Όταν η πραγματικότητα μοιάζει με παραμύθι

Όταν η πραγματικότητα μοιάζει με παραμύθι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αρχοντική αγροικία με οχυρωματική αρχιτεκτονική, επτά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς, λειτουργεί το Kinsterna Hotel, που κάνει πράξη το δημοφιλές «από το χωράφι στο τραπέζι» και δίνει μια άλλη διάσταση στον όρο φιλοξενία.

Στον χώρο δεσπόζει η Κινστέρνα (ονομασία της στέρνας στα βυζαντινά χρόνια – λατινικό αντιδάνειο) περιτριγυρισμένη από είκοσι αγέρωχες κολόνες. Ενενήντα στρέμματα με ελαιώνες (ποικιλία Αθηνολιά), πορτοκαλεώνες, αμπελώνες αλλά και με κυπαρίσσια και ευκάλυπτους, αγκαλιάζουν το βυζαντινής εποχής αρχοντικό και φτάνουν μέχρι το μπλε της θάλασσας, εκεί όπου στέκει ο βράχος της Μονεμβασιάς.

Όταν η πραγματικότητα μοιάζει με παραμύθι-1

Η αναπαλαίωσή του υποδειγματική, με σεβασμό και στην ιστορία του κτιρίου και στο φυσικό περιβάλλον. Τα μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια, οι σουίτες και οι παροχές είναι αντάξιες των πολλών βραβείων του. Yπέροχες πολυτέλειες, που τιμούν τα «αστέρια» του, αλλά φύσει και θέσει δεν με πολυαφορούν. Αυτά που με αφορούν, όμως, είναι ο ήχος του κελαρυστού νερού που ηχεί χαλαρωτικά και σε συνοδεύει παντού, αφού το νερό της πηγής του Αγ. Στεφάνου διατρέχει όλο το οίκημα με εμφανή αλλά και υπόγεια ρυάκια, οι λεπτομέρειες από «δαντέλες πλεγμένες με το βελονάκι», που αναπαριστούν ιστούς αράχνης και κοσμούν από γωνίες μέχρι φωτιστικά και πολυθρόνες, η μυστηριακή βιβλιοθήκη τους, το μοναδικό, δικό τους κρασί από Μαλβάζια, αλλά και από Κυδωνίτσα-Ασύρτικο-Αγιωργίτικο, οι αγριελιές και τα custom made cocktails με τοπικά αποστάγματα για το καλωσόρισμα, οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί και οι ολόφρεσκες μαρμελάδες από τα μυρωδάτα πορτοκάλια του κτήματος, το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο. Και, φυσικά, το πρωινό του! Πού αλλού θα κοιτάς μια καταπράσινη πλαγιά με μποστάνια, ελαιώνες και αμπέλια, το μπλε της θάλασσας και την αγέρωχη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και θα γεύεσαι άγρια σπαράγγια από τον διπλανό αγρό, με αυγά από καλοζωισμένες κότες, τσάγια του βουνού, μελωμένα ντοματίνια, πικρούτσικες αγριελιές, λεπτοφτιαγμένα τσαΐτια (πιταρούδια) με χειροποίητο αραχνοΰφαντο φύλλο και αρωματικά χόρτα;

Όταν η πραγματικότητα μοιάζει με παραμύθι-2

Ο σεφ Γιώργος Χάψας ετοιμάζει και γκόγκλιες (παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά), που τις περιλούζει με καμένο φρέσκο βούτυρο και τις πασπαλίζει με ξηρή μυζήθρα (όχι για πρωινό, φυσικά), κάνει πικάντικους βολβούς τουρσί και βγαίνει έξω από την κουζίνα του για να σου γνωρίσει τα πιάτα του, τα υλικά του, να μάθει τις δικές σου προτιμήσεις, τα γούστα αλλά και τα σχόλιά σου. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι από τα μποστάνια του Κινστέρνα ή από κοντινές τοπικές μονάδες μικρών αξιόλογων παραγωγών. Έπειτα, είναι και αυτές οι δραστηριότητες που σε κερδίζουν: από το πάτημα των σταφυλιών, το μάζεμα των ελιών (ανάλογα φυσικά με την εποχή), το ζύμωμα και το ψήσιμο ψωμιού, η απόσταξη τσίπουρου σε παλαιό άμβυκα, η συλλογή αγριοσπάραγγων, μυρωδικών και χόρτων, τα μαθήματα μαγειρικής μαζί με μαγευτικές βόλτες με τα πόδια, με ποδήλατα ή με παραμυθένιες άμαξες. Είναι και η ίδια η ιστορία του που χάνεται στα βάθη των αιώνων και σε μαγεύει. Σύμφωνα με μελέτη του Δημόκριτου, για κάποια στοιχεία του οικήματος, πιθανολογείται ότι χτίστηκε μεταξύ 1667 και 1783 μ.Χ. Υπήρξε σπίτι «Καδή» (δικαστή) της Μονεμβασίας, του Ιμπραήμ Μπέη, των αδελφών Πικουλάκη, αξιωματικών της Βασιλικής Φάλαγγας και της οικογένειας Καπιτσίνη – η Λίνα Καπιτσίνη ήταν η τελευταία «αρχόντισσα» της Μονεμβασίας.


Κinsterna Hotel: Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά – Πελοπόννησος, Τ/ 27320-66.300, www.kinsternahotel.gr & email: [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή