Ένα γιουβέτσι για τη βασίλισσα

Ένα γιουβέτσι για τη βασίλισσα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να βρεθεί κανείς στην Ολλανδία κατά την επέτειο των γενεθλίων του βασιλιά, θα πρέπει να το έχει κανονίσει. Τυχαία βρέθηκα στο Λάιντεν αυτές τις μέρες της επετείου, μέρες του δικού μας Πάσχα, με σκοπό να τις περάσω με την κόρη μου, η οποία κάνει στο τοπικό πανεπιστήμιο το μεταπτυχιακό της. Από το αεροπλάνο, λίγο πριν αυτό προσγειωθεί, φάνηκε η οργάνωση στον τακτοποιημένο κάναβο που φιλοξενεί βοσκοτόπια, φυτείες με λαχανικά και τις περίφημες τουλίπες. Στους δρόμους δέσποζαν σημαίες και λάβαρα, σουβενίρ και αναλώσιμα φτιαγμένα για την επέτειο και τη μεγάλη γιορτή που θα ακολουθούσε, όλα πορτοκαλί. Διάφορες καντίνες, άλλες με φαγητά και άλλες με ποτά, έπαιρναν θέσεις στα πεζοδρόμια δίπλα στα κανάλια. Πλωτές εξέδρες είχαν τοποθετηθεί για να χωράει ο κόσμος μπροστά από τις σκηνές όπου θα γίνονταν συναυλίες.

Το 48ωρο πάρτι άρχισε το (Μ.) Σάββατο το βράδυ, η πόλη γέμισε χορευτικές μουσικές και μυρωδιές από ψητά και μαγειρευτά κάθε προέλευσης, τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα παντού, τα βαρέλια άδειαζαν και γεμάτα έπαιρναν τη θέση τους σε χρόνο μηδέν. Στους δρόμους που είχαν κλείσει για το παζάρι, σημάδια με κιμωλίες οριοθετούσαν τους χώρους που θα καταλάμβανε η πραμάτεια των κατοίκων την επόμενη μέρα. Θα έστρωναν ό,τι μπορούσε να πουληθεί. Τα παιδιά θα πουλούσαν τα δικά τους παλιά πράγματα, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια και βιβλία, μπαίνοντας έτσι στον κόσμο του εμπορίου, τον οποίο οι ενήλικες ξέρουν τόσο καλά.

Είπα να μαγειρέψω στο νοικιασμένο μου κατάλυμα τη μέρα αυτή, να φτιάξω ένα γιουβετσάκι με κοτόπουλο που τόσο αρέσει στην κόρη μου, την ακούραστη εργάτρια, τη δική μου βασίλισσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή