Τα ροζέ που μας αρέσουν

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάιος φέρνει μαζί του ένα ροζ συννεφάκι αισιοδοξίας, που στις οινικές διαθέσεις μας μεταφράζεται σε ροζέ αφρώδη κρασιά με άρωμα καλοκαιριού.

Πριν από μερικά χρόνια, μάλλον θα ήταν σχεδόν προσβλητικό να σερβίρεις σε επίσημο τραπέζι ροζέ κρασί. Ευτυχώς, αυτά έχουν πια αλλάξει. Σε κάβες και σούπερ μάρκετ οι ροζέ ετικέτες γίνονται όλο και περισσότερες και όλο και καλύτερες. Το ροζέ κρασί, παραγκωνισμένο και παρεξηγημένο για δεκαετίες, κερδίζει έδαφος, ανεβαίνει τρέχοντας την κλίμακα των καταναλωτικών προτιμήσεων και γίνεται η μεγάλη παγκόσμια οινική τάση. Και ξέρετε γιατί; Γιατί το ροζέ είναι κρασί παντός καιρού και πολλών περιστάσεων.

Απεριτίφ την ώρα που δύει ο ήλιος, δίπλα σε λαδερά και φαγητά με αρωματικά, ιδανικός σύντροφος σε διάφορες πάστες ή θαλασσινά, ακόμα και δίπλα σε ελαφρά μαγειρεμένα κρεατικά, κοτόπουλα και χοιρινά. Οι τανίνες της κόκκινης μαμάς ποικιλίας, βλέπετε… Ένα στιβαρό ροζέ από Ξινόμαυρο θα μπορούσε να σταθεί και με ψητό κρέας, ειδικά αν είναι αρνάκι ή κατσικάκι, ενώ ένα ιδιαίτερα αρωματικό ροζέ θα έκλεινε το δείπνο μαζί με τα φρούτα του καλοκαιριού. Κάθε φορά που μιλάω για ροζέ, θυμάμαι αυτό που έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος: «Το ροζέ είναι το κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού». Ένα κρασί που πίνεται κρύο και ταιριάζει στις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τους θερινούς μήνες στον τόπο μας.

Μερικά μόνο από τα ροζέ που μας αρέσουν

  • A Muse

    Μούχταρο/Sauvignon blanc, Κτήμα Μουσών

  • Peplo Ροζέ Αγιωργίτικο/Syrah/Μαυροφίλερο, Κτήμα Σκούρα
  • Ρόζα

    Ξινόμαυρο/Ρετσίνα, Οινοποιείο Κεχρή

  • Lenga Pink

    Gewürztraminer/Μαυροκουντούρα, Κτήμα Αβαντίς

  • Ορειβάτης Ροζέ

    Syrah, Κτήμα Ακριώτου

  • Roz

    Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλος

  • Idylle d’Achinos

    Αγιωργίτικο/Syrah/Grenache, La Tour Melas

  • Domaine Costa Lazaridi Merlot Rosé

    Merlot, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

  • La vie en rose

    Μοσχοφίλερο, Κτήμα Παλυβού

  • Aetheria ροζέ

    Syrah/Grenache Rouge, Κτήμα Σεμέλη

  • 4-6h

    Αγιωργίτικο, Gaia Wines

  • Τομή

    Μοσχοφίλερο, Οινοποιείο Τρουπή

  • Pink Bang

    Touriga Nacional, Κτήμα Τέχνη Οίνου

  • Thema Ροζέ

    Tempranillo, Κτήμα Παυλίδη

  • Εάν

    Μαυροτράγανο, Κτήμα Σιγάλα

  • Granatus

    Αγιωργίτικο/Cabernet Sauvignon, Κτήμα Παπαγιαννάκου

  • Ξινόμαυρο ροζέ

    Ξινόμαυρο, Κτήμα Γεροβασιλείου

  • Saumon

    Cabernet Sauvignon, Κτήμα Χαρλαύτη

  • Negoska Ροζέ

    Νεγκόσκα, Κατώγι Αβέρωφ

  • Petite Fleur

    Σιδερίτης, Οινοποιία Παρπαρούση

Ήπια και βιοδυναμικά στο wine bar

Δίπλα στο Heteroclito βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες το ολοκαίνουργιο οινικό αδελφάκι του, με το ίδιο όνομα, αλλά «ετεροθαλές», όπως λένε η Μαντλέν Λοράντου και ο Δημήτρης Κούμανης. Εδώ, όλα τα κρασιά που υπάρχουν στον κατάλογο είναι ήπιας οινοποίησης. Το πρώτο και μοναδικό wine bar με τέτοια εξειδίκευση όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο εύλογο ερωτηματικό βλέμμα μας ο Δημήτρης απαντά: «Διότι η στήριξη οινοποιών που ακολουθούν ήπιες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης είναι το τελευταίο ανάχωμα στην πλήρη ομογενοποίηση της γεύσης». Δοκίμασα και προτείνω το λευκό Baby Bandito Keep on punching 2018, ποικιλία Chenin Blanc, από το ριζοσπαστικό οινοποιείο Testalonga της Νότιας Αφρικής. Στα κόκκινα κάνει θραύση το Grolleau 2016 του Domaine Breton, στην κοιλάδα του Λίγηρα. Να σημειώσω ότι τα κρασιά συνοδεύονται από νοστιμιές που ετοιμάζει καθημερινά ειδικά για το Heteroclito η γνωστή και αγαπημένη Feyrouz, που βρίσκεται πιο κάτω.

Φωκίωνος 2 και Πετράκη, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406.

Πάνω σε ένα μπλε τρακτέρ

Μπλε Τρακτέρ Virtus et Labor: ένα κρασί, το πρώτο και μοναδικό αφιερωμένο στον Έλληνα αμπελουργό. Από την Κυρ-Γιάννης φυσικά, γιατί ο Γιάννης Μπουτάρης και τα παιδιά του ξέρουν να τιμούν τους συνεργάτες τους. Μπλε Τρακτέρ, λοιπόν, λευκό και καλοκαιρινό από τρεις βαρβάτες ποικιλίες: Ασύρτικο, Viognier και Chardonnay με ΠΓΕ Μακεδονία. Τραγανό, δροσερό, ευκολόπιοτο, έτσι όπως πρέπει να είναι τα καθημερινά ωραία κρασιά μας. Να το ανοίγουμε εύκολα με το βιδωτό του πώμα, να σερβίρουμε ωραίες πράσινες, δροσερές σαλάτες, ανακατεμένες με ροδάκινα και αχλάδια, με τα ψητά ή τηγανητά μας ψάρια και με το νόστιμο αλανιάρικο κοτόπουλο με πατάτες. Αξίζει τα 8 € μέχρι την τελευταία γουλιά! Αγκινάρες, οι δύσκολες Νόστιμες και δύσκολες στα οινικά ταιριάσματα οι αγκινάρες, γιατί έχουν την «κακιά συνήθεια» να δίνουν μια γλυκόπικρη και συνάμα μεταλλική γεύση στα κρασιά. Τους ταιριάζουν σίγουρα οι ξηρές, non vintage σαμπάνιες και τα Sauvignon blanc της Νέας Ζηλανδίας, που διαθέτουν μια ιδιαίτερη φυτικότητα. Έχουμε όμως κι άλλες επιλογές. Για τις αλά πολίτα ανοίξτε ένα ημίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο, ήσυχο ή αφρώδες, και για τις αγκινάρες αυγολέμονο μια Μαλαγουζιά με έντονη φυτικότητα. Αν τώρα στην κατσαρόλα τρυπώσει αρνάκι ή κατσικάκι, αξίζει να ανοίξετε μια παλαιωμένη, περασμένη από βαρέλι Σαντορίνη.

Τip gourmand

Μαριναρισμένο σνίτσελ προβατίνας από το deli κρεοπωλείο «10» στη Βάρη, ψημένο για λίγα λεπτά σε μαντεμένια πλάκα. Στα μεγάλα ποτήρια μας ο Ξινόμαυρος Βουκεφάλας του Θωμά Λίγα. Όταν το ρουστίκ είναι στιλ και μας αρέσει!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή