Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή

Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σχεδόν κάθετη η παραγωγή τους, κάτι που δεν σπανίζει στις ταβέρνες της εύφορης Νάξου.

Η θέση: Ψηλά στ’ Απεράθου το όμορφο, ορεινό χωριό της Νάξου.

Η ατμόσφαιρα: Ταβέρνα οικογενειακή, νοικοκυρεμένη και παστρικιά. Την προτιμούν οι ντόπιοι, την αγαπούν και οι επισκέπτες.

Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή-1

Το φαγητό: Ο Απεραθιώτης Γιώργος Αμοργινός παντρεύτηκε την συντοπίτισσά του Κατερίνα Μπακάλου και το 2012 νοίκιασαν μαζί με την Βούλα, την αδερφή της Κατερίνας, τον καφενέ του Σταματογιάννη του φημισμένου βιολιτζή, που λειτουργούσε στον κεντρικό πεζόδρομο της Απειράνθου από το ΄83. «Όλα είναι ντόπια εκτός από το κοτόπουλο» μου λέει η Βούλα. «Ο Γιώργος μάλιστα εκτρέφει και δικά του αρνιά, πρόβατα και χοιρινά, πήζει τυρί, αλλά συμπληρώνει κι από άλλους βοσκούς της Απειράνθου από τους οποίους αγοράζει και τα μοσχάρια». Μα είναι σχεδόν κάθετη η παραγωγή τους, κάτι που δεν σπανίζει στις ταβέρνες της εύφορης Νάξου. Εκτρέφουν, μαγειρεύουν, ψήνουν και σερβίρουν. Προκοπή και κέφι. Η Κατερίνα μαγειρεύει στα τσουκάλια της ίσως το πιο ωραίο παραδοσιακό ρόστο που δοκίμασα στο νησί, κάνει αφράτες ομελέτες με ντόπια αυγά και τηγανίζει χρυσές τις διάσημες ναξιώτικες πατάτες. Μόνο η αταίριαστη σελίδα με τα ρίζια και τα μακαρόνια θα μπορούσε και να λείπει.

Ο Γιώργος σιτεύει σωστά τα κρέατα, όσο χρόνο χρειάζεται για να νιώθεις τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα τους, να τα μασάς χωρίς να σου φεύγει η μασέλα. Οπωσδήποτε δοκιμάστε αρδούμι (γαρδουμπάκια), σπληνάντερο και κοιλιδάκια φκιαστά (πατσάς ψιλοκομμένος με κόκκινη καυτερή σάλτσα και μπόλικο κρεμμύδι), αλλά και το έξοχο πρόβατο στα κάρβουνα. Το λουκάνικο τους το ετοιμάζουν στο διπλανό κρεοπωλείο του Βασίλη Αμοργινού (αδερφού του Γιώργου) κι είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου, το ναξιώτικο αλλαντικό το ζαμπόνι, που γενικά δεν είναι του γούστου μου καθότι υπερβολικά αρμυρό, εδώ το κάνουν αρκετά πετυχημένο. Ειδική μνεία στα αιγοπρόβεια τυριά του Γιώργου. Δε λέω πως δεν έφαγα καλύτερα ανθότυρα, ξινομυζήθρες κι αρσενικά σε όλη τη Νάξο, αλλά είναι όλα τους ένα κι ένα, ειδικά η παλαιωμένη γραβιέρα είναι όνειρο. Καθώς φαίνεται η τυροκόμιση είναι γραμμένη στο αξιώτικο DNA τους.

Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή-2

Ο λογαριασμός: 15-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Το ψυγείο της κόκα κόλας κρύβει κάποιες οινικές εκπλήξεις.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 10:00-02:00.

Αμοργινός, Απείρανθος, Νάξος, Τ/22850-61.733.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή