Από το Περού έως το Παγκράτι μία σοκολάτα δρόμος

Από το Περού έως το Παγκράτι μία σοκολάτα δρόμος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέοι αυτοδίδακτοι σοκολατοποιοί προμηθεύονται σπόρους κακάο υψηλής ποιότητας και φτιάχνουν από το μηδέν χειροποίητες, βιολογικές και ηθικού δικαίου πλάκες σοκολάτας.

«Η μαμά μου άνοιξε την πρώτη κρεπερί στη ζούγκλα, στο Περού. Εγώ τότε ζούσα στο Μεξικό, πήγα να την επισκεφτώ κι έμεινα. Έφτιαξα ένα μαγαζί με βότανα στον Αμαζόνιο. Ανακάτευα σκόνη από το ντόπιο κακάο και λάδι καρύδας μαζί με φρούτα και το έτρωγα όλη τη μέρα», διηγείται ο περιπετειώδης Άρης Φλόκας, που αποφάσισε πριν από έξι μήνες να λειτουργήσει το δικό του εργαστήριο σοκολάτας στο Παγκράτι. Αυτοδίδακτος, αλλά τολμηρός. Μαζί με τον Τάσο Θεοδοσιάδη έφτιαξαν το Κakau Worship. Οι δύο προσκυνητές στη Μέκκα του κακάου εισάγουν εξαιρετικής ποιότητας καρπούς από το Περού και τη Γουατεμάλα. Η χώρα προέλευσης δεν παίζει τη μεγαλύτερη σημασία για την ποιότητα, όσο ο ίδιος ο καλλιεργητής, όμως το Περού παίζει σπουδαία μπάλα στο παγκόσμιο γήπεδο της σοκολάτας. «Ο αγρότης είναι το άλφα και το ωμέγα, το πώς φέρεται στα δέντρα, αν ραντίζει, αν βρίζει την ώρα της συγκομιδής», λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Τάσος, καθώς μου εξηγεί ότι προμηθεύονται μόνο από παραγωγούς με ορθές και ηθικές πρακτικές.

Οι σπόροι τους είναι προϊόν δίκαιου εμπορίου και βιολογικοί. Ο Άρης αδειάζει τους σπόρους σε ένα ταψί και βγαίνει ένας ήχος εξωτικός, σαν να κουνιούνται μαράκες. «Όσο πιο πολύ καβουρδιστούν τόσο πιο ξύλινη, πικρή γίνεται η γεύση του και χάνει τα ντελικάτα αρώματα», εξηγεί ο Τάσος. Ψημένοι μπαίνουν στον σπαστήρα και γίνονται μικρά κομματάκια, αυτό που στη γλώσσα τους λέγεται «cacao nibs». Έπειτα, σε άλλη μηχανή, που λειτουργεί σαν θερμομίξερ και μπλέντερ μαζί, μπαίνουν τα nibs και το βούτυρο κακάο (από το Περού).

Ανάλογα με την περιεκτικότητα που θέλουν να έχει κάθε συνταγή, παράγουν από 55% κακάο έως και 90%. Εδώ προσθέτουν τη ζάχαρη αλλά και τα μυρωδικά. Τσίλι, κάρδαμο, καφές, βανίλια ή νιφάδες καρύδας είναι οι γεύσεις σοκολάτας που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά με το μελετημένο brand τους. Χρησιμοποιούν ζάχαρη καρύδας από την Ινδονησία, λιγότερο γλυκιά, αλλά πιο νόστιμη. Η παραγωγή τους είναι χεράτη και η συσκευασία αφήνει μηδενικά απορρίμματα (zero waste) στον πλανήτη, είναι όλη από ανακυκλώσιμα υλικά. Από το Περού στο Παγκράτι κι από εκεί σε όλη την Ελλάδα, για την ώρα.


KAKAU WORSHIP, εργαστήριο και πρατήριο Φαίδρου 4, Παγκράτι, Τ/212-10.67.946.

Πού τα βρίσκουμε: Cava Halari, Chocotopia, Cibo Et Vino, Στο βάθος Κήπος, Βιο-λογική Κρήτης, Σοκολατρεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή