Παγωτό μετά τον οβελία

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ελαφρύ και εύπεπτο, το ιδανικό επιδόρπιο, ιδίως αν είναι αρτιτζιανάλε. Ιδού οι επιλογές μας για το τραπέζι της Λαμπρής και όλα τα τραπεζώματα της άνοιξης.

Με σπιτική χάρη

Η κ. Αθανασία Καταλιακού δεν έχει παγωτομηχανή. Το παγωτό στη μικρή sui generis τζελατερία της κοντά στο Σύνταγμα το φτιάχνει όπως θα το κάναμε στο σπίτι, δηλαδή το αφήνει να παγώσει και κάθε τόσο το βγάζει και το χτυπάει στο μίξερ. Είναι ένα απίθανο φρέσκο παγωτό ημέρας. Το μυστικό της είναι το γάλα από μικρούς παραγωγούς που έχει όλα του τα λιπαρά και οι αναμείξεις διαφορετικών ειδών ανάλογα με την εποχή, προκειμένου να πετύχει την υφή που θέλει, π.χ. αγελαδινό το καλοκαίρι, γιατί είναι ελαφρύτερο και παγώνει περισσότερο, και μαζί με κατσικίσιο τον χειμώνα, ώστε να είναι πιο ευχάριστο και κρεμώδες στο στόμα. Ενθουσιάστηκα με το παγωτό μόκα, με αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, καφέ, σουμάδα, κάρδαμο, ταχίνι (βελτιώνει την υφή) και ελάχιστο ιταλικό κρασί marsala. Άρωμα δυνατό, καφές και γλυκό μαζί.

24 €/κιλό, Cremino


Τα μοδάτα του κέντρου

— Από τις πρώτες που οσμίστηκαν την πιάτσα της Μητροπόλεως, η Εύη Παπαδοπούλου του Le Greche έχει μαθητεύσει δίπλα σε έναν σπουδαίο Ιταλό μετρ του παγωτού. Κλασική αξία η ντέκαντεντ σοκολάτα με δαμάσκηνα και ρούμι και το κρεμώδες, σφιχτό σε δομή και πλούσιο σε γεύση, παγωτό φιστίκι. Αυτό που ταιριάζει όμως ιδανικά σε ένα ανοιξιάτικο τραπέζι, κάνοντας liaisοn με τα διάφορα ορεκτικά με φρέσκα τυριά που θα έχουν προηγηθεί, είναι το αρωματικό παγωτό ανθότυρο με κατσικίσιο τυρί και περγαμόντο και το υπόξινο, σορμπέ κόκκινα φρούτα.

21 €/κιλό, Le Greche

— Από τις νεότερες αφίξεις, το Κόκκιον είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Από τις 24 γεύσεις του ξεχωρίσαμε το σορμπέ μανταρίνι-τζίντζερ, το λιγωτικά αρωματικό παγωτό βανίλια, με δύο «ράτσες» βανίλιας (Μαδαγασκάρης και Αϊτής), και τη σοκολάτα με φρούτα του πάθους, η οποία ξένισε μερικούς, ενθουσίασε άλλους. Γνώμη μου πως οι ξινούτσικες, κάπως στυφές νότες του passion fruit «δροσίζουν» τη σοκολάτα, της δίνουν επιδορπιακή αξία.

20-24 €/κιλό, Κόκκιον


Τα νόστιμα των βορείων προαστίων

— Τα παγωτά του Ιταλού Marco Muré από την τζελατερία La Mole στην Πεύκη δανείζονται την comfort μαμαδίστικη αίσθηση των ιταλικών γλυκών. Έχουμε και λέμε λοιπόν… Παγωτό τιραμισού. Το λάτρεψα. Νόστιμη κρέμα από μασκαρπόνε, αρωματισμένη με εσπρέσο και λεπτό παντεσπάνι βουτηγμένο σε καφέ και ρούμι. Άλλο αντιδάνειο από την ιταλική ζαχαροπλαστική, το παγωτό ζαμπαγιόνε, που θυμίζει το παγωτό κρέμα των παιδικών μας χρόνων. Γίνεται με κρόκους και κρασί marsala, ενώ ενδιάμεσα έχει μια στρώση παντεσπάνι και σιρόπι σοκολάτας. Τέλος, αν και δεν είμαι φαν της zuppa inglese, η παγωμένη εκδοχή της ήταν αρκετά νόστιμη: παγωτό βανίλια με κομμάτια σοκολάτας και παντεσπάνι βουτηγμένο σε alchermes, ένα ιταλικό λικέρ με ροζ χρώμα και γεύση τσιχλόφουσκας. Τρία στα τρία.

18 €/κιλό, La Mole

— Στις λίστες με τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας φιγουράρει πάντα το Solo Gelato στο Χαλάνδρι. Αυτή τη φορά το πιάσαμε εξ απροόπτου, καθώς το επισκεφτήκαμε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, μετά από μια ωραία ανακαίνιση, και οι βιτρίνες ήταν γεμάτες μόνο κατά το ήμισυ. Μικρό το κακό, γιατί μας αποζημίωσε το σφιχτό και αναπάντεχα κρεμώδες σορμπέ σοκολάτας και το εξαιρετικό παγωτό mediterraneo, που συνδυάζει υλικά της Μεσογείου: αμύγδαλο, φιστίκι και ξύσμα εσπεριδοειδών. Ταιριάζουν και συνδυασμένα.

15,60 €/κιλό, Solo Gelato


Η Νένα των παγωτών

Από τα πιο νόστιμα, τεχνικώς άρτια, παγωτά της Αθήνας και σε εξαιρετική τιμή δοκιμάσαμε στο Γαλακτοπωλείον Δημητρίου. Υπεύθυνη γι’ αυτό η γνωστή σεφ και συνεργάτις του «Γ» Νένα Ισμυρνόγλου, που έχει αναλάβει την παραγωγή των γλυκών. Η αίσθησή της για τα υλικά, το γευστικό της μέτρο και πρωτίστως η καλή πρώτη ύλη κάνουν τη διαφορά. Όλα όσα δοκιμάσαμε μας άρεσαν. Έξτρα πόντους για τα «λευκά», το παγωτό γιαούρτι –ξινούτσικο, δροσερό, αυθεντικό, βάζει κάτω τα frozen yogurt–, το μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, με αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, σαλέπι και μαστίχα, και το παγωτό βανίλια, με κίτρινο χρώμα, που μαρτυρά ότι παρασκευάζεται κατά τον παραδοσιακό τρόπο των Ιταλών, με κρόκους αυγών.

12 €/κιλό, Δημητρίου


Κλασικές αξίες

— Σταθερή ποιότητα και αναπάντεχοι συνδυασμοί είναι τα μεγάλα ατού των Παγωτών Δωδώνη. Δοκιμάσαμε ήδη τις νέες γεύσεις και, αν και όλες βρήκαν το κοινό τους, αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις κατά κράτος ήταν το τολμηρό παγωτό Yuzu mango yoghurt, που συνδυάζει το γιαούρτι (4% λιπαρά) με το εξωτικό ιαπωνικό εσπεριδοειδές yuzu και τροπικό μάνγκο. Ωραίο και το ταχίνι με πραλίνα σοκολάτα, το οποίο αφήνει μια μακρά επίγευση σουσαμιού. Στα καταστήματα Δωδώνη, αλλά και συσκευασμένα σε Σκλαβενίτη, ΑΒ και Θανόπουλο

— Η ιδέα του δροσερού επιδορπίου, η γεύση lemongrass της Kayak γεφυρώνει το παγωτό με το σορμπέ. Κρεμώδες στο στόμα, με δυνατές λεμονίζουσες νότες, είναι μια αρωματική έκρηξη. Από τις νέες γεύσεις, ξεχωρίσαμε την dark forest fruit, που είναι μια απόδοση της black forest σε παγωτό, με σοκολάτα, βατόμουρα και μπισκότο σοκολάτας. Στις μπουτίκ Kayak και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα deli (ενδεικτικά: Cucunari, Deli & Fresh, Nora’s deli)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή