Βάζουμε το λάδι στο ψυγείο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις είναι οι μεγάλοι εχθροί του ελαιολάδου: ο χρόνος, το φως, το οξυγόνο και η θερμοκρασία. Σε αυτό, το πρώτο μάθημα ελαιολάδου θα μιλήσουμε για τη θερμοκρασία.

Ζούμε σε μια χώρα όπου το κλίμα χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες τους περισσότερους μήνες τον χρόνο και συνήθως ήπιους χειμώνες. Οι συνιστώμενες θερμοκρασίες σωστής αποθήκευσης του ελαιολάδου είναι από 15° έως 18°C οι οποίες τους περισσότερους μήνες τον χρόνο απλώς δεν είναι εφικτές χωρίς τεχνολογική υποστήριξη. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι στους 7°-10°C το ελαιόλαδο συντηρείται ακόμα καλύτερα. Άρα, στο ψυγείο.

Εάν αγοράζουμε το λάδι της οικογένειας σε πεντόλιτρη συσκευασία, καλό είναι να τοποθετούμε τους πεντόλιτρους τενεκέδες σε χώρο στο σπίτι μας όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου. Το πεντόλιτρο το μοιράζουμε σε πέντε αδιαφανή γυάλινα μπουκάλια και τοποθετούμε τα τέσσερα από αυτά στη συντήρηση του ψυγείου. Αυτό που είναι να χρησιμοποιήσουμε το τοποθετούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος στην κουζίνα. Όχι κάτω από τον νεροχύτη μαζί με τα απορρυπαντικά, όχι δίπλα στην κουζίνα για να θερμαίνεται, όχι σε μέρος του πάγκου που το βλέπει ο ήλιος. Το ντουλάπι με τα ζυμαρικά και τα όσπρια είναι μια καλή λύση.

Το λάδι στο ψυγείο είναι πολύ πιθανό να παγώσει. Μη σας ανησυχήσει αυτό – είναι επειδή τα τριγλυκερίδια του ελαιολάδου κρυσταλλώνουν και στερεοποιούνται. Το πόσο θα στερεοποιηθεί εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία. Όταν κοντεύει να τελειώσει το μπουκάλι που χρησιμοποιούμε, βγάζουμε από το ψυγείο το επόμενο μπουκάλι από το βράδυ. Το πρωί θα έχει έρθει στην κανονική του υγρή κατάσταση.

Μη βάζουμε όμως και βγάζουμε το ελαιόλαδο από το ψυγείο, γιατί στρεσάρεται από τις απότομες αλλαγές θερμότητας και ψύξης και μπορεί να υποβαθμιστούν το άρωμα και η γεύση του.

Τόσο σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία, που Ιάπωνας εισαγωγέας ελληνικού εξαιρετικού ελαιολάδου το μεταφέρει στην Ιαπωνία έχοντας διασφαλίσει ότι η θέση του κοντέινερ είναι μακριά από πηγές θερμότητας στο καράβι και έχοντας τοποθετήσει αισθητήρες στο κοντέινερ, για να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία του ελαιολάδου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή