νου του πως η Δρακώνα θα γινόταν γαστρονομικός προορισμός χάρη σε αυτόν. Εδώ μαγειρεύεται το ορίτζιναλ κρητικό slow food, ψημένο πάνω στη φωτιά και όχι σε ηλεκτρικό ή γκάζι. Έχει μποστάνι και από τα κηπευτικά του εξυπηρετεί την κουζίνα του. Οφτό, πιλάφι, πατάτες στο τηγάνι που θα σας μείνουν αξέχαστες, υπέροχο ψωμί και παξιμάδια, καλά τυροκομικά (δεν γίνεται κι αλλιώς), γαρδούμια και άλλοι εποχικοί μεζέδες. Γεύμα άχαστο και αξέχαστο.

Δρακώνα, Τ/28210-65.083, Τετάρτη-Κυριακή 11.00-18.00, χειμώνα καλοκαίρι, περί τα 14 € το άτομο.


Καφενείο του Νεκτάριου

Η επιτομή της κρητικής cucina povera σε ένα ορίτζιναλ καφενείο. Γράφεις βιβλίο με τους χαρακτήρες που θα συναντήσεις εδώ, στα όρη. Από κουβέντα μπόλικη, από φαγητό χάρμα. Τσιγαριαστό από ντόπιο κρέας δικής του εκτροφής, πιλάφι ή κριθαράκι μαγειρεμένο στον ζωμό του κρέατος, τυρί παραγωγής του. Ρακή για να ανοίξει η όρεξη και ως συνοδευτικό φαγητού, και παγωμένη, ως digestif. Το καφενείο είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, ωστόσο καλό είναι πριν έρθετε μέχρι εδώ να κάνετε ένα τηλέφωνο.

Οροπέδιο Ασκύφου, Τ/28250-95228, καθημερινά από 11.00, περίπου 12 € το άτομο.


Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο-5

Οινοποιείο Μανουσάκη

Το οικογενειακό οινοποιείο του Θεόδωρου Μανουσάκη και της κόρης του Αλεξάνδρας είναι πρότυπο επιχείρησης. Καταλαβαίνεις ότι η οικογένεια έχει γούστο, καταφέρνει να ενώσει απολύτως ταιριαστά το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Πρόκειται για ένα ολοζώντανο κτήμα, ένα μέρος όπου μπορείς να μάθεις, να γευτείς, να χαρείς το κρασί και να περάσεις αληθινά όμορφα. Εδώ βρίσκεται το πατρικό της οικογένειας, κήποι και δέντρα, ένα μποστάνι με λαχανικά που αξιοποιούν στο εστιατόριό τους κι ένας χώρος γευσιγνωσίας λουσμένος από φως. Αξίζει να γευματίσετε εδώ, να δοκιμάσετε μεζέδες κρητικούς, φρέσκα λαχανικά του κήπου, καλομαγειρεμένο κρέας και εκλεκτά τυροκομικά μαζί με τα κρασιά τους, ποικιλίες από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου που αποδίδουν σε υπέροχα, κομψά κρασιά εδώ και 25 χρόνια. Από τις κορυφαίες επιλογές του κρητικού αμπελώνα είναι η ετικέτα τους με το στιβαρό Mourvedre, που αξίζει να αναζητήσετε. Από το πωλητήριο που βρίσκεται εντός μπορείτε να προμηθευτείτε ανθό αλατιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από το νησί, που τυποποιούν οι ίδιοι με την επωνυμία Terroir, ένα ποσοστό από τα κέρδη των οποίων δωρίζεται στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.

Βατόλακκος, Τ/28210-78.787. Από Νοέμβριο έως και Μάρτιο το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης.


Νομός Λασιθίου

Εύβοτρυ

Στο Καβούσι της Ιεράπετρας, λίγα λεπτά μακριά από την αρχαιότερη ελιά της Μεσογείου, βρίσκεται το εργαστήριο της οικογένειας Κασσωτάκη. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε με το πόσα μπορεί να φτιάξει κανείς με πετιμέζι. Και μάλιστα χωρίς καθόλου γάλα, ζάχαρη, βούτυρο ή αυγά. Κεράσματα πεντανόστιμα και vegan, όλα με προϊόντα του αμπελιού. Η Μαρία και ο Στέφανος φτιάχνουν μια μουσταλευριά μυρωδάτη, ξανθιά και απαλή σαν κρέμα. Φτιάχνουν παστέλι, παξιμαδάκια σταφίδας με πετιμέζι, μπάρες δημητριακών, ταχινοπιτάκια, μουστοκούλουρα, χαλβά, σταφιδωτά (παραδοσιακό μαλακό μπισκότο με σταφίδες και πετιμέζι), αλλά και ζώγιες, ένα γλυκάκι με μούστο και χοντροκοπανισμένα καρύδια. Όποιος έρθει μέχρι εδώ μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία μεταποίησης του σταφυλιού και να απολαύσει επιτόπου κάποιο από τα πολύ γευστικά και υγιεινά γλυκά τους.

Καβούσι, Τ/6942-673.375, ανοιχτά καθημερινά.


Χειμερινή Κρήτη: Γαστρονομικός παράδεισος όλο τον χρόνο-6

Althaea

Ανεβαίνοντας στο χωριό Ανατολή, η θέα είναι απρόσκοπτη. Μέχρι εκεί που χάνεται το μάτι φαίνονται οι θερμοκηπιακές εγκαστάσεις μιας από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας. Μπαίνοντας στο κτήμα του Στέφανου Καραχάλιου όμως, όλα είναι ήρεμα. Μέσα σε ένα κτήμα με λιόδεντρα, βοτανόκηπους, κηπευτικά και οπωροφόρα έχει φτιάξει το εργαστήριό του. Με τι καταπιάνεται; Είναι αλχημιστής! Η πρώτη ύλη του προέρχεται από τις μέλισσες. Τα μελίσσια του είναι σταθερά και όχι μετακινούμενα, όπως συνέβαινε παλιά, μέσα σε πήλινες κουρούπες χτισμένες σε πεζούλια. Αξιοποιεί τις κερήθρες και την πρόπολη, τα βότανα του μικροκλίματος και όσα πολύτιμα παράγει η φύση. Παράγει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε περιορισμένες ποσότητες, όπως και εκλεκτό αλλά λιγοστό μέλι. Δημιουργεί αποστάγματα και εκχυλίσματα και μαζί με αιθέρια έλαια τα μεταποιεί χρησιμοποιώντας τα σε κρέμες, σαπούνια, κεραλοιφές, αλλά και βάμματα, που βοηθούν σε έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μια βόλτα στο κτήμα Althaea θα σας ηρεμήσει και μια κουβέντα με τον Στέφανο μπορεί να σας δείξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Έξτρα bonus: η σύζυγός του Γιώτα είναι εξαιρετική μαγείρισσα και όλο και κάτι θα σας τρατάρει παρέα με το τσάι.

Ανατολή, Ιεράπετρα, Τ/ 28420-41.725, ανοιχτά Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 16:00.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή