ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Η φέτα του Αλμυρού έχει ισχυρό διαβατήριο

i-feta-toy-almyroy-echei-ischyro-diavatirio-2309663

Η φέτα του τυροκομείου Ρούσσα μάς κάνει υπερήφανους στις πέντε ηπείρους, όπως επίσης το γαλοτύρι αλλά και το γιαούρτι του, το οποίο ορέχτηκε μέχρι και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Από νομάδες προγόνους, Σαρακατσάνους, που για αιώνες μετακινούνταν με τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά στα ορεινά βοσκοτόπια των Αγράφων και της Πίνδου, έμαθε την τέχνη της τυροκόμησης η οικογένεια Ρούσσα. Το μικρό τυροκομειό που ίδρυσαν το 1952 οι γονείς των σημερινών ιδιοκτητών μεταφέρθηκε στον Αλμυρό σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, εμβαδού 6.500 τ.μ., και εκσυγχρονίστηκε το 1994, όταν μπήκε για τα καλά η δεύτερη γενιά στην επιχείρηση. Tα ξαδέλφια Αλέξανδρος Μποτός, Ελευθερία, Αργύρης και Βασίλης Ρούσσας έχουν αναλάβει καθείς τα πόστα του: μηχανολόγος μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος ο πρώτος, οικονομολόγος και επί της οικονομικής διαχείρισης η Ελευθερία, γεωπόνος και υπεύθυνος ζώνης γάλακτος ο Αργύρης, τεχνολόγος γάλακτος και επί του ποιοτικού ελέγχου και της ανάπτυξης νέων προϊόντων ο Βασίλης.

Από μια τυροκομική μονάδα που παρήγε μόνο βαρελίσια φέτα κατάφεραν σήμερα να παράγουν 7.000 τόνους τυρί ετησίως, να απασχολούν 140 άτομα στο εργοστάσιο, να είναι από τους πρώτους που παρήγαγαν βιολογική φέτα στην Ελλάδα το 2000 και να προμηθεύονται αιγοπρόβειο γάλα με την πιστοποίηση GMO free από 400 κτηνοτρόφους από την Κοζάνη μέχρι την Αττική. Το 99% της παραγωγής τους είναι μια θαυμάσια φέτα, τραγανή, γαλατένια, ισορροπημένη σε οξύτητα και αλμύρα, με γεύση που γίνεται πιο περίπλοκη στη βαρελίσια εκδοχή – τα βαρέλια κατασκευάζονται από ξύλο οξιάς από μια οικογένεια στο Ανήλιο Μετσόβου. Παράγουν επίσης κρεμώδες γαλοτύρι δίμηνης ωρίμασης σε τσαντίλα, στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι που τους το παρήγγειλε ειδικά η βασίλισσα Ελισάβετ στα γενέθλιά της, ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα σε κύβους και με διάφορα καρυκεύματα και ένα απίθανο άλειμμα φέτας με γιαούρτι. Από την παραγωγή τους, την οποία σχεδιάζουν να υπερδιπλασιάσουν άμεσα, εξάγεται πάνω από το 95% σε όλο τον κόσμο.


Πληροφορίες: Τηλ. παραγωγού: 24220-25.830.

Τα προϊόντα διατίθενται στα καταστήματα Μy Market σε όλη την Ελλάδα, στα Μασούτης Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Μαγνησίας, στον Θανόπουλο και μόνο για τη Μαγνησία στον Σκλαβενίτη και στα ΑΒ, και σε μικρότερα μάρκετ και παντοπωλεία.

Επίσης στα Duty Free των αεροδρομίων με τη φίρμα Gaea.