Ατέλειωτη επίγευση Λέσβου

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 3ο Lesvos Food Fest που διήρκεσε από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου, μας ταξίδεψε σε έξι περιοχές της Λέσβου και μας ξενάγησε στις ιδιαίτερες γεύσεις, στις σπαρταριστές πρώτες ύλες, στις μοναδικές συνταγές, στις γοητευτικές συνήθειες και στα ήθη, στα έθιμα και στα εκλεκτά προϊόντα του νησιού. 

Πρωταγωνιστές του φετινού οδοιπορικού στη Λέσβο ήταν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά του κόλπου, το τυρί, τα γλυκά κουταλιού, το street food και η καραμέλα. Τούτα σκιαγράφησαν την ταυτότητα της γαστρονομίας αυτού του τόπου. Η διοργάνωση ήταν και φέτος για συγχαρητήρια, απόλυτα επιτυχημένη, και μας άνοιξε δρόμους, σπίτια και πόρτες ώστε να ανακαλύψουμε τα «πρωτόκολλα» που συνδέονται με τη γαστρονομία της κάθε περιοχής. Φιλόξενοι άνθρωποι, οργανωμένοι και δραστήριοι, υποστήριξαν κάθε εκδήλωση, σε κάθε χωριό του νησιού. Αυτοί όλοι ήταν άλλωστε το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας του 3ου Lesvos Food Fest: ο Φορέας Τουρισμού Μόλυβου, η Κοιν.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου,  ο Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού. Και φυσικά οι ουκ ολίγοι εθελοντές που κινητοποιήθηκαν για την οργάνωση και την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

Ατέλειωτη επίγευση Λέσβου-1

Ως επίλογο, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Νίκος Μόλβαλης, μας αποχαιρέτησε λέγοντας:

«Ένα ακόμη δύσκολο και απαιτητικό  εγχείρημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου κεντρικός οργανωτής του Lesvos Food Fest, θα συνεχίσει να στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη της γαστρονομίας της Λέσβου ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, συγκεντρώνοντας με την ανεκτίμητη βοήθεια των κατά τόπους φορέων όλη την ουσία της παραδοσιακής και σύγχρονης Λεσβιακής κουζίνας. Το Lesvos Food Fest μέσα από τις επιτυχημένες δράσεις του απέδειξε ότι αποτελεί μια δυναμική διοργάνωση που μπορεί να ενώσει τις παραγωγικές και πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου και να εξελιχθεί σε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων. Η πρόσκληση σε φορείς και επαγγελματίες για ολοκληρωμένες προτάσεις και ιδέες παραμένει ανοιχτή με κοινό στόχο τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση της διοργάνωσης».

Μια στιβαρή άποψη από έναν άνθρωπο της γαστρονομίας, ουσιαστικού γνώστη και δραστήριου μέλους της τοπικής κοινωνίας και της ανάδειξης αυτού του συναισθηματικά φορτισμένου τόπου. Μπράβο για την επιμονή, για την όρεξη και το κέφι, και που έβαλαν κι εφέτος ένα ακόμα λιθαράκι στο μεγάλο στοίχημα της διάδοσης του νησιού τους. Εμείς οι καλεσμένοι, αλλά κι οι ντόπιοι, μάθαμε και ανακαλύψαμε σε ένα διήμερο συνεργατικότητας και δικτύωσης που διαδραματίστηκε στο υπέροχο βιομηχανικό κτίριο της Κοιν.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ, με τα συμπόσια, τα φόρουμ γνωριμίας και δικτύωσης των φορέων της Λέσβου, με live μαγειρέματα, γευσιγνωσίες προϊόντων στα περίπτερα των παραγωγών, κεράσματα και bar- mixology αλλά και «Ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα» από τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.

Ατέλειωτη επίγευση Λέσβου-2

Τι να πρωτοθυμηθώ. Τη μαργωτήρα και τους θαλασσινούς ουζομεζέδες που μούδιασαν τη γλώσσα μου στη Σκάλα Πολιχνίτου, τον τόπο που φύεται ο ξακουστός γλυκάνισος, τα φαγητά του δρόμου που είχαν την τιμητική τους στο Μόλυβο, τις άφταστες κρεμμυδοτηγανίτες, τα κεφτεδάκια, τις τηγανιτές τυρόπιτες και τους λουκουμάδες, αλλά κι εκείνη την πυκνή γεύση του βράσματος, του μελιού και του ελαιολάδου που έχουν άλλη χάρη όταν τα απολαμβάνεις στον τόπο τους από τους ίδιους τους ανθρώπους τους. Θυμάμαι ακόμα εκείνο το χαρμόσυνο Πετρανό κέρασμα εποχής με «κουταλάκια», όπου οι ντόπιες νοικοκυρές είπαν ιστορίες από το τελετουργικό του κεράσματος των γλυκών στα παλιά Πετρανά σπίτια, βασισμένο σε πρωτόκολλο που δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα, μια δράση που έλαβε χώρα στην πανέμορφη αυλή της ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη.

Ατέλειωτη επίγευση Λέσβου-3

Αξέχαστη, μοσχομυρωδάτη εμπειρία οι δρόμοι του τυριού του Μανταμάδου παρέα με τον ανθρωπιστικό-Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηλιαχτίδα που μας μύησε στα μυστικά της τυροκόμισης, και μας πήγε βόλτα στα τυροκομεία του Μυστακέλλη, του Κουτσαμπάση, του Αδαλή και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου. Κι ύστερα σχεδόν με συγκίνηση θυμάμαι που απολαύσαμε τέσσερις άξιες Μανταμαδιώτισες νοικοκυρές που με θεατράλε στυλ μας έδειξαν πως θα διατηρήσουμε το τυρί όπως κάνουν στον τόπο τους βουτώντας το μες στο λάδι, που μιας έφτιαξαν τυροκούλουρα, μας τηγάνισαν κολοκυθολούλουδα, κι οι παραγωγοί μας κέρασαν ούζο, παχύ γιαούρτι και τυρί.

Μες στη γλύκα, με συνταγές καραμέλας από αγνό πρόβειο γάλα, καντρίλιες, τραγούδι, μεζέδες και ούζο φυσικά, έκλεισε το 3ο Lesvos Food Fest στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού. Φύγαμε χορτάτοι κι ευχαριστημένοι, αλλά η ανάμνηση που δεν λέει να ξεθωριάσει, κάνει το στομάχι μας να γουργουρίζει ανυπόμονα με νοσταλγία. Ως το επόμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή