Καταλαχού: Χωρίς μεσάζοντες

Καταλαχού: Χωρίς μεσάζοντες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα στο συνεταιριστικό μπακάλικο στα Εξάρχεια.

Με βάρδιες δουλεύουν το μαγαζί η Χρυσούλα, η Αφροδίτη, η Πηνελόπη, ο Δημήτρης, η Αγγελική και η Χριστόφιλη. Παραλαμβάνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα, κάνουν παραγγελίες και γεμίζουν τα ράφια του Καταλαχού με προϊόντα κάθε είδους από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ετοιμάζουν καφέδες, χυμούς, σνακ, σάντουιτς, πίτες και σαλάτες. Δεν κάνουν όμως μόνο αυτά. Μαζί με άλλα έξι άτομα που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό συζητούν για τη σύνδεση των αγροτών με τον καταναλωτή, για την ανάγκη ύπαρξης μιας ηθικής οικονομίας που θα προσφέρει ποιοτικά προϊόντα μη μαζικής παραγωγής σε προσιτές τιμές, για την ανακύκλωση, τη βιωσιμότητα, κ.τ.λ. Το μανάβικο-παντοπωλείο-καφέ Καταλαχού ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της συνέλευσης των μελών της.

Καταλαχού: Χωρίς μεσάζοντες-1

Σκοπός είναι η διάθεση ποιοτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει όχι μόνο γεύση ή άρωμα, αλλά και αν το προϊόν έτυχε καλλιεργητικής φροντίδας που σεβάστηκε τη φύση και τον άνθρωπο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Μακριά από δίκτυα διανομής και χονδρεμπόρων, συνάπτουν οι ίδιοι συμφωνίες, πολλές φορές ταξιδεύοντας για να γνωρίσουν από κοντά τον παραγωγό και τις πρακτικές του. Οι λίστες τους είναι αυστηρά εποχικές: αν ένα προϊόν δεν είναι στην εποχή του ή δεν κατάφεραν να βρουν παραγωγό που να πληροί τα κριτήρια, δεν θα το βρείτε στο Καταλαχού. Παρ’ όλα αυτά, με έρευνα και προσπάθεια έχουν καταφέρει να έχουν στο κατάστημα όλα τα καλά: από αβοκάντο Τροιζηνίας και βιολογικά ροδάκινα από την Κορινθία μέχρι ντοματίνια από την Κρήτη και ρίγανη από το Σοχό. Εδώ θα βρείτε και προϊόντα που δύσκολα συναντάμε αλλού, όπως αποξηραμένο τσαμπί σταφυλιού ή σταφίδες με σοκολάτα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου.

Γίνονται και διανομές κατ’ οίκον με τηλεφωνική παραγγελία, www.katalahou.gr.

Καταλαχού, Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, Τ/210-36.13.851, καθημερινές 09.00-20.00, Σάββατο 09.00-18.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή