Aνοίγουμε Κυκλάδες

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δροσερά και ευφραντικά τηνιακά και σαντορινιά κρασιά για τις πρώτες καλοκαιρινές βεγγέρες.

Τα κοκτέιλ του Αιγαίου και τα κρασιά της Τήνου

Είκοσι οκτώ εκπρόσωποι, οι καλύτεροι των ελληνικών και των ευρωπαϊκών μπαρ, ξεκίνησαν για την Τήνο και συναντήθηκαν με τους 300 υπέροχους, μοναδικούς, εξαιρετικούς εθελοντές του Tinos Food Paths: τότε ακριβώς έγινε η εκκίνηση του φεστιβάλ Aegean Cocktails and Spirits. Με την μπαγκέτα της Ντένης Καλλιβωκά και της Ελένης Νικολούλια, των κοριτσιών του ελληνικού Difford’s Guide, απλώθηκε στο νησί ένα αιγαιοπελαγίτικο πανηγύρι γεύσεων, αρωμάτων και εικόνων και παρέσυρε τους παρευρισκομένους σε ένα κυνήγι εμπειριών. Ελληνικά αποστάγματα, λικέρ, αναψυκτικά και κρασιά μάς περίμεναν, δροσερά και προκλητικά, σε απρόσμενες στιγμές: έξω από μια καθολική εκκλησία, στα σκαλάκια του Πύργου, στην παραλία…

Οι πιο σκληροπυρηνικοί του κρασιού ξεκλέψαμε λίγες ώρες και ανεβήκαμε στη μαγική περιοχή του Φαλατάδος, στα αμπέλια του Volacus. H Ειρήνη και ο Μιχάλης Κοντιζάς μας χάρισαν υπέροχες στιγμές στον επισκέψιμο αμπελώνα τους, όπου δοκιμάσαμε θαυμάσιο Ασύρτικο και Μαλαγουζιά και ένα ιδιαίτερο ροζέ από Ροζακί (www.volacuswine.gr).

Καλός φίλος από παλιά, ο Γιάννης Μωραΐτης του Vaptistis Winery μας υποδέχτηκε στο ολοκαίνουργιο μπουτίκ οινοποιείο του, αλλά ήταν το αμπέλι και ο περιστεριώνας του 17ου αιώνα που μας σκλάβωσαν. Κάναμε μια μικρή δοκιμή του λευκού Vaptistis (Ασύρτικο-Μονεμβασιά) και ενθουσιαστήκαμε, όπως επίσης ενθουσιαστήκαμε με την Αntara (Ασύρτικο) 2018, την Altana (Μαυρoθήρικο) και το γλυκό Mastroyianni (www.vaptistiswinery.com).

Με ένα τελευταίο ποτήρι από το Ασύρτικο T-OINOS Clos Stegasta των τηνιακών αμπελώνων ολοκληρώθηκε η οινική μας επίσκεψη (www.toinos.com) και ξέραμε πως αφήνουμε για την επόμενη φορά τα κρασιά από τις παραγωγές Φόνσου, X-bourgo, Jerome Binda.

Red wave από τη Σαντορίνη

Ο επίμονος οινοποιός Απόστολος Μούντριχας, που μεγαλουργεί στα αμπελοτόπια του Ληλαντίου Χαλκίδας, δεν ησυχάζει ποτέ. Έτσι λοιπόν, αφού έβαλε την Εύβοια στον οινικό χάρτη και παλεύει τώρα για κρασιά με ΠΓΕ στην περιοχή, πήρε τις θάλασσες και κατέπλευσε, πού αλλού; Στο πιο φημισμένο terroir, στη Σαντορίνη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κι αφού τα Ασύρτικά του κέρδισαν τις εντυπώσεις, έρχεται φέτος και μας προσκαλεί στα εγκαίνια του επισκέψιμου οινοποιείου του στα Φηρά, που συνοδεύονται και από την κυκλοφορία νέων κρασιών του Κτήματος Αvantis από τον σαντορινιό αμπελώνα, κόκκινων αυτή τη φορά: Μαντηλαριά 100% για ένα φρέσκο, δροσερό, φρουτώδες και καλοκαιρινό «Red Wave» δεξαμενής, για το χταπόδι στιφάδο και τους κοκκινιστούς κεφτέδες. Και μία ακόμα ετικέτα, ο «Άη Νικόλας»: ένα στιβαρό χαρμάνι 85% Μαντηλαριά και 15% Μαυροτράγανο, περασμένο από μικρά γαλλικά βαρέλια, που θα κυκλοφορήσει σε μόλις 500 φιάλες. Αν το βρείτε, κρατήστε το και δύο τρία χρονάκια πριν το ανοίξετε.

Βάζεις πάγο στο κρασί σου;

Δεν θέλω να λέμε ψέματα μεταξύ μας. Ξέρω ότι βάζετε παγάκια στο κρασί σας το καλοκαίρι. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα μπω σε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, γιατί από προσωπική εμπειρία με τους φίλους μoυ, ξέρω ότι δεν θα σας πείσω. Θα σας «υποχρεώσω», όμως, να διαλέξετε τον πάγο που θα βάλετε στο κρασί σας. Ice up λέγεται ο αόρατος πάγος, ο καθαρός πάγος, ο πάγος που αντέχει ώρες χωρίς να λιώνει και να αλλοιώνει το ποτό – γιατί εγώ σε ποτό τον δοκίμασα. Πρόκειται για τη δημιουργία τριών Ελλήνων μπαρτέντερ, της Λορέτας Τόσκα, του Αλέξη Σιμωνίδη και του Αντώνη Μαντζαρίδη, οι οποίοι, απογοητευμένοι από τους πάγους που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, αποφάσισαν να φτιάξουν τον δικό τους. Φιλτραρισμένος, χωρίς ίχνος αλάτων στο νερό, παγώνει σταδιακά και δίνει τόσο καθαρό πάγο που δεν φαίνεται στο ποτήρι. Σε ειδικά σχεδιασμένη συσκευασία ώστε να διατηρείται περισσότερη ώρα και εκτός ψυγείου. Στο www.iceup.gr θα δείτε πού μπορείτε να τον βρείτε στη γειτονιά σας. Αν επιμένετε να βάζετε πάγο στο κρασί σας, βάλτε αυτόν!

Τριάντα χρόνια Τσέλεπος

Τριάντα κεράκια έσβησαν προχθές ο Γιάννης Τσέλεπος, η οικογένεια και οι συνεργάτες του, με μια ενδιαφέρουσα δοκιμή-αναδρομή στην πορεία του κτήματος. Συγκινημένος, ο Γιάννης Τσέλεπος έκανε έναν ειλικρινή απολογισμό, καταγράφοντας επιτυχίες και αποτυχίες, μίλησε όμως και για το πώς ανέδειξαν το Μοσχοφίλερο και τη Μαντινεία, το Αγιωργίτικο, αλλά και τις διεθνείς ποικιλίες, το Cabernet Sauvignon και το Merlot, σε δύο κρασιά υψηλότατου επιπέδου. Αργότερα ήρθε η Σαντορίνη, με τις ίδιες πάντα αρχές της προσήλωσης στην αμπελουργία ακριβείας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Όλη η ομάδα του κτήματος φροντίζει τους αμπελώνες σαν να είναι κήπος τους», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης και δίνει τον λόγο στον Θάνο Φακορέλλη, έναν από τους παλιότερους συνεργάτες του Κτήματος Τσέλεπου, που μας εξήγησε με σαφήνεια τη διαδικασία οινοποίησης με στόχο την ποιότητα. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, και τα οποία κατά κοινή ομολογία ήταν όλα εξαιρετικά, εγώ προσωπικά ξεχωρίζω τα: Amalia Vintage 2015, Blanc de gris 2012 Μοσχοφίλερο, Σαντορίνη Λαούδια 2017, Δρυόπη Νεμέα 2012, Κοκκινόμυλος 2013.

tip gourmand

Παλαιωμένο τηνιακό καρίκι, το τυρί που ωριμάζει μέσα στις νεροκολοκύθες, από το τυροκομείο της Αγγέλας Ρουγγέρη, συνοδεία Vinsanto τεσσάρων ετών του Κτήματος Αργυρού από τη Σαντορίνη.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουνίου, τεύχος 158.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή