13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!

13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μαγειρικό line up πολλών αστέρων ξεκινάει για το 13ο Sani Gourmet που διοργανώνεται από τις 10 έως τις 14 Μαΐου στο Sani Resort της Χαλκιδικής. 8 διεθνείς, αστεράτοι σεφ επιδίδουν τα διαπιστευτήριά τους στο πιάτο.

15 συνολικά αστέρια Michelin φωτίζουν τον φετινό ουρανό του κοσμοπολίτικου γαστρονομικού φεστιβάλ της Χαλκιδικής, του θεσμού που εφέτος θα είναι πιο λαμπερός από ποτέ, καθώς συγκεντρώνει το μαγειρικό enfant gâté από 4 ηπείρους. Οι δημιουργικοί κι επιδραστικοί μάγειρες, που βρίσκονται στο ζενίθ της καριέρας τους και χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης, θα μας δώσουν τον γευστικό παλμό της υφηλίου. Ιδού μια πρώτη γεύση από τα βαριά βιογραφικά τους:

13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!-1

1. Από τη Γερμανία ο Thomas Bühner με 3 Αστέρια Michelin

Ανήκει στη χρυσή δεκάδα των Γερμανών σεφ που μετρούν τρία αστέρια Michelin. Ο Thomas Bühner είναι ένας από τους βασικούς δημιουργούς της γαστρονομικής σκηνής τη Γερμανίας, ενεργός και δραστήριος τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin το 1996 στην κουζίνα του εστιατορίου La Table στο Dortmund, το δεύτερο το 1998 και το τρίτο το 2012. Στη μαγειρική του πρωταγωνιστούν ξεκάθαρα τα υλικά, ενώ τα πιάτα του χαρακτηρίζονται ευφυή και κομψά. Ο Bühner μπορεί επίσης να καμαρώνει για τον τίτλο του Grand Chef που του απονεμήθηκε από το Relais & Châteaux και την αποδοχή του στα Les Grandes Tables du Monde, το 2009 και 2010 αντίστοιχα. Το πιο πρόσφατό του σπίτι είναι το βραβευμένο εστιατόριο La Vie του Osnabruck.

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: στο Water στις 10, 11 και 12 Μαΐου.


2. Από τη Γαλλία η Stephanie Le Quellec με 2 Αστέρια Michelin

Πολύ πρόσφατα διακρίθηκε με δεύτερο αστέρι Michelin. Η νικήτρια του γαλλικού Top Chef για το 2011, η σεφ Stephanie Le Quellec εκπροσωπεί απόλυτα το σημερινό πνεύμα της γαλλικής γαστρονομίας. Η μαγειρική της είναι εκλεπτυσμένη αλλά ανεπιτήδευτη, επικεντρώνεται κυρίως στη γευστική παράδοση του γαλλικού νότου, το φαγητό της διαθέτει γενναιοδωρία στη γεύση και μια προσβασιμότητα που πηγάζει από πειθαρχία και αυτοπεποίθηση. Η ίδια το περιγράφει ως «Aποτελεσματικό, εποχιακό και διασκεδαστικό φαγητό», εξηγώντας ότι είναι σημαντικό για κάθε σεφ να αναγνωρίζει πότε πρέπει να αφήσει τα υλικά να «αναπνεύσουν». Κέρδισε τα δύο αστέρια Michelin, το 2014 και το 2018, για το παριζιάνικο La Scène που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Prince de Galles.

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: 13 και 14 Μαΐου, στο Water.


3. Ο Simon Rogan από το Ηνωμένο Βασίλειο, με 2 Αστέρια Michelin

Δεν μαγειρεύει αν δεν διαθέτει τα καλύτερης ποιότητας υλικά στον κόσμο – πολλά εκ των οποίων από το δικό του αγρόκτημα. Στα πιάτα του χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά, βότανα, λουλούδια και φρούτα, δημιουργώντας γεύσεις μελετημένες και γεμάτες φρεσκάδα. Χωρίς υπερβολές και περιττή πολυπλοκότητα, που επικεντρώνονται στην ουσία της γαστρονομικής ευχαρίστησης – τουλάχιστον έτσι λένε όσοι τα έχουν δοκιμάσει. Ο σεφ Rogan άνοιξε το φημισμένο L’Enclume το 2002 και σχεδόν αμέσως έλαβε το πρώτο του αστέρι Michelin, και ένα ακόμη το 2013. Πριν από δέκα χρόνια δημιούργησε το Aulis L’Enclume, ένα νέο χώρο έρευνας και ανάπτυξης, ενώ ηγείται συνολικά επτά επιτυχημένων εστιατορίων, δύο εκ των οποίων έχουν από ένα ακόμη αστέρι Michelin.

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: 10, 11 και 12 Μαΐου στο Byblos Caviar.


13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!-2

4. Από την Ινδία ο Manjunath Mural, με 1 Αστέρι Michelin

Πρόκειται για τον πρώτο σεφ στην ιστορία που κατέκτησε αστέρι Michelin στη νοτιοανατολική Ασία για την ινδική κουζίνα του. Η καριέρα του Manjunath Mural ξεκινά το 1993 στην πόλη Bangalore, με στόχο την γαστριμαργική τελειότητα. Με πολύ σκληρή δουλειά κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Singapore Gourmet Hunt το 2007 και δύο χρόνια μετά έγινε ακόμα γνωστότερος στο ευρύ κοινό μέσα από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον μαγειρικό διαγωνισμό του Channel News Asia. Κέρδισε το αστέρι Michelin για το εστιατόριο The Song of India όπου μαγειρεύει αυθεντικά πιάτα της πατρίδας του, τα οποία έχει ανανεώσει και τελειοποιήσει. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει τα χαρακτηρίζουν ως «H επιτομή της σύγχρονης ινδικής κουζίνας».

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: Byblos Caviar στις 13 και 14 Μαΐου.


13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!-3

5. Με 1 Αστέρι Michelin, ο Rafa Costa e Silva από τη Βραζιλία

Αφού αποφοίτησε από το Culinary Institute of America, ο Rafa Costa e Silva, έπιασε δουλειά σε κορυφαία εστιατόρια όπως το Jean Georges, το René Pujol και το περιβόητο διάστερο Mugaritz της Ισπανίας. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει χωρίς αμοιβή ως μαθητευόμενος stagiaire το 2007 και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τη θέση του Executive Chef, το 2011. Όμως τον ίδιο χρόνο πήρε μια γενναία απόφαση, να επιστρέψει στη γενέτειρά του, με όνειρο να ανοίξει δικό του εστιατόριο. Και δικαιώθηκε αφού στο δικό του Lasai κέρδισε ένα αστέρι Michelin μαγειρεύοντας πιάτα τοπικά, απλά, αλλά συγχρόνως πλούσια.

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: Katsu στις 10, 11 και 12 Μαΐου.


6. Ο Tagaki Kazuo από την Ιαπωνία, με 2 Αστέρια Michelin

Ο σεφ Tagaki Kazuo χαίρει μεγάλου σεβασμού ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «Kyo-ryori». Πρόκειται για μια μαγειρική παράδοση τουλάχιστον 700 ετών που προέρχεται από τα μαγειρεία του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, και επιτρέπει στα πιάτα να αφηγηθούν ιστορίες χρησιμοποιώντας μοναδικές τεχνικές. Θεωρείται δε η απόλυτη έκφραση της ιαπωνικής κουζίνας. Ο σεφ Kazuo, που είναι επίσης consultant σεφ του ξενοδοχείου Shangri-La της Ταϊπέι και του ιαπωνικού μενού της αλυσίδας Intercontinental, έχει σαν στόχο να συνεχίσει την μακρά ιστορία αυτής της κουζίνας του Κιότο συνδυάζοντας δεξιοτεχνία, ακρίβεια, τεχνική αρτιότητα και αρμονία στα πιάτα που σερβίρει στο δικό του εστιατόριο Tagaki. Η προσπάθειά του αυτή, του έχει ήδη εξασφαλίσει από το 2010 δύο αστέρια Michelin.

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: Katsu, στις 13 και 14 Μαΐου.


13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!-4

7. Ο Fredrik Berselius από τις ΗΠΑ, με 2 Αστέρια Michelin

Γεννημένος στη Σουηδία, ο Αμερικανός Fredrik Berselius είναι εκπρόσωπος της trendy μαγειρικής New Nordic που διαφοροποιείται από τα στεγανά της γαλλικής μαγειρικής, με τους σεφ να χρησιμοποιούν τις τεχνικές και τη δημιουργικότητά τους για να εξερευνήσουν Σκανδιναβικά υλικά, δημιουργώντας μια ολοκαίνουργια μαγειρική παράδοση. Είναι σεφ και ιδιοκτήτης του Aska, που διαθέτει μόλις 10 από τα πιο πολυπόθητα τραπέζια σε όλη την Νέα Υόρκη. Μέρος της εμπειρίας που κάνει το Aska να ξεχωρίζει είναι πως οι σεφ σερβίρουν αυτοπροσώπως τα πιάτα τους, απαντούν σε ερωτήσεις και απολαμβάνουν τις αντιδράσεις του κοινού. Πρόκειται για έναν σεφ γεμάτο επιμονή και φιλοδοξίες. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που έκλεισε το προηγούμενο εστιατόριό του παρ’ όλη την επιτυχία του, γιατί όπως είπε ο ίδιος: «Ήθελα να συνεχίσω να βάζω προκλήσεις στον εαυτό μου».

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: Fresco στις 10, 11 και 12 Μαΐου.


13ο Sani Gourmet: Έρχεται η crème de la crème της διεθνούς γαστρονομίας!-5

8. Από την Αυστραλία, ο Greg Malouf με 2 Αστέρια Michelin

Είναι μεν γνωστός ως η μεγαλύτερη αυθεντία της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, όμως τόσο ο κοσμοπολιτισμός του, όσο και οι μαγειρικές εξερευνήσεις του Greg Malouf τον πάνε ακόμα παραπέρα. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη, έχει Λιβανέζους γονείς και εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ταξιδεύοντας σε αναζήτηση συνταγών, τεχνικών και έμπνευσης. Έχει δουλέψει στο MoMo της Μελβούρνης, στο Zahira του H Hotel στο Ντουμπάι, στο αστεράτο Petersham Nurseries Café του Λονδίνου. Επίσης, έχει βραβευτεί από το κράτος του Λιβάνου για τη συνεισφορά του στη λιβανέζικη μαγειρική κουλτούρα, εισάγοντας δυτικές τεχνικές παρασκευής και προετοιμασίας του φαγητού. Έχει ουσιαστικά επανεφεύρει παραδοσιακά πιάτα, αποθεώνοντας την «νέα κουζίνα της Μέσης Ανατολής». Signature πιάτο του το «ορτύκι με πέπλο» που βραβεύτηκε το 2010 ως Πιάτο της Χρονιάς από τον The Good Food Guide.

Μαγειρεύει στο Sani Gourmet: στις 13 και 14 Μαΐου στο εστιατόριο Fresco.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή